Revista Presei: Guvern de sacrificiu la Atena, fara Papandreou

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 08:19
1642 citiri
Revista Presei: Guvern de sacrificiu la Atena, fara Papandreou
Foto: Reuters

Grecia va avea un nou Guvern de uniune nationala, care nu va fi insa condus de premierul Giorgios Papandreou. Potrivit presei centrale, noul Executiv ar urma sa implementeze planul de salvare pus la punct de Uniunea Europeana, apoi ar urma sa organizeze alegeri anticipate.

Subiectul este dezbatut pe larg de Adevarul, care puncteaza ca "Puterea si Opozitia au ajuns la un acord pe ultima suta de metri". Si Evenimentul Zilei scrie ca "Grecia va avea un nou premier", precizand ca viitorul sef al Executivului de la Atena va fi negociat in cursul zilei de luni.

"Acord privind un Guvern de uniune nationala in Grecia, fara Giorgios Papandreou", completeaza si Romania Libera, subliniind ca Grecia va fi reprezentata luni la reuniunea Eurogrupului de actualul ministru de Finante si vicepremier, Evangelos Venizelos.

Jurnalul National subliniaza, intr-un material titrat "Guvernul de sacrificiu de la Atena", ca noul Executiv va avea viata scurta, urmand sa functioneze doar in urmatoarele patru luni, pana la organizarea de alegeri anticipate.

Evenimentul Zilei: Grecia va avea un nou premier

Premierul grec, Giorgios Papandreou, si liderul Opozitiei de dreapta Antonis Samaras au ajuns duminica seara la un acord privind formarea unui Guvern de uniune nationala, care nu va fi condus de actualul sef al Executivului.

Demisia sefului Guvernului elen era considerata o chestiune de ore, potrivit Evenimentul Zilei,

"Cat timp Papandreou nu decide ce va face, este un obstacol in calea oricarei solutii. Eu sunt decis sa-mi aduc sprijinul, daca el demisioneaza totul isi va urma cursul", a declarat Samaras, presat de seful statului sa contribuie la formarea unui cabinet de uniune nationala pentru salvarea tarii din criza.

Adevarul: Puterea si opozitia au ajuns la un acord pe ultima suta de metri

Decizia infiintarii unui nou Executiv a fost luata dupa discutii prelungite, in contextul in care UE acordase un ultimatum de 24 de ore Greciei pentru a crea acest Guvern de uniune nationala.

Potrivit Adevarul, Papandreou si liderul Opozitiei, Antonis Samaras se vor intalni si luni pentru a pune la punct ultimele detalii.

Dupa aceasta intalnire, se va anunta si numele noului premier. Presa elena vehiculeaza deja doua nume, Petros Moliviatis si Loukas Papaimos, pentru postul de prim-ministru.

Romania Libera: Acord privind un Guvern de uniune nationala in Grecia, fara Giorgios Papandreou

Papandreou, care s-a oferit sambata sa se retraga din functie, cere de mai multe luni Opozitiei de dreapta sa contribuie la formarea unui Guvern de uniune nationala pentru a salva tara de la o deriva in care este amenintata de faliment si iesirea din zona euro.

Acordul politic intervenit intre Papandreou si rivalul sau de dreapta lanseaza un semnal europenilor, care asteapta de la Atena un angajament clar privind planul european de reducere a datoriei si politica de austeritate pe care acesta o impune, evitand in acelasi timp un vid de putere, subliniaza Romania Libera.

Jurnalul National: Guvern de sacrificiu la Atena

Noul Executiv va avea viata scurta, urmand sa functioneze in urmatoarele patru luni, pana la organizarea de alegeri anticipate.

Guvernul nou format la Atena va trebui sa puna la punct un acord cu Uniunea Europeana privind datoria suverana, pas pe care liderii europeni il considera crucial in rezolvarea problemelor zonei euro, noteaza Jurnalul National.

Papandreou si-a atras antipatia liderilor UE, dar chiar si a propiului partid, dupa ce la inceputul acestei saptamani, dupa ce Europa stabilise un plan de ajutor pentru Grecia, a anuntat organizarea unui referendum prin care poporul sa spuna ce solutii sa fie alese pentru evitarea falimentului tarii.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Antonis Samaras Giorgios Papandreou, #grecia guvern uniune nationala , #Grecia