Summit G20 cu efecte zero: Grecia, tot instabila, ameninta zona euro

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 23:59
15241 citiri
Summit G20 cu efecte zero: Grecia, tot instabila, ameninta zona euro
Foto: The Telegraph

Premierul Greciei recunoaste ca tara sa se afla intr-o situatie in care niciun alt stat dezvoltat nu s-a mai aflat vreodata. Totusi, spune ca nu admite ca elenii sa devina cobaii Europei si sa plateasca niste taxe exorbitante.

Asa a explicat joi seara George Papandreou in fata Parlamentului de la Atena ideea bizara a referendumului anuntat luni, care a creat confuzie si panica in zona euro si a acaparat lumina reflectoarelor si la summit-ul G20, ce a inceput joi la Cannes.

Dupa zvonurile initiale privind demisia, Cabinetul premierului a anuntat ca acest lucru nu se intampla. Ba mai mult, s-ar putea renunta si la referendumul in cadrul caruia grecii ar vota daca vor aplicarea masurilor de austeritate sau nu, daca partidele vor ajunge la o intelegere.

Summit-ul este unul dintre cele mai importante de pana acum, avand in vedere ca in joc este chiar salvarea zonei euro, care risca sa fie desfiintata sau cel putin sa aiba mult de suferit daca Grecia decide sa renunte la moneda unica europeana.

Cu toate acestea, rezultatele arata ca negocierile nu au dus nicaieri, iar pana la urma se va intampla asa cum aleg politicienii greci. Vestea ca referendumul din Grecia ar putea fi anulat daca exista consens politic a fost curand umbrita de reactia celor implicati in problema: premierul grec nu demisioneaza, dar Opozitia ii cere demisia.

Ziare.com a prezentat in format LIVE TEXT cele mai importante evenimente si discutii legate de situatia Greciei:

- Liderul Opozitiei din Grecia, conservatorul Antonis Samaras, i-a cerut premierului George Papandreou sa demisioneze, potrivit Reuters. Samaras a cerut organizarea alegerilor anticipate, in termen de 6 saptamani.

- Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat la finalul primei zile a summit-ului G20 ca, "daca euro explodeaza, si Europa explodeaza", insa este bine ca lucrurile progreseaza la Atena in directia buna.

Sarkozy: Daca explodeaza euro, explodeaza Europa

- Cancelarul german, Angela Merkel, sustine ca este foarte important ca Grecia sa implementeze cat mai repede posibil masurile decise la ultimul summit al zonei euro. Merkel a subliniat ca stabilitatea monedei unice este prioritara in raport cu apartenenta Greciei la zona euro. In plus, ea insista in ideea ca Italia si Spania trebuie sa mearga inainte cu aplicarea reformelor economice stabilite.

- Ministrul de Finante de la Atena, Evangelos Venizelos, i-a cerut premierului Papandreou sa anunte oficial ca nu va fi organizat niciun referendum referitor la masurile de austeritate.

Papandreou nu stie daca face referendum: Ce s-ar intampla daca nu am salva tara?

- Potrivit lui Papandreou, daca s-ar respinge pachetul de masuri de austeritate, apartenenta la zona euro ar fi pusa la indoiala. El a precizat ca nu ar pune niciodata, in cadrul referendumului, intrebarea "vreti sau nu sa fim in zona euro".

- "Nu am vrut sa fim un cobai", a spus Papandreou, precizand ca este pentru prima data cand o tara dezvoltata se afla in situatia Greciei.

- Grecii trebuie sa plateasca 5 miliarde de euro, prin intermediul taxelor, pentru a reduce deficitul, a spus premierul Papandreou, adresandu-se Parlamentului. "Este o contributie imensa pentru poporul grec", a spus Papandreou.

- Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat ca a fost o greseala sa primeasca Grecia in zona euro si ca, in prezent, este o oportunitate "de aur" sa o lase sa iasa de una singura din uniune.

- Premierul Papandreou a laudat sprijinul opozitiei fata de pachetul de masuri de austeritate. El a declarat ca se discuta o intelegere mai ampla si ca referendumul nu a reprezentat un scop in sine. In plus, Papandreou a precizat ca iesirea Greciei din zona euro nu este luata in discutie.

Premierul Papandreou, in timpul sedintei de guvern de urgenta

- "Daca euro esueaza, Europa esueaza. Vom face tot ceea ce este necesar pentru a apara aceasta moneda", a declarat Angela Merkel, prezenta la summit-ul G20.

- "Prioritatea noastra este sa fim loiali tarii, in aceste momente foarte dificile", a declarat Anni Podimata, din cadrul partidului de guvernamant Pasok, citata de BBC. Potrivit spuselor sale, s-a ajuns la un "consens national" privind "gravitatea situatiei" si nevoia de a rezolva problema.

- Un ministru grec a declarat ca premierul nu isi va da demisia, ci asteapta rezultatul negocierilor cu partidele de opozitie, potrivit Reuters.

- Referendumul nu va avea loc, daca principalele partide politice ajung la o intelegere, potrivit unei surse din cadrul Cabinetului premierului Papandreou, relataza Reuters.

- Biroul de presa al presedintiei elene confirma faptul ca nu este planificata o intalnire intre premier si presedinte, relateaza BBC News.

- Potrivit Reuters, guvernul elen ar fi pregatit sa discute ideea unui nou guvern temporar.

- Comisia Europeana a clarificat declaratiile unui purtator de cuvant, potrivit caruia, daca va iesi din zona euro, Grecia trebuie sa iasa si din Uniunea Europeana. "Pur si simplu, in tratate nu se prevede situatia iesirii din zona euro, ci doar a iesirii din Uniunea Europeana", au precizat oficialii CE, pentru BBC.

- Seful BCE, Mario Draghi, a cerut guvernelor din zona euro sa implementeze de urgenta masurile de austeritate. De asemenea, el a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca prognoza de crestere economica va fi redusa, cel mai probabil, in urmatoarea estimare a Bancii Centrale Europene. El a avertizat ca exista riscul unei scaderi economice din cauza crizei din Grecia.

Presedintele BCE, Mario Draghi, dupa sedinta in care s-a decis reducerea ratei dobanzii

Seful BCE: Exista riscuri majore de scadere economica

- Premierul italian, Silvio Berlusconi, va cere un vot de incredere pentru aplicarea masurilor de austeritate propuse de Guvern, a anuntat acesta liderii G20.

- Televiziunea elena relateaza ca Papandreou a declarat, in timpul intalnirii de urgenta cu membrii Cabinetului sau, ca nu isi va da demisia.

- Premierul elen nu si-a dat demisia, potrivit unei surse din interiorul Cabinetului sau, citata de Reuters.

- Un grup de 30 de parlamentari, atat din partidul de la guvernare, cat si din opozitie, au semnat o scrisoare prin care cer formarea unui guvern de unitate nationala, relateaza Reuters.

- Banca Centrala Europeana a redus rata dobanzii de politica monetara la 1,25 la suta, in mod neasteptat, pe fondul posibilei iesiri a Greciei din zona euro.

BCE reduce rata dobanzii de politica monetara, pe fondul crizei din Grecia

- Liderii G20 au discutat despre costurile aferente unei iesiri a Greciei din zona euro, relateaza Reuters, citand un oficial al grupului celor mai dezvoltate 20 de state.

- Liderii zonei euro dezbat, in Cannes, cum ar putea preveni afectarea Italiei de criza datoriilor din zona euro, potrivit unor surse citate de The Wall Street Journal.

In cazul in care Grecia va iesi din zona euro, Italia este prima pe "lista neagra" a investitorilor.

- Patru ministri eleni din Pasok insista pentru formarea unui guvern de unitate nationala. Acestia cred ca Giorgios Papandreou ar trebui sa inceapa imediat discutiile cu alti lideri de partid, incepand cu liderul Noii Democratii, Antonis Samaras, pentru a alcatui un cabinet care sa supravegheze ratificarea noului acord de salvare. Samaras s-a declarat dechis colaborarii in acest sens, informeaza CNN.

- Premierul elen, George Papandreou, va avea o intalnire cu presedintele tari, in cadrul careia isi va oferi demisia, pentru a permite formarea unui guvern de coalitie, condus de fostul guvernator al bancii centrale, Lucas Papademos.

Premierul Greciei isi va oferi demisia, in schimbul unui guvern de coalitie

- Conferinta de presa pe care ar fi trebuit sa o sustina presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a fost anulata. Motivul: intalnirea dinaintea summit-ului dintre Nicolas Sarkozy, Angela Merkel, Silvio Berlusconi si Jose Luis Rodriquez Zapatero s-a prelungit.

Astfel, se pare ca liderii europeni isi indreapta atentia spre protejarea celorlalte state cu probleme din zona euro, precum Italia si Spania, avand in vedere situatia extrem de confuza din Grecia.

- Comisia Europeana a anuntat ca Grecia nu poate iesi din zona euro fara sa paraseasca si Uniunea Europeana, relateaza AFP. "Tratatul nu prevede un exit din zona euro fara a iesi si din UE", a declarat un purtator de cuvant al CE.

Comisia Europeana: Daca iese din zona euro, Grecia iese si din UE

- Presedintele Barack Obama a inceput discutiile cu Angela Merkel, cancelarul german, spunand ca Europa trebuie sa implementeze planul de stopare a crizei datoriilor intr-un mod care va asigura "stabilitatea sistemului financiar mondial".

"G20 ne ofera o posibilitate ca, in cele doua zile de intalniri, sa discutam nu doar problemele europene, ci si cele mondiale, ambele contand la fel de mult pentru noi", a spus Merkel.

- Premierul George Papandreou nu a demisionat si nu va demisiona, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, dupa ce au aparut mai multe zvonuri in acest sens.

- Presedintele american, Barack Obama, a declarat ca principalul scop al summit-ului este rezolvarea crizei din zona euro. "Statele Unite sunt pregatite sa sprijine Europa sa depaseasca aceste provocari", a spus el.

- Grecia mai are destui bani cat sa supravietuiasca pana in luna decembrie, potrivit unei surse din guvernul elen, citata de Reuters. In noiembrie, Grecia ar trebui sa primeasca 8 miliarde de euro din ajutorul financiar de la FMI si UE, insa liderii europeni au anuntat ca nu vor da niciun cent pana dupa referendum.

- Exista zvonuri potrivit carora ministrul de Finante, Evangelos Venizelos, ar putea sa ii ia locul lui Papandreou, dupa ce acesta si-a pierdut mare parte din sustinerea din cadrul propriul guvern.

- China ar putea oferi un sprijin financiar de 100 de miliarde de dolari, a declarat Li Daokui, consilier in cadrul bancii centrale chineze, potrivit Le Figaro. "China este pregatita sa ajute Europa, cu doua conditii. Prima - sa va asigurati ca Fondul European de Stabilitate Financiara va fi eficient in stabilizarea situatiei europene", a spus Li Daokui. A doua ar fi oferirea unor garantii in schimbul banilor.

- Premierul elen, George Papandreou, a cerut o sedinta de urgenta a Cabinetului sau, dupa ce mai multi lideri din propriul partid s-au opus organizarii referendumului. Un exemplu este ministrul de Finante Evangelos Venizelos, care a declarat ca nu a fost informat de premier de intentia de organizare a referendumului. Venizelos a spus ca se opune referendumului, deoarece ar insemna sa voteze, practic, daca vor sa ramana sau nu in zona euro.

- Analistii sunt de parere ca Guvernul lui Papandreou s-ar putea destrama, ramanand optiunea unor alegeri anticipate, care ar duce la stoparea referendumului, dar si la intarzierea aplicarii masurilor de austeritate.

Alte teme luate in discutie la summit-ul G20 vor fi situatia sistemului bancar european, mult implicat pe piata elena, precum si posibilitatea primirii unui ajutor din partea Chinei. Insa nu va fi neglijata nici starea economiei la nivel mondial, pe fondul stagnarii din Statele Unite si a incetinirii ritmului de crestere din China, dar si a incapacitatii statelor a mai injecta bani in economie, din cauza datoriilor suverane aflate la nivel record.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#summit G20, #Nicolas Sarkozy, #Barack Obama, #Angela Merkel, #George Papandreou , #Grecia