Grecia are 3 zile sa decida - Ce scenarii s-au discutat la Bruxelles dupa plecarea elenilor

Sambata, 27 Iunie 2015, ora 22:20
10044 citiri
Grecia are 3 zile sa decida - Ce scenarii s-au discutat la Bruxelles dupa plecarea elenilor
Foto: Captura Youtube/Frederick Moulin

Ministri de Finante din zona euro au avut sambata o a doua sedinta, in care sa discute planul de actiune in cazul in care Grecia intra in faliment si iese din zona euro.

La iesirea de la intalnire, Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de Finante si liderul Eurogrupului, a spus ca au discutat despre necesitatea de a "pastra o uniune monetara puternica", si s-a aratat increzator ca in acest moment se afla intr-o pozitie "mult mai buna decat in timpul sau inainte de criza" elena, informeaza The Telegraph.

Acordul de salvare pentru Grecia nu va fi prelungit! - Atena insista cu referendumul, liderii UE se pregatesc de Grexit

Dijsselbloem a dezvaluit ca delegatia Greciei a fost cea care a decis sa paraseasca discutiile, elenii fiind invitati sa ramana si pentru cea de-a doua sedinta si ca Eurogrupul este dispus sa reia negocierile.

"Usa este deschisa. Nu noi am plecat, nu noi am spus ca negocierile s-au sfarsit. Procesul nu s-a incheiat, nu se va incheia niciodata. Multe scenarii sunt pe masa in acest moment.

Daca Guvernul de la Atena va merge in continuare pe drumul pe care a pornit vineri seara (cand premierul Tsipras a anuntat organizarea unui referendum cu privire la acordul cu creditorii, n.red.), atunci acordul nu se va prelungi. In rest, zilele urmatoare pot aduce orice alte optiuni. Insa atunci cand grecii au facut acest anunt ferm, a trebuit sa le raspundem la fel de ferm", a mai spus liderul Eurogrupului.

Grecia ramane pe pozitii: Referendumul privind propunerile creditorilor va fi organizat

Apartenenta Greciei la zona euro atarna de un fir de par dupa ce premierul Alexis Tsipras a anuntat organizarea unui referendum pe tema acordului cu creditorii, fapt ce i-a infuriat pe liderii eurozonei, care au respins, sambata, prelungirea acordului de ajutor pentru Atena.

Grecia ceruse prelungirea cu o luna a acordului de salvare, insa ministri de Finante din zona euro care s-au reunit sambata la Bruxelles au decis ca este o solicitare nerealista si ca nu va face decat sa amane inevitabilul.

Grecia ameninta UE: Nu uitati ca avem drept de veto si nu ne e frica sa-l folosim

Fara prelungirea acordului care expira marti, 30 iunie, Grecia trebuie sa plateasca singura rata de 1,7 miliarde de dolari catre FMI. Este foarte putin probabil ca Atena sa gaseasca banii necesari.

Desi declaratiile lui Dijsselbloem de dupa cea de-a doua sedinta sunt mai echilibrate si reconciliante, aceasta intalnire secunda a avut ca scop declarat discutarea scenariilor si gasirea solutiilor pentru cele mai negre scenarii. Lideri importanti au fost auziti pronuntand cuvinte precum "faliment" si "Grexit" (iesirea Greciei din zona euro).

Citește și:
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi luni, 27 martie, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Anunțul a fost făcut vineri, 24 martie, de...
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele...
#Grecia negocieri faliment zona euro, #Jeroen Dijsselbloem Grecia scenarii , #Grecia