Statul care este intr-o situatie mai grava decat Grecia - plata datoriei, amanata cativa ani?

Marti, 30 Iunie 2015, ora 18:28
7127 citiri
Statul care este intr-o situatie mai grava decat Grecia - plata datoriei, amanata cativa ani?

Grecia nu este singura tara aflata sub mare presiune de a-si plati datoriile externe. O tara din America Centrala ar avea nevoie de cativa ani doar pentru a-si amana actuala datorie uriasa - peste jumatate din PIB.

Guvernatorul statului Puerto Rico, Alejandro Garcia Padilla, a spus luni, intr-un mesaj televizat, ca insula, care este un pic mai mare decat un judet din Romania, nu poate plati o datorie de peste 70 de miliarde de dolari, scrie Washington Post.

Criza din Grecia seamana cu momentul de dinaintea izbucnirii Primului Razboi Mondial

Astfel, sustine sursa citata, se creeaza o criza financiara fara precedent, care ar putea duce la costuri de imprumut mai ridicate pentru guvernele de pe cuprinsul Statelor Unite.

"Nu este despre politica. Este despre matematica", a adaugat Alejandro Garcia Padilla, care a subliniat ca tara are nevoie sa amane pentru cativa ani plata datoriei.

Grecia nu va plati marti niciun euro FMI si ameninta cu justitia. Tsipras cere un "NU" masiv la referendum

Guvernatorul din Puerto Rico a propus crearea unei comisii care ar lucra la crearea unor reforme in tara, insa a spus ca "sacrificiile ar trebui sa fie impartite", adaugand ca saluta "creditorii care vor sa coopereze".

Printre masurile disperate la care a apelat guvernul din insula s-au numarat cresterea taxelor, reducerea aparatului guvernamental si taierea pensiilor, intr-un efort zadarnic de a-si aduce povara debitului sub control. Acele actiuni doar au incetinit insa accelerarea crearii debitului, afectand in acelasi timp eforturile de a reporni economia.

Acordul de salvare pentru Grecia nu va fi prelungit! - Atena insista cu referendumul, liderii UE se pregatesc de Grexit

Puerto Rico nu poate aplica pentru faliment, asa cum au facut-o orase din Statele Unite, cu toate ca datoria insulei se ridica la 73 de miliarde de dolari, de patru ori mai mare decat cea a orasului Detroit, cel mai cunoscut caz de municipalitate intrata in faliment.

Grecia, numaratoarea inversa - LIVE TEXT

Stat insular asociat Statelor Unite ale Americii, cu o populatie de 3,6 milioane de locuitori, Puerto Rico are o datorie pe cap de locuitor cu mult mai mare decat oricare dintre cele 50 de state americane. In plus, situatia grava a economiei a dus la un exod de rezidenti catre SUA nemaiintalnit din anii '50.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, este totodata si presedinte pentru Puerto Rico, condusa efectiv de un guvernator.

Citeste si:
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a semnalat, joi, 23 septembrie, că există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo, în urma respingerii proiectului de rectificare...
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Florin Cîţu a declarat, joi, 23 septembrie, la Râmnicu Vâlcea, despre rezultatul alegerilor din USR PLUS, afirmând că este o ''penalizare'' pentru cei care au ieșit de la guvernare. "În...
Sursa: Ziare.com