Grecia, pe buza prapastiei: Pensionarii fac coada in fata bancilor inchise

Autor: Ana Ilie
Luni, 29 Iunie 2015, ora 11:52
6212 citiri
Grecia, pe buza prapastiei: Pensionarii fac coada in fata bancilor inchise
Foto: Hepta.ro

Grecii s-au trezit luni in prima zi de control al capitalului si, cu toate ca bancile si bacomatele au ramas inchise, pensionarii au facut cozi lungi la acestea.

Pensiile trebuiau sa fie platite luni, insa bancile si bancomatele au fost inchise pana la data de 7 iulie, cea mai noua masura impusa de Atena in conditiile in care negocierile cu creditorii internationali s-au prabusit si falimentul tarii este ingrijorator de aproape, scrie Associated Press.

Controlul capitalului prin inchiderea bancilor si bancomatelor a fost impus dupa ce, in weekend, grecii au incercat sa isi retraga in masa banii din banci. Fuga la banci a avut loc dupa ce premierul Alexis Tsipras a anuntat organizarea unui referendum pe tema propunerilor creditorilor privind reformele necesare pentru a debloca fondurile de urgenta.

Proteste in Grecia: Tsipras cere din nou prelungirea ajutorului si striga ca e "santajat"

Referendumul a fost programat duminica si Guvernul le-a cerut grecilor sa voteze impotriva propunerilor creditorilor.

Masurile de control al capitalului trebuie sa stavileasca fluxul de bani care iese din bancile grecesti si sa incurajeze creditorii sa faca concesii inainte de expirarea programului international de salvare, marti. In aceasta zi Grecia pierde accesul la cei 7,2 miliarde de euro, credite de salvare, si nu va putea sa plateasca transa de 1,6 miliarde de euro datorati FMI.

Grecia ataca: Daca nu ne garantati functionarea bancilor negati uniunea monetara

Guvernul a anuntat ca de luni tranzactiile bancare vor fi limitate la 60 de euro zilnic per persoana. Bancomatele ar trebui sa fie redeschise in cursul zilei de luni insa bancile raman inchise cel putin inca sase zile.

In cursul noptii de duminica spre luni s-au format cozi lungi la benzinarii, unde soferii au incercat sa faca plinul cat le mai sunt acceptate cartile de credit.

Grecia primeste inca o sansa: BCE nu-i abandoneaza pe eleni, dar pericolul inca persista

Desi tranzactiile cu bani gheata si carduri nu au fost restrictionate, in practica majoritatea comerciantilor nu acceptau, luni dimineata, plati cu cardul.

Multi dintre pensionarii greci nu au carduri bancare si isi ridica pensia direct de la ghiseu, asa ca oamenii s-au postat la coada, in pofida faptului ca li s-a spus ca bancile nu se vor deschide.

Autoritatile au anuntat ca vor face aranjamente speciale pentru plata pensiilor.

Grecia se scufunda: Bancile, inchise pana pe 7 iulie. Grecii pot retrage doar 60 de euro pe zi

Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante, a anuntat, duminica seara, care sunt masurile pe care Guvernul a fost nevoit sa le ia ca urmare a refuzului liderilor zonei euro de a prelungi programul de asistenta financiara si a deciziei BCE de a ingheta furnizarea de lichiditate de urgenta bancilor elene.

Varoufakis a anuntat ca bancile vor ramane inchise pana in data 7 iulie, adica inca 2 zile dupa referendumul prin care guvernul cere populatiei sa se pronunte cu "nu" asupra acordului propus de creditorii externi.

Premierul Alexis Tsipras a linistit populatia ca depozitele sunt in siguranta iar oamenii isi vor primi la timp pensiile si salariile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#grecia banci inchise, #Grecia pensionari cozi banci inchise , #Grecia