Primul stat care cere bancilor sa-si retraga banii din Grecia

Luni, 29 Iunie 2015, ora 11:25
6128 citiri
Primul stat care cere bancilor sa-si retraga banii din Grecia

Macedonia a ordonat, duminica, bancilor sale sa-si retraga banii din institutiile elene de creditare si a impus "masuri preventive" pentru a limita iesirile de capital catre vecina sa din sud, afectata de turbulente.

"Bancile din Macedonia trebuie sa-si retraga toate depozitele si imprumuturile din institutiile de creditare de pe teritoriul Greciei si de la sucursalele lor din intreaga lume", se arata intr-un comunicat al Bancii Centrale a Macedoniei, transmite Reuters.

Leul si forintul, cele mai mari deprecieri in randul monedelor emergente, afectate de turbulentele din Grecia

Aceasta declaratie este primul semn concret al unei tari situate in imediata apropiere a Greciei care se protejeaza de turbulentele financiare ce ameninta Atena.

Limitarea iesirilor de capital se va aplica numai viitoarelor tranzactii, fiind exceptate aranjamentele stabilite deja intre entitatile din Macedonia si din Grecia.

Bancile elene detin aproximativ 20% din totalul activelor bancare din Macedonia si o cota semnificativa in Bulgaria, Romania, Serbia si Albania, ceea ce sporeste posibilitatea ca Guvernele sa fie nevoite sa salveze sucursalele bancilor elene, daca sistemul bancar din Grecia intra in colaps si Atena paraseste zona euro.

Grecia se scufunda: Bancile, inchise pana pe 7 iulie. Grecii pot retrage doar 60 de euro pe zi

Decizia Bancii Centrale a Macedoniei vine dupa ce Atena a anuntat impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital si inchiderea bancilor. Institutia de la Skopje sustine ca masurile au "un carcater temporar si au fost introduse pentru a evita pericolul unor iesiri masive de capital din Macedonia catre vecina sa din sud, fapt care ar putea afecta semnificativ balanta de plati si stabilitatea sistemului financiar".

Premierul elen Alexis Tsipras a anuntat duminica impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital, limitand extragerile zilnice de numerar la 60 de euro, incercand astfel sa evite colapsul sistemului financiar.

Proteste in Grecia: Tsipras cere din nou prelungirea ajutorului si striga ca e "santajat"

Intr-un discurs televizat adresat natiunii, oficialul a afirmat ca Banca Centrala a Greciei a recomandat inchiderea bancilor si impunerea de restrictii asupra miscarilor de capital, dupa ce Banca Centrala Europeana a decis duminica sa nu majoreze finantarea de urgenta (ELA) destinata bancilor grecesti.

Amenintarea intrarii Greciei in incapacitate de plata a determinat populatia sa-si retraga masiv banii din conturi, astfel incat plafonul liniei de finantare de urgenta, situat in prezent la 89 miliarde de euro (99 miliarde de dolari) ar putea sa nu fie suficient.

Grecia primeste inca o sansa: BCE nu-i abandoneaza pe eleni, dar pericolul inca persista

Tsipras nu a dat detalii cu privire la introducerea unor controale asupra capitalului, dar analistii se asteapta la limitarea sumelor de bani care pot fi transferate in afara tarii.

Analistii se asteapta ca aceste restrictii sa adanceasca recesiunea din Grecia si sa aduca tara mai aproape de iesirea din zona euro (Grexit). Bancile vor fi inchise pana in 6 iulie, fiind afectate si sucursalele bancilor straine din Grecia.

Restrictiile asupra miscarilor de capital nu se vor aplica celor care detin conturi in banci straine, care au carduri emise peste hotare, a declarat un oficial elen. Astfel grecii care au conturi peste hotare si turistii nu vor fi afectati de masurile autoritatilor elene.

Grecii se tem si nu vor sa iasa din zona euro - sondaj. Ministru european de Finante: "N-au incotro"

Ministrii de Finante din zona euro au refuzat sambata sa extinda actualul program de asistenta financiara al Greciei, care expira marti, in contextul in care Guvernul de la Atena va organiza la 5 iulie un referendum privind propunerea creditorilor sai (BCE, FMI si Comisia Europeana), ce prevede reduceri bugetare in schimbul unui nou ajutor financiar.

Citeste si:
Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: "Nu sunt firmă de advertising"
Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: "Nu sunt firmă de advertising"
Premierul Florin Cîțu spune, întrebat dacă se consideră vinovat de eşecul campaniei de vaccinare, aşa cum acuză unii dintre cei care îl contestă, că el nu este firmă de advertising....
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Sursa: AGERPRES