Grecia: Anticipate pe 17 iunie, extrema stanga conduce in sondaje

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 17:02
3086 citiri
Grecia: Anticipate pe 17 iunie, extrema stanga conduce in sondaje

Extrema stanga elena, reprezentata de partidul Syriza, este creditata cu cele mai multe sanse la anticipatele ce vor fi organizate pe 17 iunie. In urma scrutinului, arata sondajele, Syriza ar putea deveni cel mai puternic bloc parlamentar, in vreme ce partidele ce se pronunta pentru continuarea acordului international de salvare a tarii continua sa piarda votanti.

Sondajul VPRC, publicat miercuri, a fost efectuat in perioada 10-14 mai, exact cand in Grecia se desfasurau consultarile intre partidele politice pentru formarea unui guvern, fara succes, releva ca Syriza va obtine cele mai multe voturi la anticipatele din 17 iunie, scrie Reuters.

Syriza ar obtine aproape 20,3% din voturi, dupa ce la scrutinul din 6 mai a obtinut 17%.

Noua Democratie, partid conservator, a coborat la 14,2%, in vreme ce sustinerea pentru socialistii din Pasok a coborat la 10,9%, mult sub nivelele din sondajele de dupa primul scrutin.

Grecia a pierdut, marti, ultima sansa de a rezolva criza politica in care s-a scufundat tara, pe fondul presiunilor din partea partenerilor din eurozona. Presedintia elena a anuntat ca nu s-a ajuns la nicio intelegere intre partidele parlamentare privind formarea unui guvern, si se vor organiza alegeri anticipate.

Un guvern interimar urma sa fie numit miercuri, pentru a conduce tara pana la alegerile anticipate.

Vestile de la Atena au provocat imediat convulsii pe burse, euro prabusindu-se accentuat, la minimul ultimelor patru luni, pana la valoarea de 1,2786 euro pentru un dolar.

Liderii partidelor politice elene care au intrat in Parlament in urma alegerilor din 6 mai, cu exceptia partidului de extrema stanga, care s-a retras din consultari, s-au intalnit marti, intr-un ultim efort de a incerca formarea unui guvern "cu figuri non-politice si distinse".

La alegerile generale, votantii greci si-au manifestat nemultumirea fata de masurile dure de austeritate impuse de creditorii tarii in schimbul imprumuturilor de urgenta de 130 de miliarde de euro. Stanga radicala, reprezentata de partidul Syriza, castiga tot mai mult teren si este creditata cu cele mai multe sanse la o eventuala runda de alegeri anticipate, candidand cu o platforma ce militeaza pentru ruperea intelegerilor internationale si renuntarea la planul de salvare.

Luni, pe fondul discutiilor din Grecia, la Bruxelles, ministrii de Finante din eurozona au insistat ca Grecia trebuie sa accepte pe deplin planul de salvare, ori sa accepte consecintele, adica iesirea din blocul cu 17 membri.

Germania, cea care insista pe masurile dure de austeritate, a subliniat ca este vitala numirea unui guvern la Atena, in vreme ce seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-a exprimat speranta ca Grecia va ramane in eurozona, respectandu-si angajamentele internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Grecia alegeri anticipate 17 iunie, #Grecia sondaj Syriza, #Syriza crestere sondaj , #Grecia