Liderii romani, catre Grecia: Acceptati-va soarta austera - Bloomberg

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 17:50
2665 citiri
Liderii romani, catre Grecia: Acceptati-va soarta austera - Bloomberg
Foto: bibliotecapleyades.net

Grecia trebuie sa accepte pasii pentru a evita iesirea din zona euro, o eventuala respingere a masurilor de austeritate, din partea electorilor, putand impinge regiunea Balcanilor intr-o recesiune prelungita, cred prim-ministrul si ministrul de Finante ai Romaniei.

Potrivit lui Florin Georgescu, electorii greci ar trebui sa fie "intelepti" si sa pastreze moneda euro deoarece este "mai putin costisitor si mai putin dureros", relateaza Bloomberg.

"Sunt sigur ca societatea greaca, ca intreg, si politicienii vor fi indeajuns de intelepti sa realizeze ca ajustarea in interiorul zonei euro este mai putin costisitoare si mai putin dureroasa pe termen lung, decat ajustarea in afara sa si navigarea singura intr-o lume globalizata", a afirmat Georgescu.

"Sper ca Grecia sa ramana in zona euro. Romania si toate tarile din regiune au fost deja afectate. Sper ca nu vor fi afectate si mai rau in viitor", a spus si premierul Ponta, miercuri, la Bucuresti.

Economia greaca urmeaza sa se micsoreze cu 4,7%, in 2012, dupa ce s-a contractat cu 6,9%, in 2011, a transmis Comisia Europeana, in luna mai. Datoria sa va atinge 160,6% din PIB, fata de o medie de 91,8%, cat este in zona euro. Spre comparatie, datoria Romaniei era de 34,6% din PIB, la sfarsitul lunii martie.

Ponta a mai afirmat ca sustine planurile de crestere economica ale liderului francez Francois Hollande, afirmand ca masurile de austeritate sunt "nesustenabile".

"Speram ca criza din zona euro sa fie istorie in anul 2015 si atunci, daca Romania va fi pregatita, ne vom gandi din nou la aderarea la aceasta zona. Vorbind realist, ar trebui sa luam aceasta data doar ca pe o dorinta si nimic mai mult", a completat premierul roman.

Guvernul roman ar putea continua sa caute asistenta din partea Fondului Monetar International si a Uniunii Europene, chiar si dupa ce acordul curent va expira, in martie 2013, fara a imprumuta si mai multi bani, depinzand de rezultatul votului, potrivit lui Ponta.

"Nu cred ca strica deloc sa continuam sa avem un fel de aranjament de precautie cu institutiile financiare internationale", a conchis prim-ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#lideri romani austeritate Grecia, #masuri austeritate Grecia, #Ponta masuri austeritate Grecia, #Georgescu masuri austeritate Grecia , #Grecia