Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Grecia - frumusetea unei lumi care se prabuseste (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 30 Iunie 2011, ora 20:57
3511 citiri
Grecia - frumusetea unei lumi care se prabuseste (Opinii)
Foto: voidmanufacturing.wordpress.com

Grecia este cu un picior in groapa, chiar si dupa adoptarea masurilor de austeritate. Datoria uriasa acumulata atat de stat, cat si populatie, aparatul bugetar urias, coruptia si evaziunea fiscala intiparite adanc in organismul statului - toate acestea, daca nu cumva vor disparea peste noapte, ar putea face din Grecia primul exemplu al esecului ideii de democratizare a luxului.

Revoltele de strada semi-permanente ale grecilor, care nu admit nici in ruptul capului ca viata lor de huzur s-ar putea schimba, sunt induiosatoare. La fel este si mecanismul psihologic prin care grecii sunt capabili sa isi identifice vinovatii pentru prabusirea vietii lor fara griji - intotdeauna altii, mai putin ei insisi.

Este, orice s-ar spune, o imagine demna de tragedia greaca clasica - faptul ca poporul care a inventat masura ca echilibru al unei vieti sanatoase si fericite, tocmai el sa se lase vrajit si atras astazi in cel mai mare dezechilibru intre ceea ce produc si ceea ce consuma. Cu atat mai tragica pare sa fie soarta lor cu cat grecii nu par a intelege nici in ruptul capului ca a sosit momentul decontului si trezirii la realitate.

Pentru a ilustra aceasta uriasa lipsa de masura, sa ne gandim ca intr-un studiu pe aceasta tema, jurnalistii de la Daily Mail scriau ca Grecia de astazi a devenit "o cultura a lacomiei, a evaziunii si a risipei scandaloase" - intr-un articol in care se arata, de exemplu, cum pierde statul bani prin faptul ca toti locuitorii Atenei folosesc metroul ultramodern gratuit. Sau cum fiscul foloseste elicopterul pentru a-i depista pe cei care nu isi declara piscinile pentru plata impozitului.

Invatati sa primeasca incontinuu "cadouri otravite" de la Uniunea Europeana, investitii, imprumuturi lejere si privilegii unice, grecii s-au obisnuit sa traiasca pe picior mare fara a se intreba macar daca exista si o legatura cu ceea ce produc concret. Alintati de istorie, de geografie si de o amabilitate exagerata din partea marilor puteri, Grecia s-a trezit astazi ca este in pragul falimentului.

Si au dreptate - principalii vinovati sunt cei care le-au intretinut aceasta iluzii a prosperitatii si democratizarii luxului - o clasa politica autohtona iresponsabila, o intelegere tacita a marilor puteri europene si un context international mereu favorabil. Iar daca astazi aceleasi mari puteri financiare nu o vor lasa sa moara este doar pentru ca astfel o vor avea pe constiinta, iar alte adevaruri si mai dureroase ale "intelegerilor obscure" la nivel european vor iesi astfel la suprafata.

Poate ca in acest caz, ar fi fost infinit mai bine ca Grecia sa fi fost lasata sa "moara". Poate asa grecii, si odata cu ei si restul lumii, ar fi redescoperit MASURA, ar fi inteles ca luxul si viata fara griji nu poate fi construita in paradisuri artificiale. Si poate vom intelege cat de aproape suntem si noi de greci, paradoxal, neavand aproape nimic in comun cu ei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#revolte in Grecia, #faliment economic, #incapacitate de plata, #demonstratii atena, #Uniunea Eureapana , #Grecia
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
Grecia e in prabusire de peste 1500 de ani
Poza GABIERUL
GABIERUL
rank 5