Grupul neo-nazist Zorii Aurii din Grecia are planuri de extindere inclusiv in Romania

Autor: Ana Ilie
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 10:24
5379 citiri
Grupul neo-nazist Zorii Aurii din Grecia are planuri de extindere inclusiv in Romania

Miscarea elena Zorii Aurii, de extrema dreapta, intentioneaza sa se extinda si in afara tarii, dupa succesul inregistrat aici. Zorii Aurii intentioneaza sa "creeze celule in fiecare colt al lumii".

Gruparea extremista, cu un logo similar svasticii si ai carei membri utilizeaza salutul nazist, a inceput deja sa-si deschida birouri in Germania, Australia, Canada si SUA, scrie The Guardian.

In Grecia, sondajele de opinie arata ca Zorii Aurii isi intareste pozitia, de a treia forta politica elena, crescand uimitor in ochii opiniei publice. Zorii Aurii a intrat pentru prima data in Parlament anul trecut, avand 18 parlamentari, si un recent sondaj de opinie arata ca miscarea ultra-nationalista are 11,5% sprijin popular.

Miscarea sustine ca este singura forta capabila sa se infrunte cu "sistemul politic putred". Exista zvonuri ca ar fi sustinuta financiar de armatori bogati. Expansiunea sa interna este acum dublata de cea internationala. Purtatorul de cuvant al partidului, Ilias Kasidiaris, a anuntat ca s-a deschis deschiderea de celule "oriunde se afla greci".

"Oamenii au inteles ca Chrysi Avgi (Zorii Aurii) spune adevarul. In vizorul nostru imediat este crearea unui birou si unei organizatii locale in Melbourne. De fapt, este planificata foarte curand o vizita a parlamentarilor in Australia", a dezvaluit acesta unui ziar din Melbourne.

Diaspora elena nu vede insa cu ochi buni expansiunea miscarii de extrema dreapta. "Nu vedem niciun aur in Zorii Aurii. Nationalism, fascism, xenofobie, acestea nu fac parte din mostenirea noastra spirituala sau culturala", a explicat parintele Alex Karloutsos, unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai comunitatii elene din America.

Zorii Aurii spera totusi sa profite de pe urma furiei si dezamagirii simtite de grecii care traiesc in afara tarii, dupa trei ani in care Grecia s-a scufundat tot mai adanc in criza.

"Zorii Aurii nu seamana cu niciun partid din Grecia. Inca de la inceputuri, in anii '80, s-a uitat in afara tarii. Grupari similare din Europa si Rusia au oferit sprijin ideologic si uneori financiar, pentru a tipari carti si reviste. Dupa ani de zile in care a importat nazism, acum doreste sa exporte nazismul", explica Dimitris Psarras, autor al unei istorii a miscarii.

Acesta explica si motivul pentru care miscarea de extrema dreapta isi doreste extinderea: nu numai pentru a gasi noi surse de finantare, ci si pentru a castiga voturi, in eventualitatea ca grecii din strainatate vor capata dreptul de a vota in alegerile din tara.

Zorii Aurii "nu doreste numai sa devina stalpul central al unei aliantei pan-europene a neo-nazistilor, chiar daca public va nega asta. Doreste sa isi raspandeasca influenta pe plan international", mai spune Psarras, care arata ca membrii partidului au intalniri regulate cu neo-nazisti din Germania, Italia si Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Zorii Aurii extindere lume, #Zorii Aurii legaturi Romania , #Grecia