Grecia a ajuns la o intelegere cu creditorii externi. Greul abia incepe

Sambata, 21 Februarie 2015, ora 12:05
5274 citiri
Grecia a ajuns la o intelegere cu creditorii externi. Greul abia incepe
Foto: Times of Change

Ministrii de Finante din zona euro au acceptat, vineri seara, extinderea programului de finantare pentru Grecia, pe o perioada de patru luni si in schimbul unei liste de reforme care trebuie prezentata pana luni si aprobata de creditori.

Apoi, tarile din zona euro se vor pronunta asupra tuturor acestor masuri.

"S-a facut un prim pas important. Speram ca va fi urmat de un al doilea pas, luni seara sau marti dimineata, si apoi, bineinteles, de cel de-al treilea - ratificarea in Parlament", a declarat ministrul irlandez de finante, Michael Noonan, citat de Reuters

Grecia a ajuns la o intelegere cu creditorii externi - luni trebuie sa prezinte o lista de reforme

Deocamdata nu se stie daca decizia luata vineri va primi aprobarea coalitiei de la Atena, formata din activisti de stanga, care ani la randul au dus campanii vehemente impotriva creditarii externe, si din nationalisti de extrema dreapta care militeaza pentru recastigarea suveranitatii de catre Grecia, scrie Wall Street Journal.

"Acordul de vineri este un prim pas incurajator, dar doar teoretic. Va trece intelegerea de Parlamentul de la Atena? Coalitia de guvernare inca nu are mandat pentru implementarea acestei intelegeri", a comentat Mujtaba Rahman, director de consultanta de risc pentru Europa in Eurasiagroup.

Conform sursei citate, oamenii cheie care au parafat intelegerea de vineri au fost ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, cel francez, Michel Sapin, directorul FMI, Christine Lagarde, si presedintele BCE, Mario Draghi.

In schimb, ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis (foto), a fost mai mult absent de la aceste negocieri. "Nu a jucat un rol important aici", a afirmat un oficial care a participat la discutii.

Altercatie intre ministrul de Finante grec si omologul sau olandez: Mincinosule!

Sub titlul "Acordul cu Grecia a fost prelungit. Urmeaza partea dificila", publicatia americana The Fiscal Times subliniaza ca nu doar Grecia poate pune probleme, ci si vecinii europeni, care trebuie sa ratifice in parlamentele nationale un eventual acord, in conditiile in care nici economiile lor nu se simt foarte bine.

Cotidianul german Bild, de exemplu, a ilustrat subiectul Grecia cu o caricatura in care apare un cal troian incalecat de ministrul grec de Finante, remarca sursa citata.

Germania, cel mai mare creditor al Greciei, incearca sa impuna guvernului de la Atena o serie de conditii stricte pentru continuarea finantarii, printre care continuarea unor reforme, bugetare dar nu numai, reforme care trebuie supervizate de Comisia Europeana, Banca Central Europeana si Fondul Monetar International.

Grecia, abandonata de Europa? Anuntul ingrijorator venit din partea BCE

Totusi, euro a castigat teren ca urmare a intelegerii anuntate vineri si asta pentru ca o iesire a Greciei din zona euro - Grexit, pe scurt - este mai putin inspaimantatoare pentru piete decat in urma cu 5 sau chiar 3 ani, in timpul precedentelor situatii similare, cand datoriile acestei tari au zgaltait puternic increderea in moneda europeana, comenteaza CNN.

Cresterea economica revine usor in tarile din zona euro, iar riscul de contagiune provocat de criza din Grecia este mult mai mic decat in urma cu cativa ani.

"Luand acest lucru in considerare, credem ca Grexitul nu va conduce la o contagiune directa in zona euro, adica la o iesire si a altor tari, mai ales pentru ca arhitectura economica a eurozonei este mult mai robusta decat la precedenta situatie, in 2012", a declarat Moritz Kraemer, analist creditare la Standard & Poor's.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#prelungire acord Grecia, #iesire Grecia zona euro , #Grecia