Referendum in Grecia: Seful Opozitiei, Antonis Samaras, a demisionat

Luni, 06 Iulie 2015, ora 00:33
5235 citiri
Referendum in Grecia: Seful Opozitiei, Antonis Samaras, a demisionat

Fostul premier conservator grec, Antonis Samaras, si-a anuntat demisia de la conducerea Partidului Noua Democratie, decizie luata dupa victoria taberei 'Nu' (cea impotriva acordului propus de creditorii internationali) la referendumul convocat de premierul Alexis Tsipras, transmite agentia EFE.

'Poporul a decis in urma unui referendum al diviziunii. Guvernului ii revine acum responsabilitate de a obtine un acord prin care sa se evite scufundarea tarii. Victoria lui 'Nu' va fi interpretata de unii in Europa drept o dorinta de a iesi din zona euro. Fac apel la partenerii nostri europeni sa ajute Grecia sa ramana in zona euro', a spus Samaras in anuntul demisiei sale, el fiind un sustinator deschis al taberei 'Da' la acest referendum.

Fostul premier a subliniat in continuare ca cel mai important lucru acum este sa se ajunga la un acord 'sustenabil' intre guvernul de la Atena si creditorii internationali, sustinand ca, in perioada cat a fost prim-ministru, a trebuit sa ia decizii dificile 'pentru a evita ceva mai rau pentru tara'.

Antonis Samaras conduce partidul Noua Democratie din anul 2010 si a preluat sefia executivului de la Atena in iunie 2012. Reformele si masurile de austeritate aplicate de guvernul sau, tot la solicitarea creditorilor internationali, au condus la cresterea popularitatii stangii radicale Syriza, condusa de Alexis Tsipras, care a castigat alegerile din luna ianuarie a anului in curs.

De atunci, leadership-ul lui Samaras in interiorul partidului sau a fost contestat mai mult sau mai putin deschis, dar el pare sa fi cedat presiunilor interne abia acum, dupa ce tabara pro-austeritate a pierdut la referendumul de duminica.

Dupa numararea a trei sferturi din buletinele de vot, peste 61% dintre participantii la scrutin au votat 'Nu', impotriva ultimelor propuneri ale creditorilor internationali, care, potrivit lui Tsipras, ar fi implicat noi masuri de austeritate.

Citeste si:
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat marți, 28 iunie, că textul ordonanței de urgență care prevede reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat. El a susținut...
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
Camera Deputaţilor a votat marţi, 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. UPDATE 14:40...