Seful bisericii din Grecia: Masurile de austeritate sunt "un medicament mortal"

Autor: Ana Ilie
Joi, 02 Februarie 2012, ora 22:52
3099 citiri
Seful bisericii din Grecia: Masurile de austeritate sunt "un medicament mortal"

Arhiepiscopul Ieronymos, seful bisericii ortodoxe grecesti, i-a scris premierului Lucas Papademos, intr-o rara initiativa, menita sa exprime ingrijorarile acestuia cu privire la eficienta politicii fiscale guvernamentale si efectele sale asupra poporului grec.

In scrisoarea sa, Ieronymos a ridicat semne de intrebare cu privire la rolul Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International in tara, scrie Kathimerini.

Mai mult, arhiepiscopul se intreaba daca Grecia ar trebui sa fie de acord cu masuri de austeritate suplimentare pentru a primi urmatoarea transa de bani, sugerand ca acestea sunt "doze mari dintr-un medicament care se dovedeste mortal".

Ieronymos si-a exprimat si ingrijorarea cu privire la impactul crizei, descriind cresterea numarului de sinucideri, persoane fara adapost, someri si starea disperata in care se afla tot mai multi greci. Acesta a averizat ca se creeaza o situatie sociala periculoasa.

"Rabdarea fara precedent a grecilor se epuizeaza, frica face loc maniei si pericolul unei explozii sociale nu mai poate fi ignorat de catre cei care dau ordine sau cei care le executa retetele mortale", scrie acesta.

Ieronymos a mai spus ca s-a simtit incurajat de felul in care oamenii s-au ajutat unii pe altii, insa s-a declarat ingrijorat ca situatia s-ar putea inrautati, drept rezultat al politicilor economice.

"Pare clar acum ca drama patriei noastre nu se va incheia aici, ci ar putea lua dimensiuni noi, incontrolabile. Sunt, in prezent, cereri pentru masuri mai dure, mai dureroase si mai incorecte, de-a lungul acelorasi linii ineficiente si lipsite de succes ca in trecutul apropiat. Se cer doze tot mai mari dintr-un medicament care se dovedeste mortal. Se cer angajamente care nu rezolva problema, ci doar amana moartea economiei noastre.

Intre timp, ei pun suveranitatea tarii noastre ca garantie. Ne ipotecheaza bogatia, insa si bogatia pe care am putea-o obtine de pe pamant si mare. Ne ipotecheaza libertatea, democratia si demnitatea nationala".

Comentatorii sustin ca acest gest este de-a dreptul fara precedent pentru arhiepiscop, care a intervenit in forta in chestiunile politice si economice, mai ales ca are o reputatie de persoana rezervata si care nu comenteaza pe marginea chestiunilor ce nu tin de religie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#arhiepiscop biserica greaca, #arhiepiscop Grecia FMI, #arhiepiscop Grecia masuri austeritate , #Grecia