Criza Greciei se adanceste: Niciun acord, urmeaza alte negocieri

Joi, 25 Iunie 2015, ora 19:17
6630 citiri
Criza Greciei se adanceste: Niciun acord, urmeaza alte negocieri
Foto: Facebook/Alexis Tsipras

Discutiile de pana acum pe tema Greciei, desi incepute pe fondul unui oarecare optimism, nu au dus pana in acest moment la rezultate. Nu s-a ajuns la niciun acord, iar o solutie nu se intrevede pentru moment. Intre timp ceasul ticaie, iar termenul limita pentru platirea a 1,54 miliarde de euro catre FMI se apropie: marti, 30 iunie.

Chiar inainte de Bruxelles, cancelarul german Angela Merkel avertiza ca negocierile nu duc nicaieri, arata BBC.

Negocierile dintre premierul elen si creditorii internationali s-au terminat fara un acord. Conform The Guardian, Alexis Tsipras, increzator ca se poate ajunge la un compromis, incearca sa-i convinga pe liderii zonei euro sa tina un summit joi seara.

"Inca nu am facut progresele necesare; in unele aspecte, pare ca mergem inapoi", a spus joi Angela Merkel.

Daca situatia nu se schimba, Grecia ar putea iesi din zona euro, cu posibile repercusiuni in intreaga Europa si chiar pentru economia mondiala.

Vom vedea un acord cu Grecia? Elenii si creditorii au trimis propuneri diferite

Singura reusita de pana acum e faptul ca Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si Fondul Monetar International au deblocat o transa de imprumut de 7,2 miliarde de euro pentru Grecia cea stramtorata.

In timp ce Donald Tusk se declara optimist, insa admite ca isi bazeaza starea pe instinct, declarand "Am un presentiment ca, spre deosebire de tragediile lui Sofocle, aceasta poveste greceasca va avea un final fericit", grecii sunt oricum foarte ingrijorati de cresterea taxelor.

Criza Greciei, aproape de final? Masurile anuntate de premier starnesc valuri de nemultumiri la Atena

Guvernul elen si-a aratat nemultumirea cauzata de faptul ca creditorii internationali au respins propunerile puse pe masa de premier, desi initial s-au aratat incantati. Grecia sustine ca a facut deja compromisuri, oferind majorarea unor taxe si a contributiilor pentru pensii. De cealalta parte, creditorii internationali sunt exasperati de refuzul premierului elen Alexis Tsipras de a face compromisuri in privinta reformelor esentiale in domeniul pensiilor, pietei muncii, salariilor si taxelor.

Se asteapta ca ministrul Finantelor din Grecia, Yanis Varoufakis, sa puna pe masa alte propuneri, cum ar fi noi taxe pe afaceri si pentru cei bogati, impiedicarea pensionarii inainte de vreme, marirea contributiilor pentru pensii.

Creditorii, insa, isi doresc mai putine mariri de taxe si mai putine cheltuieli. Mai ales Fondul Monetar International se dovedeste un obstacol pentru Grecia.

Un nou blocaj? Premierul grec sustine ca unii creditori nu accepta propunerile Guvernului sau

Joi, premierul elen s-a intalnit cu seful FMI, Christine Lagarde, cu cel al Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, dar si cu Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene. Discutiile nu au dus insa nicaieri. Daca se va ajunge la o intelegere, ceea ce e improbabil, asa cum se vad lucrurile in acest moment, Parlamentul elen va trebui sa-si dea si el acordul.

Asadar, urmeaza o saptamana foarte plina: joi si vineri ministrii de Finante vor trebui sa puna tusele finale pe un acord de imprumut, daca se va ajunge la unul, apoi va avea loc o intalnire cu toate cele 28 de state membre UE.

De sambata pana marti, saptamana viitoare, acordul va trebui aprobat de Parlamentul elen, si de alte guverne din zona euro - inclusiv un vot in Bundestagul german.

Iar in 30 iunie e ziua in care Grecia trebuie sa plateasca FMI suma de 1,6 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#criza Grecia, #summit Grecia, #Grecia creditori internationali, #Grecia imprumut, #Grecia scadenta plata FMI, #Gercia zona euro , #Grecia