Referendum istoric in Grecia: Intrebarea pusa votantilor e complicata, confuza, manipulatoare. Asa a castigat si Hitler

Marti, 30 Iunie 2015, ora 12:23
10027 citiri
Referendum istoric in Grecia: Intrebarea pusa votantilor e complicata, confuza, manipulatoare. Asa a castigat si Hitler
Foto: Arhiva Ziare.com

Grecii vor participa la un referendum istoric pe 5 iulie, cand vor fi consultati daca tara lor ar trebui sau nu sa accepte acordul propus de creditorii internationali, insa intrebarea la care au de raspuns este cel putin bizara.

Premierul elen Alexis Tsipras a facut deja un apel catre cetateni sa voteze in numar cat mai mare "nu" la plebiscitul din aceasta duminica, iar, intre timp, a fost publicata si intrebarea menita sa decida soarta Greciei.

Presa externa relateaza ca modul in care a fost redactata aceasta intrebare este destul de complicat, unii spunand chiar ca formularea nu are sens sau ca este menita sa manipuleze, arata BBC.

Referendum istoric in Grecia: Care este intrebarea la care vor raspunde cetatenii

"Ar trebui ca acordul formulat de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International catre Eurogrup, pe 25 iunie, format din doua parti care contin o singura propunere, sa fie acceptat? Primul document se intituleaza 'Reforme pentru finalizarea programului actual si dupa', iar al doilea 'Analiza preliminara a sustenabilitatii datoriei'".

Aceasta este incurcata intrebare la care grecii sunt invitati sa raspunda. Prima casuta va contine varianta "nu", iar a doua varianta "da".

Grecia nu va plati marti niciun euro FMI si ameninta cu justitia. Tsipras cere un "NU" masiv la referendum

Ramane de vazut cum vor intelege grecii aceasta intrebare si daca mintile sclipitoare ale economiei mondiale vor fi in sectiile de vot pentru a da lamuriri. Intre timp, pe retelele sociale au aparut deja parodii legate de formularea ciudata care va decide drumul Greciei.

Un utilizator de Twitter a sugerat ca cetatenii eleni ar face bine sa se pregateasca temeinic inainte de a se prezenta la urne.

Tocmai pentru a evita astfel de situatii, dupa doua buletine de vot controversate pe independenta Quebec-ului din 1980 si 1995, Canada a introdus in legislatie obligativitatea claritatii. Astfel, legea prevede ca intrebarile de la consultarile populare pe independenta trebuie sa fie concise: "Vreti independenta, da sau nu?".

Nu sau da?

Pe langa faptul ca intrebarea este neclara, pe buletinul de vot din Grecia optiunea "nu" - favorabila Guvernului elen - apare deasupra variantei "da", ceea ce a determinat unele voci sa acuze autoritatile de partinire.

Criza din Grecia: Tsipras, pregatit sa negocieze cu creditorii dupa referendum

"Este un format neobisnuit", sustine expretul Katie Ghose, sef al Societatii Reformelor Electorale din Marea Britanie.

Buletul de vot de la referendumul din Grecia nu este primul criticat ca nu respecta regulile de fair-play, exista si exemple mai rele in istorie.

In 1978, dupa ce a fost acuzat de incalcare a drepturilor omului de catre ONU, dictatorul Pinochet din Chile a organizat un referendum pentru a-i intreba pe oameni daca ii sustin sau nu politicile.

In casuta cu "da" era desenat steagul statului Chile, iar casuta cu "nu" era un anost dreptunghi gri. Pinochet a fost aprobat de 78,6% dintre votanti.

De asemenea, in 1938, Adolf Hitler i-a intrebat pe germani: "Sunteti de acord cu reunificarea Austriei cu Imperiul German, realizata pe 13 martie 1938, si votati pentru Fuhrer-ul (conducatorul - n.red.) nostru, Adolf Hitler?".

Variantele de raspuns erau vizibil distorsionate, cercul pentru "da" fiind mult mare mare decat cel pentru "nu". Hitler a castigat cu 99,7%.

Foto: BBC

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#intrebare complicata Grecia, #intrebare referendum Grecia, #intrebare referendum Grecia Hitler , #Grecia