Grecia, in pericol sa ramana fara bani pana la sfarsitul lui martie

Duminica, 15 Martie 2015, ora 09:10
4506 citiri
Grecia, in pericol sa ramana fara bani pana la sfarsitul lui martie

Premierul elen, Alexis Tsipras, si-a exprimat temerea ca Grecia va ramane fara bani la sfarsitul lunii, afirma jurnalul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) in editia sa de duminica, citat de AFP.

Prin urmare, grecii trebuie sa fie pregatiti ca indemnizatiile si pensiile functionarilor nu vor fi achitate integral la sfarsitul lunii martie, adauga cotidianul liberal.

Liderul Stangii Radicale din Grecia, aflat la putere de aproape doua luni, i-a facut cunoscute temerile sale presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, in cursul intrevederii avute vineri la Bruxelles, precizeaza FAZ.

"Tsipras are nevoie urgent de bani", a declarat Martin Schulz pentru jurnal. "Pentru aceasta, trebuie sa convinga Eurogrupul (reuniunea ministrilor de finante din zona euro) si BCE (Banca Centrala Europeana) de vointa sa de a intreprinde reforme, iar asta chiar de saptamana viitoare", a adaugat social-democratul german.

Alexis Tsipras cere ca BCE sa majoreze plafonul obligatiunilor pe termen scurt pe care le poate contracta Grecia "de la doua la trei miliarde de euro", conform sursei amintite.

Martin Schulz si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-au indemnat vineri pe seful guvernului elen sa trimita saptamana viitoare o scrisoare Eurogrupului in care Atena sa isi ia angajamentul pentru un program de privatizari si asigurarea mai buna a strangerii impozitelor.

Premierul grec si-a luat unele angajamente in acest sens, insa fara prea multe detalii, scrie jurnalul german, in contextul in care negocierile dintre Atena si creditori, in fruntea carora se afla Uniunea Europeana, intarzie si sunt tot mai dificile.

Grecia, supusa presiunilor, trebuie sa faca fata in martie unor importante scadente financiare, in special fata de Fondul Monetar International (FMI), unul dintre principalii sai creditori.

Atena a rambursat vineri o noua transa de imprumut in valoare de 336 de milioane de euro, insa trebuie sa achite pana la sfarsitul lunii inca 896 de milioane de euro acestei institutii financiare, in cadrul rambursarii celor 240 de miliarde de euro acordate imprumut tarii cu incepere din 2010.

Capacitatea de finantare a Greciei este limitata, pentru ca nu poate imprumuta de pe pietele de termen lung si mediu, iar achitarea unei transe de imprumut in valoare de peste sapte miliarde de euro din partea creditorilor sai depinde de punerea in aplicare de reforme de catre guvernul stangii radicale.

Citeste si:
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după revenirea în guvernul Cîțu: "Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban!"
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după revenirea în guvernul Cîțu: "Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban!"
Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că refacerea coaliţiei şi un guvern condus de Ludovic Orban este singura soluţie realistă şi decentă pentru gestionarea crizei...
Sursa: AGERPRES