Grecia: Liderul Noii Democratii a primit mandat pentru a forma Guvernul

Autor: Ana Ilie
Luni, 18 Iunie 2012, ora 17:32
1127 citiri
Grecia: Liderul Noii Democratii a primit mandat pentru a forma Guvernul

Liderul partidului Noua Democratie, care a castigat alegerile anticipate desfasurate duminica in Grecia, a inceput negocieri pentru a forma o coalitie de guvernare, declarandu-se in favoarea unui "consens national".

Antonis Samaras s-a intalnit luni cu presedintele elen, Karolos Papoulias, care i-a acordat mandatul oficial de a forma guvernul, potrivit BBC. "O intelegere nationala este imperativa", a subliniat liderul Noii Democratii.

Samaras a anuntat ca va incerca sa obtina modificarea termenilor planului de salvare agreat cu UE si FMI. Partidul plasat pe locul doi in urma alegerilor, Syriza, a respins termenii planului si a anuntat ca va forma opozitia.

Papoulias i-a acordat lui Samaras trei zile sa formeze guvernul, iar liderul politic este increzator ca poate forma o coalitie functionala.

Papoulias a subliniat ca "este absolut imperativa formarea guvernului". "Tara nu poate ramane neguvernata nici macar o ora", a avertizat acesta.

Principalele partide elene nu par dispuse sa mai prelungeasca situatia incerta din tara si toata lumea se asteapta la formarea rapida a unui guvern. Cele doua partide care vor forma cel mai probabil coalitia de guvernare - Noua Democratie si Pasok, socialistii - se confrunta cu o criza de legitimitate, fiind responsabile pentru regimul corupt care a adus tara in situatia prezenta.

In aceste conditii, sunt necesare masuri rapide si eficiente pentru a restabili credibilitatea guvernarii, insa multe masuri necesare sunt profund nepopulare.

Syriza, in opozitie, va avea cel mai mult de castigat de pe urma acestei situatii si observatorii se asteapta la proteste.

Samaras urma sa se intalneasca cu liderul Pasok, Evangelos Venizelos, in cursul dupa-amiezei de luni. Cele doua partide pot forma o coalitie solida, Noua Democratie avand 29,7% din voturile exprimate duminica (129 de mandate de parlamentar), Syriza 26,9% (71 de mandate) si Pasok 12,3% (33 de mandate).

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Grecia formare Guvern, #Grecia mandat formare Guvern, #Grecia alegeri anticipate , #Grecia