Grecia, paralizata de o noua greva generala (Video)

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 09:32
1890 citiri
Grecia, paralizata de o noua greva generala (Video)

Angajatii eleni au incetat lucrul miercuri, luand parte la o greva nationala ce afecteaza transporturile, scolile publice si fiscul. Spitalele vor functiona cu personal redus.

Cele doua mari sindicate elene vor sa blocheze tara timp de 24 de ore, protestand fata de taierile de cheltuieli care, spun acestea, nu fac decat sa adanceasca problemele oamenilor ce se lupta sa treaca prin recesiune, scrie Reuters.

Cele doua sindicate reprezinta aproximativ 2,5 milioane de angajati. De la inceputul crizei datoriilor in Europa in 2009, sindicatele au intrat de mai multe ori in greva, testand hotararea guvernului de a implementa masurile dure de reforma necesare.

"Greva este raspunsul nostru la politicile fara niciun viitor care au stors viata din muncitori, au saracit societatea si au dus economia in recesiune si criza", a anuntat sindicatul angajatilor de la privat GSEE, care organizeaza greva impreuna cu sindicatul angajatilor din sectorul public ADEDY.

"Lupta noastra va continua atata timp cat sunt implementate aceste politici", a continuat sindicatul.

Guvernul de coalitie al premierului Antonis Samaras isi doreste sa demonstreze ca poate implementa reformele pe care le-a promis UE si FMI in schimbul fondurilor de urgenta imprumutate tarii, ce se ridica la peste 200 de miliarde de euro.

Guvernul a adoptat o linie dura fata de angajatii grevisti, invocand legea situatiilor de urgenta pentru a le ordona sa se intoarca la munca. S-a intamplat astfel in cazul metroului din Atena si in cazul marinarilor, dupa ce greve indelungate au provocat paralizia transportului public si penuria de alimente in insule.

Observatorii arata insa ca guvernul a dat primul semn ca ar ceda in fata presiunilor, anuntand, luni, ca nu va concedia cei aproape 1900 de bugetari pe care intentiona sa ii dea afara, desi le-a promis creditorilor internationali ca va reduce numarul bugetarilor.

In ultimele saptamani, tot mai multe greve au fost organizate in Grecia, semn ca oamenii sunt maniati de nivelul ridicat al somajului si saracie.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Grecia greva generala, #Grecia greva nationala , #Grecia