Marturiile unui grec de succes din UK: Mi se rupe inima cand vad Grecia de azi. Petrecerea s-a terminat

Marti, 07 Iulie 2015, ora 10:49
7635 citiri
Marturiile unui grec de succes din UK: Mi se rupe inima cand vad Grecia de azi. Petrecerea s-a terminat
Foto: Facebook/Stelios Haji-Ioannou

Un anteprenor grec, care la 17 ani si-a parasit tara pentru a-si deschide propria afacere in strainatate, a vorbit despre sentimentele dureroase pe care le are cand vede dezastrul din statul elen.

Stelios Haji-Ioannou, fondatorul si presedintele Fundatiei Filantropice Stelios, stabilit in Marea Britanie, sustine ca i se rupe inima cand vede Grecia de astazi, intr-un material de opinie publicat pe The Telegraph.

O noua incercare disperata de a salva Grecia - Summit extraordinar la Bruxelles (Video)

"M-am nascut la Atena acum 48 de ani, dar am parasit tara la varsta de 17 ani, ca sa studiez si sa imi deschid propria afacere in strainatate. Recent, intr-una dintre calatoriile mele inapoi in capitala greaca, am avut parte de un soc brutal. Contrastul dintre tara pe care am lasat-o in urma si Grecia de astazi imi rupe inima.

Au disparut optimismul si speranta unei tari care a aderat la UE si a continuat sa priveasca spre viitor, prin apartenenta la Uniune, catre prosperitate. Astazi, o resemnare surda cu un viitor declin, fara final previzibil, s-a asezat peste una dintre cele mai frumoase tari din lume. Odata cu prabusirea sperantei a venit si declinul vizibil: magazine inchise, graffitti politice obscene si siruri interminabile de cersetori", a povestit Haji-Ioannou.

Petrecerea s-a terminat

Omul de afaceri si-a amintit despre vremurile in care Grecia a castigat Campionatul European de Fotbal, in 2004, iar tara sa era capabila sa sarbatoreasca victoria la scena internationala. Intreaga lume celebra alaturi de ea.

Noul ministru elen de Finante: Grecii "merita ceva mai bun" si ei "nu pot accepta un acord neviabil"

"Petrecerea a continuat pentru inca patru ani, ajutata de inflorirea industriilor, precum turismul si transportul naval, ceea ce a propulsat Grecia la un nivel de trai comparabil cu cel din statele din vestul Europei. Asta nu se mai compara cu ce a ajuns astazi Atena. Dupa criza care a lovit la sfarsitul lui 2008, restul lumii dezvoltate a reusit sa isi revina; Grecia, pe de alta parte, pare sa fi ramas blocata fara sansa intr-o spirala descendenta.

Nu este cea mai saraca tara din lume. Insa mi-e greu sa gasesc un alt exemplu al unei tari cu 11 milioane de locuitori care s-au obisnuit cu standardele Europei de Vest, iar acum trebuie sa se descurce cu mult mai putin. Declinul este dramatic. In cifre, aproximativ o treime din PIB s-a evaporat in ultimii cinci sau sase ani. Alte 10 sau 15 procente s-au dus doar in ultimele saptamani. Acum, aceste 11 milioane de oameni trebuie sa se descurce cu circa jumatate din cat aveau in urma cu sase ani. S-a mai intamplat asta undeva in lumea moderna, in vreme de pace?", s-a intrebat anteprenorul.

Grexit: Ce prevederi ar putea fi invocate de juristii UE pentru iesirea Greciei din zona euro

Stelios Haji-Ioannou a povestit ca, in momentul in care sistemul bancar s-a prabusit in Cipru, unde s-au nascut ambii sai parinti, fundatia sa filantropica a initiat programul "Mancare din inima", care le oferea o gustare de pranz celor nevoiasi din Nicosia si Limassol.

Nici nu i-a trecut prin gand ca ar putea ajunge sa implementeze un proiect similar pentru populatia mult mai mare a Atenei.

"Totusi, de luna trecuta, am impartit circa 2.500 de gustari in fiecare zi in capitala Greciei. Un sandvis sau un croissant nu par mare lucru, dar pentru unii oameni sunt vitale", a declarat Haji-Ioannou, spunand ca la coada nu se asaza numai someri sau oameni fara adapost, ci si angajati din magazine, functionari, oameni de diverse profesii, toti fiind pusi fata in fata cu viziunea sumbra de a ramane fara un loc de munca in viitorul apropiat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#om afaceri Grecia, #criza Grecia, #nivel trai Grecia , #Grecia