Grecia, in pericol sa ramana fara bani pana la sfarsitul lui martie

Duminica, 15 Martie 2015, ora 09:10
4738 citiri
Grecia, in pericol sa ramana fara bani pana la sfarsitul lui martie

Premierul elen, Alexis Tsipras, si-a exprimat temerea ca Grecia va ramane fara bani la sfarsitul lunii, afirma jurnalul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) in editia sa de duminica, citat de AFP.

Prin urmare, grecii trebuie sa fie pregatiti ca indemnizatiile si pensiile functionarilor nu vor fi achitate integral la sfarsitul lunii martie, adauga cotidianul liberal.

Liderul Stangii Radicale din Grecia, aflat la putere de aproape doua luni, i-a facut cunoscute temerile sale presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, in cursul intrevederii avute vineri la Bruxelles, precizeaza FAZ.

"Tsipras are nevoie urgent de bani", a declarat Martin Schulz pentru jurnal. "Pentru aceasta, trebuie sa convinga Eurogrupul (reuniunea ministrilor de finante din zona euro) si BCE (Banca Centrala Europeana) de vointa sa de a intreprinde reforme, iar asta chiar de saptamana viitoare", a adaugat social-democratul german.

Alexis Tsipras cere ca BCE sa majoreze plafonul obligatiunilor pe termen scurt pe care le poate contracta Grecia "de la doua la trei miliarde de euro", conform sursei amintite.

Martin Schulz si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-au indemnat vineri pe seful guvernului elen sa trimita saptamana viitoare o scrisoare Eurogrupului in care Atena sa isi ia angajamentul pentru un program de privatizari si asigurarea mai buna a strangerii impozitelor.

Premierul grec si-a luat unele angajamente in acest sens, insa fara prea multe detalii, scrie jurnalul german, in contextul in care negocierile dintre Atena si creditori, in fruntea carora se afla Uniunea Europeana, intarzie si sunt tot mai dificile.

Grecia, supusa presiunilor, trebuie sa faca fata in martie unor importante scadente financiare, in special fata de Fondul Monetar International (FMI), unul dintre principalii sai creditori.

Atena a rambursat vineri o noua transa de imprumut in valoare de 336 de milioane de euro, insa trebuie sa achite pana la sfarsitul lunii inca 896 de milioane de euro acestei institutii financiare, in cadrul rambursarii celor 240 de miliarde de euro acordate imprumut tarii cu incepere din 2010.

Capacitatea de finantare a Greciei este limitata, pentru ca nu poate imprumuta de pe pietele de termen lung si mediu, iar achitarea unei transe de imprumut in valoare de peste sapte miliarde de euro din partea creditorilor sai depinde de punerea in aplicare de reforme de catre guvernul stangii radicale.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Grecia bani martie, #Grecia pensii salaraii, #Grecia rambursare imprumut FMI , #Grecia