Discutiile de pana acum pe tema Greciei, desi incepute pe fondul unui oarecare optimism, nu au dus pana in acest moment la rezultate. Nu s-a ajuns la niciun acord, iar o solutie nu se intrevede pentru moment. Intre timp ceasul ticaie, iar termenul limita pentru platirea a 1,54 miliarde de euro catre FMI se apropie: marti, 30 iunie.
Chiar inainte de Bruxelles, cancelarul german Angela Merkel avertiza ca negocierile nu duc nicaieri, arata BBC.
Negocierile dintre premierul elen si creditorii internationali s-au terminat fara un acord. Conform The Guardian, Alexis Tsipras, increzator ca se poate ajunge la un compromis, incearca sa-i convinga pe liderii zonei euro sa tina un summit joi seara.
"Inca nu am facut progresele necesare; in unele aspecte, pare ca mergem inapoi", a spus joi Angela Merkel.
Daca situatia nu se schimba, Grecia ar putea iesi din zona euro, cu posibile repercusiuni in intreaga Europa si chiar pentru economia mondiala.
Vom vedea un acord cu Grecia? Elenii si creditorii au trimis propuneri diferite
Singura reusita de pana acum e faptul ca Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si Fondul Monetar International au deblocat o transa de imprumut de 7,2 miliarde de euro pentru Grecia cea stramtorata.
In timp ce Donald Tusk se declara optimist, insa admite ca isi bazeaza starea pe instinct, declarand "Am un presentiment ca, spre deosebire de tragediile lui Sofocle, aceasta poveste greceasca va avea un final fericit", grecii sunt oricum foarte ingrijorati de cresterea taxelor.
Guvernul elen si-a aratat nemultumirea cauzata de faptul ca creditorii internationali au respins propunerile puse pe masa de premier, desi initial s-au aratat incantati. Grecia sustine ca a facut deja compromisuri, oferind majorarea unor taxe si a contributiilor pentru pensii. De cealalta parte, creditorii internationali sunt exasperati de refuzul premierului elen Alexis Tsipras de a face compromisuri in privinta reformelor esentiale in domeniul pensiilor, pietei muncii, salariilor si taxelor.
Se asteapta ca ministrul Finantelor din Grecia, Yanis Varoufakis, sa puna pe masa alte propuneri, cum ar fi noi taxe pe afaceri si pentru cei bogati, impiedicarea pensionarii inainte de vreme, marirea contributiilor pentru pensii.
Creditorii, insa, isi doresc mai putine mariri de taxe si mai putine cheltuieli. Mai ales Fondul Monetar International se dovedeste un obstacol pentru Grecia.
Un nou blocaj? Premierul grec sustine ca unii creditori nu accepta propunerile Guvernului sau
Joi, premierul elen s-a intalnit cu seful FMI, Christine Lagarde, cu cel al Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, dar si cu Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene. Discutiile nu au dus insa nicaieri. Daca se va ajunge la o intelegere, ceea ce e improbabil, asa cum se vad lucrurile in acest moment, Parlamentul elen va trebui sa-si dea si el acordul.
Asadar, urmeaza o saptamana foarte plina: joi si vineri ministrii de Finante vor trebui sa puna tusele finale pe un acord de imprumut, daca se va ajunge la unul, apoi va avea loc o intalnire cu toate cele 28 de state membre UE.
De sambata pana marti, saptamana viitoare, acordul va trebui aprobat de Parlamentul elen, si de alte guverne din zona euro - inclusiv un vot in Bundestagul german.
Iar in 30 iunie e ziua in care Grecia trebuie sa plateasca FMI suma de 1,6 miliarde de euro.