Grecia vrea ajungerea rapida la un acord cu creditorii si avertizeaza UE

Joi, 28 Mai 2015, ora 20:39
3004 citiri
Grecia vrea ajungerea rapida la un acord cu creditorii si avertizeaza UE

Guvernul Greciei spera ca va ajunge, pana duminica, la un acord cu creditorii internationali, avertizand ca, in caz contrar, vor fi "consecinte" si sugerand intensificarea cooperarii cu Rusia si China.

"Presiunea creditorilor internationali pentru revizuirea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) este asfixianta", a acuzat ministrul grec al Finantelor, Yanis Varoufakis, intr-un discurs rostit in Parlamentul de la Atena.

Mit sau realitate? Continua saga datoriilor Greciei

"Grecia vrea ajungerea la un acord cu creditorii pana duminica. Facem totul pentru a evita intrarea in incapacitate de plati; si creditorii spera sa fie evitata o astfel de situatie. Speram sa ajungem rapid la un acord. Un eventual esec va avea consecinte, nu doar financiare, pentru Uniunea Europeana", a atras atentia, la randul sau, Gabriel Sakellaridis, purtatorul de cuvant al Executivului de la Atena, sugerand o eventuala intensificare a cooperarii Greciei cu Rusia si China.

Banca Centrala Europeana (BCE) a intensificat, joi, presiunile asupra Greciei, sugerand ca lipsa unui acord rapid cu creditorii risca sa inrautateasca termenii de finantare pentru alte state vulnerabile din zona euro.

"Reactia pietelor financiare la situatia din Grecia a fost pana acum limitata, dar, in absenta unui acord rapid cu creditorii referitor la reformele structurale, riscul cresterii primelor de risc pentru finantarea tarilor vulnerabile din zona euro s-ar putea materializa", potrivit raportului BCE privind stabilitatea financiara. "Asteptarile referitoare la riscurile de default din Grecia au crescut semnificativ, pe fondul incertitudinilor politice", se arata in raport.

Panica in Grecia: Oamenii au scos de la bancomate sume uriase

Grecia a reluat marti negocierile cu creditorii internationali pentru deblocarea asistentei financiare, Yanis Varoufakis atribuind impasul discutiilor insistentei acestora pentru mai multa austeritate. Blocajul negocierilor a dus la evaporarea lichiditatilor in Grecia, impingand economia in recesiune.

Retragerile masive de fonduri din banci si dificultatile tot mai mari ale tarii de a respecta obligatiile financiare au relansat temerile legate de capacitatea tarii de a ramane in zona euro. Finalizarea cu succes a negocierilor cu creditorii ar debloca restul de 7,2 miliarde de euro din programul de sustinere de 240 de miliarde de euro, dar discutiile sunt blocate de refuzul Guvernului grec de a accepta reformele din sectorul pensiilor si al muncii.

Citeste si:
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a făcut duminică, 5 decembrie, un apel la populație să respecte măsurile de bază pentru a preveni răspândirea...
Comentarii