Speranta in Grecia: Stanga radicala scade in sondaje

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 14:18
2430 citiri
Speranta in Grecia: Stanga radicala scade in sondaje

Un nou sondaj de opinie GPO/Mega TV releva ca Noua Democratie si socialistii din Pasok au recastigat o pozitie conducatoare in ochii opiniei publice din Grecia si ar putea avea o sansa de a forma un guvern de coalitie dupa anticipatele din 17 iunie.

Noua Democratie se situeaza, potrivit noului sondaj, pe primul loc in preferintele electoratului elen, cu 23,4%, urmata de Coalitia Stangii Radicale (Syriza), cu 22,1%, si Pasok cu 13,5%, informeaza Athens News.

Daca intentiile de vot se concretizeaza la alegerile din 17 iunie, atunci tara are sansa sa aiba un nou guvern hotarat sa implementeze cerintele planului de salvare si sa pastreze tara in eurozona. O noua majoritate parlamentara formata de partidele pro-europene ar beneficia de un avans de 11-16 mandate parlamentare, din totalul de 300.

Analistii spun insa ca cifrele sunt prea stranse pentru a putea face o predictie clara asupra viitorului traseu al tarii. Cel mai probabil, spun expertii, oamenii s-au speriat de procentele mari obtinute de Syriza in sondajele anterioare.

Sondajul a fost efectuat dupa ce liderul Noii Democratii, Antonis Samaras, a lansat un atac impotriva Syriza, acuzandu-si rivalii ca flirteaza cu dezastrul, promitand electoratului elen ca vor renunta la planul de salvare fara a risca iesirea din eurozona.

"Daca Grecia respinge unilateral planul de salvare va fi izolata timp de ani ... Nu va avea mancare, medicamente, combustibil. Va trebui sa traiasca cu taieri permanente de electricitate", a spus Samaras membrilor sai de partid.

Syriza i-a raspuns imediat, printr-un comunicat de presa in care arata ca planul de salvare "va insemna noi taieri de salarii si pensii, noi concedieri din sectorul public, somaj in crestere si magazine inchise".

Germania si alti creditori ai Greciei au avertizat ca vor taia finantarea daca tara renunta la planul de salvare, ceea ce ar conduce la faliment si ar forta Grecia sa iasa din eurozona. "Nu suntem dispusi sa turnam bani intr-un put fara fund", a avertizat ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich.

Atena va ramane fara bani pana la sfarsitul lui iunie, potrivit analizelor oficiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Grecia alegeri anticipate Syriza, #Grecia alegeri anticipate sondaj , #Grecia