Lectia Greciei pentru Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 06 Iulie 2015, ora 17:58
7677 citiri
Lectia Greciei pentru Romania (Opinii)
Foto: Hepta.ro

Peste 60% dintre grecii prezenti la urne au votat duminica NU fata de propunerile venite din partea troicai.

Au contribuit la acest rezultat si declaratiile din ultimele zile ale liderilor europeni care au incercat sa sperie poporul grec cu iesirea din zona euro si apocalipsa care il asteapta daca va indrazni sa voteze impotriva "salvatorilor".

Eu cred ca prima lectie pe care romanii ar trebui sa o invete atat de bine incat sa nu o uite curand ar fi ca exista si politicieni care isi tin sau macar incearca sa se tina de promisiunile pe care le fac in campanie.

Alexis Tsipras, premierul Greciei, si-a castigat mandatul spunandu-le grecilor ca-i va scapa de austeritatea care dura de peste cinci ani si le va reda speranta si demnitatea.

Cand a inteles ca s-ar putea sa piarda in fata liderilor conservatori ai UE si nu va putea evita masurile de austeritate pe care acestia le vor impune, Tsipras s-a folosit de arma referendumului si le-a dat grecilor posibilitatea de a alege drumul pe care vor merge. E o sansa rara astazi care nu cred ca se poate repeta nici macar in Europa cea democratica.

Dupa parerea mea, referendumul din 2005 cand francezii au respins Constitutia Europeana nu e un exemplu si un precedent care sa faca placere niciunui lider european.

Dar frica de urne si de votul popular i-a orbit pe liderii Uniunii Europene in aceeasi masura in care stergerea datoriilor Germaniei de dupa Primul si cel de-al Doilea Razboi Mondial a insemnat o "iertare" de o mult mai mare amplitudine decat cea pe care ar trebui sa si-o asume creditorii in cazul Greciei.

Asa cum a demonstrat istoria, Germania nu s-ar fi dezvoltat asa cum a facut-o dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial daca nu ar fi beneficiat de clementa stergerii datoriilor care inseamnau o suma incomparabil mai mare decat cele ale Greciei de astazi.

Dar pana sa vedem ce se va intampla cu Grecia, cu UE si cu zona euro dupa ce poporul elen a votat sensul in care vrea sa fie condus, sa privim ce ar mai fi de invatat din drama mostenitorilor lui Pericle si Socrate.

Cred ca nu e nimic mai fascinant in aceste zile decat sa citesti sau sa asculti reactiile, comentariile si opiniile diferitilor experti damboviteni asupra destinului Eladei.

Fascinant e un fel de-a spune, o ironie ciudata pe masura contradictiei care rezulta din drama prin care va trece poporul grec si usurinta cu care este "educat", pus la punct, rezolvat si revizuit de catre mult mai umilii lor vecini de la est - partenerii docili si tacuti in suferinta austeritatii - romanii.

In opinia mea, cei mai tristi dintre toti sunt de departe cei care nu stau o clipa pe ganduri, nu au nicio intrebare fara raspuns si, in general, au solutii pentru orice fel de criza, oricat de complicata ar fi ea.

Pentru ei problema greceasca e un fleac si o rezolva imediat. Nu auzi de la ei decat doua cuvinte si multe nimicuri, in general care demonstreaza de ce austeritatea in forma ei cea mai dura a putut fi implementata in Romania fara prea mari zbateri din partea nimanui. Tot ce stiu ei ca e nevoie sa fie facut e reforma. Plus reduceri, plus restructurare.

Pe de o parte, inteleg furia mai tuturor romanilor cand vine vorba de situatia greceasca. La noi masurile de austeritate au fost acceptate de majoritate fara nicio revolta, cu capul plecat - asa cum ne invata buna noastra istorie, si cu multa umilinta si rabdare. Ca si cum nu am fi fost demni nici macar de acel experiment social si economic unic in Europa. E de inteles supararea, dar ea provine dintr-o alta manipulare.

Grecii au suferit si ei de pe urma austeritatii atat de mult incat duminica au avut curajul si forta sa riste un vot care i-ar putea arunca intr-o situatie inca si mai dramatica decat cea in care s-au scaldat pana acum. Cu diferenta ca au avut sansa unor politicieni care le-au dat sa aleaga. Iar apoi s-au ridicat la inaltimea momentului - au ales libertatea la pachet cu incertitudinea ce va urma in schimbul sigurantei umilitoare de pana acum.

Politicienii trebuie sa tina cont de acest raspuns. Cei greci, dar mai ales liderii UE de ale caror decizii depinde nu doar soarta Greciei dar si a intregii UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#referendum Grecia, #Alexis Tsipras referendum Grecia, #Grecia datorii creditori, #Grecia zona euro , #Grecia