Grecia va avea guvern de uniune nationala

Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 22:31
3600 citiri
Grecia va avea guvern de uniune nationala

Dupa discutii prelungite, premierul elen Giorgios Papandreou si liderii Opozitiei au cazut de acord sa creeze un guvern de uniune nationala, care sa nu fie condus, insa, de actualul prim ministru.

Anuntul a fost facut duminica seara printr-un comunicat de presa remis de administratia prezidentiala, discutiile fiind mediate de seful statului elen, informeaza New York Times.

Papandreou si liderul Opozitiei, Antonis Samaras se vor intalni si luni pentru a pune la punct ultimele detalii. Dupa intalnire este asteptat si anuntul numelui noului premier.

Noul guvern va ramane in functie in urmatoarele luni, pentru a pune la punct un acord cu Uniunea Europeana privind datoria suverana, pas pe care liderii europeni il considera crucial in rezolvarea problemelor zonei euro.

Papandreou si-a atras antipatia liderilor UE, dar chiar si a propiului partid, dupa ce la inceputul acestei saptamani, dupa ce Europa stabilise un plan de ajutor pentru Grecia, a anuntat organizarea unui referendum prin care poporul sa spuna ce solutii sa fie alese pentru evitarea falimentului tarii.

Tensiunile politice din Grecia vin pe fondul unei crize a datoriilor care ameninta sa cuprinda intreaga Europa. In cadrul summit-ului G20, liderii europeni au acceptat un acord cu Grecia care ar presupune masuri de austeritate mai dure si stergerea a aproape 50% din datoria statului, care a ajuns la o suma care nu poate fi platita.

Liderii europeni fac, in schimb, presiuni ca Grecia sa ratifice in Parlament planul de reducere a datoriei inainte de sfarsitul anului.

Citeste si:
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...