Grecia: Punem pariu ca Papandreou castiga referendumul?

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 11:09
3989 citiri
Grecia: Punem pariu ca Papandreou castiga referendumul?

La o prima vedere, anuntul premierului grec, Giorgios Papandreou, potrivit caruia poporul elen trebuie sa aiba sansa sa-si exprime parerea pe marginea planului de salvare propus de Europa, poate parea o sinucidere politica, un risc cu sanse zero de succes, asumat pe spatele grecilor si al intregii Europe.

Cu siguranta asta au crezut pietele bursiere, care au luat-o la vale pe timpul noptii de marti si continua si miercuri dimineata sa scada, scrie Guardian.

Fara indoiala, urmatoarele luni, pana la organizarea referendumului, vor fi un test al nervilor, in conditiile in care investitorii evalueaza viitorul in cazul in care grecii spun 'nu'. Si sansele sunt mari - 60% dintre greci se declara impotriva planului european de salvare, care implica mai multe masuri de austeritate.

Ceea ce alarmeaza pietele este ca riscul asumat de Papandreou se va intoarce impotriva sa, UE si FMI vor refuza sa ii mai dea bani, Grecia ramane fara fonduri, bacile grecesti intra in faliment, la fel ca si tara, care este nevoita sa iasa din eurzona, si are loc un efect de domino care cuprinde si alte tari, precum Spania si Italia.

Ce sanse are insa un astfel de scenariu? Se va adeveri? Poate ca nu, spune sursa citata.

Sondajele de opinie din Grecia arata ca 60% din populatie este impotriva cordului de urgenta, insa 70% sunt impotriva iesirii din eurozona. Daca referendumul este pus in contextul "vreti sa ramanem in eurozona sau nu", asa cum ar trebui sa procedeze Papandreou, exista sanse mari ca grecii sa inghita o noua doza de austeritate, doar-doar nu vor iesi din uniunea monetara.

Votantii tind sa fie conservatori: tind sa prefere status-quo-ul, in acest caz ramanerea in eurozona, in locul necunoscutului reprezentat de iesirea din uniunea monetara si falimentul necontrolat.

Al doilea lucru in favoarea lui Papandreou este urmatorul: daca Europa este o problema pentru Grecia, atunci Grecia este o problema si mai mare pentru Europa. In acest context se potriveste perfect expresia "cand datorezi bancii 1000 de euro este problema ta, insa cand ii datorezi 100 de miliarde este problema bancii".

In aceste conditii, ramane de vazut daca partenerii europeni ai Greciei si FMI sunt dispusi sa intinda la maximum nervii grecilor, in asa fel incat un vot 'nu' sa fie garantat la referendum, sau daca, privind contextul mai larg, sunt pregatiti sa mai lase de la ei, pentru a preveni colapsul financiar si tot ceea ce implica asta.

Chiar daca grecii voteaza 'nu', vor primi suficienti bani pentru a evita falimentul, intrucat miza este enorma pentru Europa. Europa nu are un Plan B in cazul unui familent grecesc - nici Planul A nu este pus bine la punct. In aceste conditii, are nevoie de timp ca sa gaseasca o solutie multumitoare si probabil este dispusa sa castige timp usurandu-le viata grecilor.

Din toate aceste motive, probabil ca Papandreou este intr-o pozitie mai puternica decat credem.

Citeste si:
Dilema unui turist român amendat în Grecia după ce a trecut pe roșu ”fără să își dea seama”: ”Nu era niciun indicator cu STOP, ci doar semaforul”
Dilema unui turist român amendat în Grecia după ce a trecut pe roșu ”fără să își dea seama”: ”Nu era niciun indicator cu STOP, ci doar semaforul”
Un turist român a reclamat, într-o postare pe Facebook, măsurile luate de polițiștii din Grecia după ce a trecut cu mașina pe culoarea roșie a semaforului. În postarea de pe Forum...
Un nou val de căldură va lovi Grecia cu temperaturi care vor ajunge la 42° Celsius. Crește riscul de incendii
Un nou val de căldură va lovi Grecia cu temperaturi care vor ajunge la 42° Celsius. Crește riscul de incendii
Meteorologii prognozează temperaturi ridicate în Grecia în zilele următoare, cu aproximativ 4 până la 7 grade Celsius peste media sezonieră. Potrivit Serviciului Național de...