Presa franceza: Criza din Grecia a facut deja o prima victima, cuplul Franta-Germania

Joi, 02 Iulie 2015, ora 12:50
5238 citiri
Presa franceza: Criza din Grecia a facut deja o prima victima, cuplul Franta-Germania
Foto: Hepta.ro

Faptul ca premierul grec Alexis Tsipras si-a mentinut indemnul de a spune "nu" creditorilor tarii sale in referendumul de duminica ingrijoreaza editorialistii, in opinia carora aceasta decizie a facut deja o victima, si anume cuplul francezo-german, relateaza AFP in pagina electronica.

"Pe zi ce trece, premierul grec se inchide intr-o logica suicidara", rezuma Jean-Pierre Lacan de la Midi Libre.

Premierul elen Alexis Tsipras si-a reiterat miercuri indemnul de a spune "nu" creditorilor Greciei in consultarea populara de duminica. Europenii i-au replicat excluzand orice negociere a unui nou plan de ajutorare pana dupa votul popular.

Acest referndum "cu doua taisuri" "ar putea ca, pana la urma, sa nu aiba decat invinsi", deplange Christophe Lucet de la Sud-Ouest. "Nu prea stim de ce, nu prea stim cand, dar povestea risca sa se termine prost", subliniaza Christophe Bonnefoy in Le Journal de la Haute Marne.

Daniel Muraz (Courrier Picard) considera "aceasta situatie complexa" si "potential periculoasa pentru stabilitatea intregii Uniuni Europene (UE) ". O ingrijorare impartasita de Jean-Marcel Bouguereau, in La Republique des Pyrenees. In opinia sa, "miza intre Uniunea Europeana si Grecia anunta, poate, o catastrofa".

"Europa risca sa plateasca un pret foarte mare pentru acest turnir care trece dincolo de dezacordurile asupra cutarei sau cutarei masuri fiscale", scrie Laurent Marchand in Ouest France.

In orice caz, "Alexis Tsipras care a declansat referendumul, fara sa onoreze o rambursare scandenta catre Fondul Monetar International (FMI), a declansat o mecanica incontrolabila", avertizeaza Jean-Marc Vittori de la Les Echos.

"Dezacord evident"

In asteptarea rezultatului referendumului de duminica, mentinerea scrutinului de catre premierul grec, care a sugerat cu o zi inainte o posibila retragere, "a facut deja o prima victima, si anume cuplul franco-german", constata L'Union/L'Ardennais. "Aceasta partida de poker", dorita de Alexis Tsipras, "tocmai a fisurat antanta franco-germana. Francois Hollande indemana la un acord imediat. Angela Merkel ramane ferma", subliniaza Alain Dusart in l'Est Republicain.

"Dezacordul este evident intre Francois Hollande, care doreste un acord de urgenta, si Angela Merkel, care refuza sa negocieze inainte de referendumul de duminica din Grecia", scrie Le Figaro, care explica, prin Jean-Jacques Mevel, ca "intransigenta" premierului grec a "facut tandari, miercuri, unitatea afisata pana in prezent de catre cuplul franco-german in problema crizei grecesti".

"Militand ieri pentru un acord imediat cu Atena, Francois Hollande a fost nevoit sa se alinieze refuzului exprimat fara ambiguitate de catre Angela Merkel", apreciaza Dominique Garraud, in La Charente Libre.

"In aceasta tragedie greaca, Francois Hollande spera sa joace rolul celui bun, deschis la compromis, drept contrapondere la intransigenta Angelei Merkel in rolul celui rau. Nu i-a iesit", apreciaza la randul sau Herve Favre in La Voix du Nord.

"Orice s-ar intampla duminica, gestionarea crizei grecesti va lasa urme adanci in tesutul european. In ceea ce priveste increderea", conchide Laurent Marchand (Ouest France).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#presa Franta criza Grecia, #Grecia ruptura Franta Germania , #Grecia