Referendumul din Grecia: Ministrul de Finante da 6 motive pentru care sa se voteze un mare NU

Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 21:19
6537 citiri
Referendumul din Grecia: Ministrul de Finante da 6 motive pentru care sa se voteze un mare NU

Ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis a facut miercuri o noua mutare socanta in jocul pe care Atena il disputa in aceste zile cu creditorii europeni.

Varoufakis a publicat o lista in sase puncte cu motivele pentru care grecii ar trebui sa voteze "un mare NU" duminica la referendum.

Grecia, intre euro si dra (h) ma - Europa fierbe dupa ultimul discurs al lui Tsipras: Vrem sa ajutam, dar nu cu forta - LIVE

Iata cele sase motive, prezentate de The Guardian:

"1. Negocierile au fost intarziate intentionat de creditorii Greciei, a) ca sa nu ne reduca datoria publica nesustenabil de mare si b) insistand ca ar trebui platita de cei mai afectati membri ai societatii noatre, copiii lor si nepotii lor.

2. FMI, guvernul SUA, multe alte guverne din lume si cele mai independente economii considera - ca si noi de altfel - ca datoria trebuie restructurata.

3. Eurogrupul a admis in noiembrie 2012 ca datoria ar trebui restructurata, insa refuza sa stabileasca un plan de restructurare.

4. De cand am anuntat acest referendum, Europa a transmis oficial semnale ca este gata sa discute restructurarea datoriei. Asta arata, practic, ca si Europa voteaza "NU" la propria oferta "finala".

5. Grecia va ramane in zona euro. Depozitele din bancile grecesti sunt in siguranta. Creditorii au ales o strategie bazata pe santaj, mizand pe inchiderea bancilor. Acest impas este din vina creditorilor, si nu pentru ca guvernul grec a intrerupt negocierile. Locul Greciei in euro zona si in Uniunea Europeana nu este negociabil.

6. Viitorul cere o Grecie mandra in interiorul zonei euro si in inima Europei. Acest viitor cere ca grecii sa spuna un mare NU duminica, sa ramanem in eurozona si sa renegociam, cu puterea cu care ne veti investi prin acest NU, datoria publica a Greciei".

Nu vrem sa fim someri si nici nu suntem lenesi. Zilele lui Tsipras sunt numarate - Interviu cu un doctorand grec la Bruxelles

Grecia inca joaca in ofensiva chiar si dupa ce, incepand de noaptea trecuta, a intrat in incapacitate de plata dupa ce nu a onorat datoria de 1,6 miliarde de euro catre FMI.

Financial Times si Bloomberg au publicat o scrisoare care ar fi fost trimisa marti de premierul grec Alexis Tsipras creditorilor internationali, inainte de momentul zero, in care arata ca accepta propunerile institutiilor discutate in weekend, cu doar cateva amendamente.

Lovitura pentru premierul Greciei? Referendumul incalca prevederile europene

Ulterior, Executivul elen a transmis un comunicat de presa, in care a negat vehemnt ca ar fi capitulat, insistand asupra faptului ca printre cererile sale se numara intarzierea cresterii varstei de pensionare si exceptii referitoare la TVA pentru zona insulara. In replica, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a transmis ca propunerile inaintate de greci nu reprezinta o baza de negociere.

O noua teleconferinta a ministrilor de Finante din zona euro a avut loc, insa ultimul discurs al lui Tsipras a dus la esuarea negocierilor inca inainte sa inceapa. Liderii zonei euro au decis sa nu semneze niciun acord cu Atena pana nu vor vedea rezultatele referendumului ce va avea loc pe 5 iulie. "Vrem sa ajutam Grecia, dar ajutor cu forta nu se poate", este concluzia euro-liderilor.

Citeste si:
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de sâmbătă două hotărâri privind acordarea de asistenţă internaţională gratuită pentru Ucraina şi scoaterea de...