O noua greva generala paralizeaza Grecia

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 12:58
1102 citiri
O noua greva generala paralizeaza Grecia
Foto: socialistworker.co.uk

O noua greva generala de 24 de ore paralizeaza Grecia, actiunea avand loc in contextul neintelegerilor dintre sindicate si guvernul elen privind politicile de austeritate ce vizeaza reducerea datoriei acestei tari.

Greva afecteaza activitatea serviciilor publice, a ministerelor, birourilor locale si instantelor judecatoresti. In plus, toate scolile si gradinitele sunt inchise, iar spitalele publice primesc numai cazuri de urgenta. La greva participa atat farmacisti, cat si jurnalisti.

In Atena, transportul public este paralizat dupa ce autobuzele, troleibuzele si tramvaiele au fost trase pe dreapta. Aici doar metroul functioneaza. Patru zboruri interne au fost anulate, iar cursele feribot catre insulele grecesti au fost suspendate, noteaza The Wall Street Journal.

Uniunea comerciantilor din Grecia a cerut inchiderea magazinelor.

Prin aceasta actiune sindicatele spera ca autoritatile sa inteleaga faptul ca populatia nu mai poate suporta reducerea veniturilor.

Cele mai recente date arata ca recesiunea s-a adancit in Grecia, somajul a crescut la 13,9%, in timp ce somajul in randul tinerilor este de 35,6%. In plus, se estimeaza ca in acest an 120.000 de intreprinderi mici vor intra in faliment.

Masurile de austeritate, impreuna cu o serie de alte reforme economice, sunt parte a unui acord incheiat in mai de Grecia cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

"Masurile de austeritate au inceput sa afecteze si mai mult intreaga societatea. Situatia economica devine foarte dificila pentru companiile grecesti si pentru muncitori. Chiar si asa, Guvernul pare horatat sa continue politicile sale", a declarat Anthony Livanios, economist politic.

Greva generala de miercuri este prima din acest an si a atras sprijin si din partea comunitatii oamenilor de afaceri.

Pentru a nu exista probleme, peste 3.000 de politisti au fost scosi pe strazile din Atena.

Ministerul roman de Externe recomanda cetatenilor romani care intentioneaza sa se deplaseze in Republica Elena sa evite zonele in care au loc demonstrantii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#greva generala Grecia, #masuri austeritate guvern elen , #Grecia