
Ministri de Finante din zona euro au avut sambata o a doua sedinta, in care sa discute planul de actiune in cazul in care Grecia intra in faliment si iese din zona euro.
La iesirea de la intalnire, Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de Finante si liderul Eurogrupului, a spus ca au discutat despre necesitatea de a "pastra o uniune monetara puternica", si s-a aratat increzator ca in acest moment se afla intr-o pozitie "mult mai buna decat in timpul sau inainte de criza" elena, informeaza The Telegraph.
Dijsselbloem a dezvaluit ca delegatia Greciei a fost cea care a decis sa paraseasca discutiile, elenii fiind invitati sa ramana si pentru cea de-a doua sedinta si ca Eurogrupul este dispus sa reia negocierile.
"Usa este deschisa. Nu noi am plecat, nu noi am spus ca negocierile s-au sfarsit. Procesul nu s-a incheiat, nu se va incheia niciodata. Multe scenarii sunt pe masa in acest moment.
Daca Guvernul de la Atena va merge in continuare pe drumul pe care a pornit vineri seara (cand premierul Tsipras a anuntat organizarea unui referendum cu privire la acordul cu creditorii, n.red.), atunci acordul nu se va prelungi. In rest, zilele urmatoare pot aduce orice alte optiuni. Insa atunci cand grecii au facut acest anunt ferm, a trebuit sa le raspundem la fel de ferm", a mai spus liderul Eurogrupului.
Grecia ramane pe pozitii: Referendumul privind propunerile creditorilor va fi organizat
Apartenenta Greciei la zona euro atarna de un fir de par dupa ce premierul Alexis Tsipras a anuntat organizarea unui referendum pe tema acordului cu creditorii, fapt ce i-a infuriat pe liderii eurozonei, care au respins, sambata, prelungirea acordului de ajutor pentru Atena.
Grecia ceruse prelungirea cu o luna a acordului de salvare, insa ministri de Finante din zona euro care s-au reunit sambata la Bruxelles au decis ca este o solicitare nerealista si ca nu va face decat sa amane inevitabilul.
Grecia ameninta UE: Nu uitati ca avem drept de veto si nu ne e frica sa-l folosim
Fara prelungirea acordului care expira marti, 30 iunie, Grecia trebuie sa plateasca singura rata de 1,7 miliarde de dolari catre FMI. Este foarte putin probabil ca Atena sa gaseasca banii necesari.
Desi declaratiile lui Dijsselbloem de dupa cea de-a doua sedinta sunt mai echilibrate si reconciliante, aceasta intalnire secunda a avut ca scop declarat discutarea scenariilor si gasirea solutiilor pentru cele mai negre scenarii. Lideri importanti au fost auziti pronuntand cuvinte precum "faliment" si "Grexit" (iesirea Greciei din zona euro).