Grecia: Punem pariu ca Papandreou castiga referendumul?

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 11:09

   

Grecia: Punem pariu ca Papandreou castiga referendumul?
La o prima vedere, anuntul premierului grec, Giorgios Papandreou, potrivit caruia poporul elen trebuie sa aiba sansa sa-si exprime parerea pe marginea planului de salvare propus de Europa, poate parea o sinucidere politica, un risc cu sanse zero de succes, asumat pe spatele grecilor si al intregii Europe.

Cu siguranta asta au crezut pietele bursiere, care au luat-o la vale pe timpul noptii de marti si continua si miercuri dimineata sa scada, scrie Guardian.

Fara indoiala, urmatoarele luni, pana la organizarea referendumului, vor fi un test al nervilor, in conditiile in care investitorii evalueaza viitorul in cazul in care grecii spun 'nu'. Si sansele sunt mari - 60% dintre greci se declara impotriva planului european de salvare, care implica mai multe masuri de austeritate.

Ceea ce alarmeaza pietele este ca riscul asumat de Papandreou se va intoarce impotriva sa, UE si FMI vor refuza sa ii mai dea bani, Grecia ramane fara fonduri, bacile grecesti intra in faliment, la fel ca si tara, care este nevoita sa iasa din eurzona, si are loc un efect de domino care cuprinde si alte tari, precum Spania si Italia.

Ce sanse are insa un astfel de scenariu? Se va adeveri? Poate ca nu, spune sursa citata.Sondajele de opinie din Grecia arata ca 60% din populatie este impotriva cordului de urgenta, insa 70% sunt impotriva iesirii din eurozona. Daca referendumul este pus in contextul "vreti sa ramanem in eurozona sau nu", asa cum ar trebui sa procedeze Papandreou, exista sanse mari ca grecii sa inghita o noua doza de austeritate, doar-doar nu vor iesi din uniunea monetara.

Votantii tind sa fie conservatori: tind sa prefere status-quo-ul, in acest caz ramanerea in eurozona, in locul necunoscutului reprezentat de iesirea din uniunea monetara si falimentul necontrolat.

Al doilea lucru in favoarea lui Papandreou este urmatorul: daca Europa este o problema pentru Grecia, atunci Grecia este o problema si mai mare pentru Europa. In acest context se potriveste perfect expresia "cand datorezi bancii 1000 de euro este problema ta, insa cand ii datorezi 100 de miliarde este problema bancii".

In aceste conditii, ramane de vazut daca partenerii europeni ai Greciei si FMI sunt dispusi sa intinda la maximum nervii grecilor, in asa fel incat un vot 'nu' sa fie garantat la referendum, sau daca, privind contextul mai larg, sunt pregatiti sa mai lase de la ei, pentru a preveni colapsul financiar si tot ceea ce implica asta.

Chiar daca grecii voteaza 'nu', vor primi suficienti bani pentru a evita falimentul, intrucat miza este enorma pentru Europa. Europa nu are un Plan B in cazul unui familent grecesc - nici Planul A nu este pus bine la punct. In aceste conditii, are nevoie de timp ca sa gaseasca o solutie multumitoare si probabil este dispusa sa castige timp usurandu-le viata grecilor.

Din toate aceste motive, probabil ca Papandreou este intr-o pozitie mai puternica decat credem.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3989 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Pieues
rank 5
Dieta mediteraneeana de tocat banii miembrilor UE
La pariu ca dupa ce se termina "hronia ke hronia" le vom plati "los purritos" spaniolilor si "cocaina" italienilor.
Pentru ca s-a creat precendentul cu Grecia.
boxyro
rank 5
Indiferent de calculele lui Papandreu
sau ale liderilor UE, Grecia are nevoie de performanta pentru a se stabiliza, chiar daca maine i-ar fi sterse toate datoriile pe care le are. Cacealmaua pe care o joaca azi guvernul grec ar putea cauza aversiuni uriase a populatiei UE fata de tot ceea ce inseamna Grecia. Aduceti-va aminte ca germanii au muncit cativa ani gratis sa isi reconstruiasca tara dupa WW II si prin anii 90 refuzau sa cumpere tigari netimbrate dar mai ieftine de la bisnitarii din fata magazinelor preferand sa dea 4 marci in plus pe un pachet de tigari. Este suficienta o miscare de boicot a nemtilor (si poate si a altora) fata de turismul din Grecia si aceasta tara nu isi va mai reveni niciodata. Cu toata bunavointa liderilor UE.
Jerome
rank 5
Referendum ? :)
Stimata "analista" Ana Ilie, daca credeti ca toata Europa va astepta pana in decembrie-ianuarie ca sa vada ce hotarasc grecii, va inselati profund.
Cu alte cuvinte, pietele financiare o sa stea si sa astepte 2 luni pana la referendum ? :)

PS. Lasati analizele politico-economice si vedeti ca Libertatea,Click, etc angajeaza colaboratori
morogig
rank 1
vinovatul ,care este vinovatul pt ce se intampla in grecia ?
foarte simplu vor striga cei de la antene si realitatea ; BASESCU !!!!!!!!
parerea
rank 5
SCENARIU VEROSIMIL,
Poate cu ajutorul Greciei, si Europa va decide ce doreste, de fapt?!
tr2006
rank 5
afara cu golanii greci
.
MORTON
rank 3
Greci joaca tare
Cred ca vreau sa forteze mana finantistilor sa-i ierete de toate datoriile. In rest Greci s-au saturat de Europa si daca referendumul va fi corect, nu o sa vrea sa mai fie nici tara europeana nici euro. Repet; nu poporul grec a facut imprumuturile, ci tradatorii din conducere, care au vandut tara fmi si bancii mondiale. Ca si in Romania . Eu personal, nu am imprumutat un euro de la nimeni, asa ca nu recunosc nici o datorie.
Rafalle
rank 5
Scheme vechi
Lumea uita repede! In 1990 la pachet cu Polonia (42mld.) si Ungaria (19mld) grecilor li s-au sters alte 60 de miliarde de USD. Cand dolarul era dolar!
Kronstadter
rank 5
Mari nenorociri ne pandesc, Mortoane !
Ei daca tu, Morton, nu recunosti nici o datorie, probabil ca FMI-ul o sa se desfiinteze, bancherii o sa se arunce pe geam mai ceva ca la crah-ul din '29 si Jeffrey Franks o sa se spanzure cu nojitzele de la opinci !
Utilizator sters
Cred cà grecii ies din €€€
Dacà tipul nu fàsea referendum, pànà la Cràciun,
grecii dàdeau foc Parlamentului si Guvernului de tot.
Ultima oarà au fost peste 100.000 de oameni in stradà,
dacà o pun de o grevà generalà pe termen nelimitat,
Papandreou merge acasà cu coada intre picioare,
asha , màcar va merge acasà cu demnitatea de a fi
consultat oamenii.

Situatia de la ei e f asemànàtoare cu a noastrà,
20 de ani de coruptie, un popor sàtul de a fi furat,
vine si la noi ***ànd ...

Pregàtiti-và :

http://www.youtube.com/watch?v=26tXXd97AMw&feature=related
MORTON
rank 3
Tare mie frica ca ai dreptate
Impotriva propagandei actualei puteri de pe toate posturile de televiziune si mass media, poporul roman a inceput sa se trezeasca. Poporul stie ca nu el s-a imprumutat la fmi si banca mondiala, nu el a beneficiat de acesti bani, nu el este privilegiat si ca in pofida acestor imprumuturi el traieste tot in saracie. Asa ca atunci cand cutitul va ajunge la os, cand nu va mai putea suporta, va fi mai rau ca in decembrie 1989
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor