Revista Presei: Grecia adopta austeritatea si amana falimentul

Joi, 30 Iunie 2011, ora 08:34
2066 citiri
Revista Presei: Grecia adopta austeritatea si amana falimentul
Foto: Cryptome

Grecia urmeaza sa treaca prin patru ani de masuri de austeritate dure. Pachetul legislativ care prevede reduceri de salarii si cresteri de taxe a trecut miercuri de Parlament, in timp ce afara politistii duceau o batalie sangeroasa cu grecii "indignati".

Grecia amana falimentul, prin planul de austeritate votat miercuri, scrie "Romania Libera". Planul prevede majorari de taxe, o taxa de solidaritate pentru fiecare gospodarie, reducerea salariilor bugetarilor, dar si privatizari si reducerea evaziunii fiscale.

Pachetul de masuri de austeritate este menit sa aduca la buget 28 de miliarde de euro, astfel incat UE si FMI sa elibereze ultima transa, de 12 miliarde de euro, din imprumutul de 110 miliarde aprobat anul trecut, arata "Evenimentul Zilei".

In timpul votului din Parlament, protestatarii au inceput sa danseze in fata cordonului de politisti, dupa care s-au luat la bataie, unii incercand sa incendieze o banca si cladirea Ministerului de Finante, arta "Adevarul".

Europa rasufla usurata, cel putin deocamdata, arata "Jurnalul National", dupa ce Grecia a reusit sa evite intrarea in incapacitate de plata.

Romania Libera: Grecia adopta austeritatea si amana falimentul

Parlamentul de la Atena a adoptat miercuri (cu 155 de voturi din 300) planul de austeritate respins de populatie, dar considerat obligatoriu de partenerii europeni. Planul cuprinde cresterea impozitelor cu 2,32 miliarde euro in acest an, sumele incluzand taxa de solidaritate perceputa populatiei (intre 1 si 5% din venituri), impozite mai mari pentru proprietati, cresterea TVA pentru restaurante si baruri de la 13 la 23% si taxe de lux pe iahturi, piscine si masini.

Se urmareste reducerea cheltuielilor in sectorul public progresiv, pana in 2015, iar banii vor proveni din scaderea salariilor si a numarului de angajati. Planul mai contine taierea unor beneficii, reducerea evaziunii fiscale, privatizari in multe domenii din sectorul de stat, dar si taierea cheltuielilor pentru aparare, arata Romania Libera.

Evenimentul Zilei: Grecia s-a salvat de la faliment, masurile de austeritate au fost votate

Guvernul de la Atena propune Parlamentului spre adoptare un pachet de masuri menit a aduce la buget 28 de miliarde de euro, astfel incat UE si FMI sa elibereze ultima transa, de 12 miliarde de euro, din imprumutul de 110 miliarde aprobat anul trecut, scrie Evenimentul Zilei.

Adevarul: Austeritate "a la grecque", patru ani de strans cureaua

"Politistilor, porcilor, asasinilor!", au strigat "indignatii" greci politistilor care ii impiedicau sa intre in sediul Parlamentului unde avea loc votul decisiv pe masurile de austeritate.

Printre lacrimogenele care invaluiau Parlamentul intr-un nor gros, protestatarii au inceput sa danseze in fata cordonului de politisti. Dupa care s-au luat la bataie. Cativa metri mai departe, 30 de protestatari au reusit sa patrunda intr-o cladire ce adaposteste Eurobank si au incercat sa o incendieze, scrie Adevarul.

Jurnalul National: Economia mondiala, jucata la ruleta elena

Imediat dupa anuntarea rezultatului votului au aparut si reactiile in Europa, care rasufla usurata, cel putin deocamdata, ca nu s-a intamplat ce era mai rau - o criza fara iesire a datoriilor Greciei, adica un faliment, care ar fi avut consecinte economice grave nu numai asupra zonei euro sau asupra Europei, ci asupra economiei mondiale, arata Jurnalul National.

(L.S.)

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Grecia austeritate, #Grecia plan austeritate, #Grecia faliment , #Grecia