Petre Iancu: Relatia franco-germana nu se va schimba fundamental - Tv Ziare.com si Deutsche Welle

Autor: Ana Ilie
Marti, 15 Mai 2012, ora 14:28
2102 citiri
Petre Iancu: Relatia franco-germana nu se va schimba fundamental - Tv Ziare.com si Deutsche Welle

Petre Iancu, jurnalist Deutsche Welle, este de parere ca schimbarea de la Paris, unde Francois Hollande i-a luat locul, marti, lui Nicolas Sarkozy, nu va schimba fundamental bazele relatiei franco-germane, desi, crede acesta, ar fi fost bine pentru Europa ca ambele partide de guvernare sa fi avut aceeasi culoare....si aceeasi viziune economica.

Intr-o emisiune realizata de Ziare.com in parteneriat cu Deutsche Welle, Petre Iancu a afirmat ca Hollande nu-si va putea pune in aplicare toate promisiunile electorale, intrucat va fi fortat de realitatea economica si politica sa isi ajusteze actiunile.

"(Hollande - n.red.) le-a promis tinerilor francezi loc de munca, Europa are mare nevoie de crestere economica... constatam ca Europa sudica in special a alunecat din nou in recesiune, motorul economic, Germania, are dificultati, desi se bucura de crestere economica... acest motor, daca ramane singur, nu mai poate trage Europa dupa sine. Hollande a promis prea mult, prea costisitoare sunt promisiunile, dar bursele, realitatile, il vor obliga sa mai ia inapoi din promisiunile facute", este de parere jurnalistul Deutsche Welle.

Asta nu inseamna ca cei doi lideri europeni nu vor avea subiecte asupra carora vor fi in dezacord. Petre Iancu nu crede "ca se vor schimba fundamental bazele relatiei franco-germane, nu cred ca relatia se bazeaza pe asta, dar cred ca ajuta sa fie guverne de aceeasi culoare", avand in vedere ca "Francois Hollande este socialist, la putere la Berlin este o conservatoare". Mai mult, "guvernul ei (Angelei Merkel - n.red.), de centru dreapta, s-a angajat sa lasaneze Europa printr-un pact fiscal, pe care Hollande tocmai a promis ca-l va schimba, il va reintregi printr-un pact in favoarea cresterii economice".

"Cine nu vrea crestere economica, o vrem cu totii, Germania, Merkel... dar intrebarea care se pune este cat costa, ce inseamna, nu cumva noi datorii in plina criza?", se intreaba Petre Iancu, continuand sa explica ca, in Germania, "prea putini cred ca o criza a datoriilor poate fi dezamorsata prin alte datorii".

Intr-adevar, este in prezent in Europa "un teren conflictual pe care cele doua tari trebuie sa il rezolve pentru ca sunt obligate sa se inteleaga, din cauza monedei unice, a burselor... Cred ca realitatile il vor obliga pe Hollande sa treaca mai spre centru. El a reputat o victorie cu un program anti-austeritate, e usor sa castigi alegerile peste tot cu asa program, e mai greu sa castigi promitand oamenilor lacrimi sudoare si sange cum au facut Sarkozy, Churchill".

In cele din urma, crede Petre Iancu, pe cei doi lideri ii desparte diferenta de opinii in ceea ce priveste cea mai buna modalitate de rezolvare a crizei datoriilor. "Cum facem cu criza datoriilor? O combatem facand mai multe datorii? E propunerea stangii din Grecia, a socialistilor francezi, in toata Europa unde guvernele au cazut in serie din pricina planului de austeritate. In Germania e greu sa convingi publicul... pare absurd si nu prea crede nimeni, nemtii sunt un popor de oameni economi... datoriile duc fatalmente la faliment, la sapa de lemn si nu se vrea acest lucru...promisiunile electorale sunt una, cu totul altceva sunt realitati economico-politice".

O mai mare amenintare o reprezinta, crede jurnalistul, pericolul ascensiunii extremismului, si politicienii, inclusiv din Romania, ar trebui sa fie preocupati sa evite ascensiunea acestui curent.

Cum ramane cu integrarea Romaniei in Schengen?

Daca "Franta lui Sarkozy a acceptat intrarea Romaniei in Schengen, impreuna cu Germania si impedimentele au venit din partea populistilor de dreapta din Olanda, nu cred ca e o problema din punctul asta de vedere".

Iese Grecia din eurozona?

Desi s-au vehiculat mai multe scenarii apocaliptice cu privire la iesirea Greciei din eurozona si ascensiunea extremistilor eleni, ca si spargerea zonei euro, realitatea este ca nimeni nu-si doreste ca Grecia sa esueze, ci dimpotriva.

"De cativa ani se ajuta Grecia in mod masiv, Germania e tara principala care a ajutat Grecia, in tot acest timp s-au luat masuri, care se pare ca vor determina supravietuirea zonei euro in eventualitatea in care Grecia, o tara totusi mica, va iesi; pe de alta parte, nimeni nu vrea acest lucru, desi unii afirma ca ar costa Germania mai putin decat sa o ajute, aceasta iesire nu o vrea de fapt nimeni...toata lumea se gandeste cum sa ajute totusi Grecia. Unii asteapta totusi previzibilele alegeri din iunie, si ca electoratul sa opteze ceva mai responsabil in favoarea unor partide pro-europene".

Efecte asupra relatiei trans-atlantice

Petre Iancu opineaza ca aceasta atitudine fata de Grecia este normala, in conditiile in care "Europa nu poate rezista concurentei puterilor mari, Americii, Chinei, fara integrare, aceasta este esentiala pentru propasirea ei economica. Ne trebuie aceasta integrare, aici cred ca au inteles gresit lucrurile alegatorii greci si francezi... daca germanilor le va merge bine, le va merge bine si altor europeni, daca altora le va merge rau, le va merge greu si germanilor. Nevoia de solidaritate pe batranul continent, cu Grecia inauntru, aceasta solidaritate este obligatorie. Europa si europenii trebuie sa inteleaga ca nu pot reusi decat impreuna, pentru ca suntem prea mici, prea slabi, pentru a rezista concurentei asiatice si latino-americane, si a Americii".

In aceasta logica, schimbarea de la Elysee ridica multe semne de intrebare cu privire la noua relatie franco-americana. "Se vor modifica multe, Sarkozy a fost foarte activ, a ajuns la putere pe baza unei idei care a placut francezilor, gata cu adversitatea fata de America. Pe langa importanta reforma a pensiilor, o reforma foarte importanta pentru bugetul francez, a venit si cu o idee politica exceptionala, pentru ca occidentul are nevoie de aceasta puncte transatlantica, de sprijinul SUA, nu de adversitatea fata de SUA, e mai bine sa ne intelegem cu americanii decat sa fim intr-o permanenta ostilitate reciproca", aminteste Petre Iancu.

Jurnalistul crede ca presiunile de stanga asupra lui Hollande vor determina o schimbare in aceasta situatie: "Nu stim ce va face Hollande din ce a promis, dar exista, din cauza crizelor, si o presiune de stanga, nationalista, ostila cu America, regretabil, nu stiu in ce masura Hollande va ceda acestei idei caduce si contraproductive pentru interesele europene".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Petre Iancu relatie Franta Germania, #Petre Iancu relatie Hollande Merkel, #relatie Hollande Merkel , #Grecia