Ipoteza socanta: Criza din Grecia, declansata de Olimpiada din 2004?

Duminica, 05 August 2012, ora 18:40
9453 citiri
Ipoteza socanta: Criza din Grecia, declansata de Olimpiada din 2004?

Privind Olimpiada de la Londra, multi greci se intreaba cum de tara lor a fost detronata intr-atat, ajungand, de la stralucirea din 2004, cand a gazduit Jocurile Olimpice, la criza din prezent.

A organiza un eveniment de astfel de dimensiuni a insemnat pentu Atena eforturi de 9 miliarde de euro (11 miliarde in prezent), facand din Jocurile Olimpice din 2004 cele mai scumpe de pana atunci, relateaza Businessweek.

La numai cateva zile de la inchiderea grandioasei ceremonii, Grecia a avertizat zona euro ca datoria publica si deficitul vor fi mai rele decat se astepta, ceea ce s-a si intamplat. Grecia a devenit prima tara din Uniunea Europeana care a fost plasata sub monitorizare fiscala de catre Comisia Europeana, in 2005.

Cu o datorie publica insumand 168 de miliarde de euro in 2004, e clar ca Jocurile Olimpice nu au adus singure colapsul economic. Nu se pune problema de cat de multi bani au fost cheltuiti pentru Olimpiada, ci mai ales de cum au fost ei cheltuiti si de unde proveneau ei.

Dupa o perioada de austeritate pentru a se intari din punct de vedere financiar si a se califica pentru intrarea in zona euro, in 2001, guvernul elen n-a mai fost atat de atent cu banii. Jocurile Olimpice reprezinta doar una dintre zonele unde s-au cheltuit bani cu nemiluita, bani obtinuti din imprumuturi greu de rambursat si deloc indelung gandite.

Desi sute de mii de oameni au venit in Grecia in 2004 pentru a vedea locul unde s-au nascut Jocurile Olimpice, in anii care au urmat, numarul acestora a fost din ce in ce mai mic, turistii indreptandu-se catre alte tari, precum Croatia si Turcia, unde preturile erau mai mici, iar marketingul mai eficient.

Multe din stadioanele si facilitatile construite la preturi enorme au ramas nefolosite. In sudul Atenei, la o zona de promenada de 2 kilometri, ce unea trei stadioane, folosita la Jocurile Olimpice, s-a transformat intr-un cos de gunoi imens. Guvernul face eforturi sa vanda un perimetru de 620 de hectare de langa zona folosita la Olimpiada, la Hellenikon, dupa ce a dat gres in a-l folosi intr-un mod profitabil.

Pentru greci, a gazdui Jocurile Olimpice a insemnat sa investeasca in infrastructura, in oameni, in branding, explica Stratos Safioleas, seful mass-media internationale cu ocazia Olimpiadei. Din pacate, spune el, nici cele doua guverne care au urmat nu au stiut cum sa profite de pe urma evenimentului numit Olimpiada.

Londra, incotro?

Amintirea Olimpiadei bantuie grecii si poate ar trebui sa puna pe ganduri si Londra. Daca Barcelona a cheltuit, in 1994, circa 11,8 miliarde de dolari cu Olimpiada, iar Sydney, unde evenimentul a inregistrat un succes enorm, a scos din buzunar relativ putin, 3 miliarde de dolari, ultimele rapoarte guvernamentale de la Londra, in ceea ce priveste cheltuielile, vorbesc despre un efort financiar de 14,5 miliarde de dolari din sectorul public.

Asta, desi alte autoritati britanice vehiculeaza suma de 17 miliarde de dolari drept cost final, iar scepticii, nu putini, spun ca in realitate suma va fi cu mult mai mare, conform Al Jazeera.

Un raport VISA, companie al carui nume este alaturi de Olimpiada de ceva vreme, arata ca Marea Britanie va primi un stimul de 8 miliarde de dolari, in ceea ce priveste economia, in urmatorii 3 ani. Premierul britanic David Cameron e chiar mai optimist, el oprindu-se asupra sumei de 20 de miliarde de dolari, suma generata de evenimentul de la Londra.

Dar toate acestea vin cu un cost. La Londra se desfasoara in aceasta perioada cea mai mare operatiune de securitate de pe timp de pace, de dupa al Doilea Razboi Mondial. Numai bugetul pentru securitatea Olimpiadei a ajuns la 860 de milioane de dolari si aproape 20.000 de persoane sunt implicate in aceasta vasta operatiune.

In plus, faptul ca Olimpiada are loc in inima orasului, face ca aceasta desfasurare de forte sa fie si mai vizibila fata de alte Olimpiade si o face cu atat mai controversata. De aceea, multe afaceri mici au de suferit in aceasta perioada, din cauza legislatiei stricte. Unii vorbesc chiar de spiritul Olimpiadei care e ucis de organizatori.

E greu de crezut ca Londra va reusi, dupa Olimpiada, sa calce pe urmele Barcelornei, printre singurele din ultimii 30 de ani care a reusit sa profite, din punct de vedere economic, de pe urma JO. In cazul ei, evenimentul din anii '90 a imbunatatit calitatea vietii pentru locuitori, orasul devenind si ramanand un magnet pentru turisti.

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#Grecia Olimpiada 2004 impact, #impact JO economie Londra, #impact Olimpiada economie Marea Britanie, #criza Grecia Olimpiada 2004, #chetuieli Olimpiada Londra 2012 , #Grecia