Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Revolutia din Grecia si viitorul Romaniei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 25 Ianuarie 2015, ora 19:06
12512 citiri
Revolutia din Grecia si viitorul Romaniei (Opinii)
Foto: Greek Reporter

In Romania, chiar si cele mai delicate teme ale politicii nu reprezinta decat mici reglari de conturi cu iz de vendeta personala, nimic din ceea ce ar putea reprezenta o reala schimbare in orientarea politica.

Alegerile din noiembrie au transmis un puternic semnal catre clasa politica, receptionat in diverse moduri de aceasta si tradus in fel si chip in functie de pozitionarea partidelor fata de putere.

Dar pana si mesajul neunivoc asupra caruia cad de acord toti factorii politicii, mai exact semnalul-avertisment ca e timpul ca partidele sa lucreze si in folosul cetatenilor, nu doar pentru interesele de persoane si de grup ale membrilor sai, a fost transmis de catre numarul mare de votanti intr-un mod aproape indistinct politic. In Romania nu s-a pus nicio clipa problema de a alege intre un program de guvernare anti-austeritate versus continuarea austeritatii, de exemplu, asa cum grecii au ales astazi, cu ocazia alegerilor legislative.

Din acest motiv, mai ales in cazul unui vot masiv impotriva austeritatii, alegerile din Grecia ar putea avea o importanta deosebita asupra viitorului pentru intreaga Europa, nu doar pentru tarile Uniunii Europene care seamana mai mult sau mai putin cu tara alintata drept leaganul civilizatiei europene. Syriza, o coalitie a fortelor politice de stanga, conduce la aceasta ora, potrivit unui exit-poll, cu 35% fata de 25% cat ar avea partidul Noua Democratie al premierului Samaras.

Potrivit unui alt sondaj efectuat la iesirea de la urne, partidul lui Alexis Tsipras s-ar apropia chiar de 40%, un rezultat care ar exprima si mai clar dorinta majoritatii grecilor de a pune capat politicilor de austeritate pe care Grecia le experimenteaza fara niciun succes notabil din 2010. Syriza a castigat incredere si a crescut in sondaje in ultimii ani, mai ales dupa ce liderii partidului au moderat putin mesajele socotite a fi radicale in urma cu doi ani.

Desi liderul coalitiei Syriza, Tsipras, a dat asigurari clare ca nu intentioneaza sa scoata Grecia din zona euro sau din UE, programul partidului din 2014 pastreaza in esenta o puternica incarcatura sociala, mai mult decat oricare alt program al vreunui alt partid de stanga din tarile UE, si isi propune printre prioritati ameliorarea conditiei categoriilor sociale cel mai puternic lovite de masurile de austeritate.

Din acest unghi, mesajul pe care l-ar transmite victoria categorica a fortelor de stanga Syriza in restul tarilor din UE este vital pentru partidele de centru (dreapta sau stanga, nu mai conteaza, ca oricum abia se mai simt diferentele) si conservatoare. O victorie in forta in Grecia a stangii autentice ar putea provoca miscari de unda si in alte tari, Spania fiind probabil urmatoarea tara unde Podemos ar putea castiga detasat alegerile.

Dar in timp ce in aceste state astfel de teme sociale sunt reprezentate si puse in discutie de unele forte politice, ajungand chiar sa castige alegerile ca in Grecia, in Romania, partidele s-au deconectat cu totul de problemele reale ale societatii, pastrand un minim contact cu cetatenii prin cateva simulacre precum lupta anticoruptie versus rusificare, stat de drept versus mafia transpartinica si unele obsesii istorice de acum precum constructia de autostrazi si tot mai multa integrare europeana.

De ce intr-un stat ca Romania, unde avem cea mai adanca inegalitate din intreaga UE intre clasele sociale, temele echitatii si protectiei sociale nu au prea mare succes, dar fascineaza si anesteziaza sunetul catuselor si lupta anticoruptie - ar putea fi explicat prin specificul celor 25 de ani scursi dupa prabusirea comunismului. Dar fie si asa, importanta mesajului pe care il vor da alegerile legislative din Grecia ar trebui sa fie recunoscuta si dezbatuta macar in presa, daca nu va fi preluata mai departe de partide.

Macar pentru faptul ca, in viitorul apropiat, temele puse in discutie in programul politic al coalitiei Syriza ar putea deveni teme de dezbatere la nivelul intregii UE. Pana atunci, Syriza va trebui sa convinga prin schimbarea pe care o propune in Grecia.

Poate pana atunci vom fi incheiat si noi razboiul dintre Curtea Constitutionala si SRI pe tema legilor sigurentei cibernetice, fara ca la final Big Brother sa ranjeasca vinovat si cinic tuturor celor care nu vor fi de acord cu politica dictata de la centru.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#alegeri Grecia, #alianta stanga Grecia, #alegeri legislative Grecia, #masuri austeritate Grecia , #Grecia