Grecia, aproape de a primi ultima lovitura: Bancile grecesti, lasate fara lichiditati

Duminica, 28 Iunie 2015, ora 14:17
6072 citiri
Grecia, aproape de a primi ultima lovitura: Bancile grecesti, lasate fara lichiditati
Foto: Hepta.ro

Banca Centrala Europeana urmeaza sa puna capat imprumuturilor de urgenta pentru bancile Greciei, duminica, potrivit unor surse.

O decizie privind Asistenta de Urgenta cu Lichiditati va fi luata de consiliul de guvernare al BCE, duminica seara, transmit surse citate de BBC.

Bancile din Grecia depind de aceasta asistenta de urgenta cu lichiditati a Bancii Centrale Europene. Masura ar putea impinge Grecia in afara zonei euro, urmand sa fie impuse controale ale capitalului.

Acordul de salvare pentru Grecia nu va fi prelungit! - Atena insista cu referendumul, liderii UE se pregatesc de Grexit

Unii analisti sunt de parere ca BCE va opri asistenta de urgenta, dar nu o va incheia complet. Premierul francez Manuel Valls a spus ca BCE "este independenta, dar nu cred ca poate taia ratiile (pentru greci) ".

Decizia de duminica, daca va fi luata, ar urma sa fie una dintre cele mai importante cu care s-a confruntat vreodata BCE, de cand a fost lansata moneda unica europeana euro, pe 1 ianuarie 1999.

Grecia are 3 zile sa decida - Ce scenarii s-au discutat la Bruxelles dupa plecarea elenilor

Premierul grec Alexis Tsipras a anuntat organizarea unui referendum pe tema acordului cu creditorii, fapt ce i-a infuriat pe liderii eurozonei, care au respins, sambata, prelungirea acordului de ajutor pentru Atena.

Grecia ceruse prelungirea cu o luna a acordului de salvare, insa ministri de Finante din zona euro care s-au reunit sambata la Bruxelles au decis ca este o solicitare nerealista si ca nu va face decat sa amane inevitabilul.

Grecia ameninta UE: Nu uitati ca avem drept de veto si nu ne e frica sa-l folosim

Fara prelungirea acordului care expira marti, 30 iunie, Grecia trebuie sa plateasca singura rata de 1,7 miliarde de dolari catre FMI. Este foarte putin probabil ca Atena sa gaseasca banii necesari.

De fapt, liderii din zona euro deja s-au reunit din nou intr-o sedinta de la care lipseste delegatia elena, pentru a vedea cum vor fi gestionate consecintele deciziei lor. Lideri importanti au pronuntat cuvinte precum "faliment" si "Grexit" (iesirea Greciei din zona euro).

#banci grecesti lichiditati, #BCE lichiditati Grecia, #Grecia iesire zona euro, #grexit zona euro , #Grecia