Syriza - grecii au cumparat o iluzie periculoasa (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 08:24
10720 citiri
Syriza - grecii au cumparat o iluzie periculoasa (Opinii)
Foto: Facebok/Alexis Tsipras

Victoria extremei stanga Syriza in Grecia, deloc surprinzatoare, este foarte ingrijoratoare din mai multe puncte de vedere.

In primul rand, vedem cum un popor ajuns intr-o situatie limita nu reuseste sa isi invete lectiile istorice si este dispus sa "cumpere" o iluzie politica al carei rezultat ar fi exact revenirea la situatia care a provocat dezastrul. Grecia a ajuns in pragul falimentului nu pentru ca a fost furata de strainii cei ticalosi, ci pentru ca s-a furat pe sine cat de mult a putut.

Guvernele Greciei, de stanga si de dreapta in egala masura, nu au facut pana la declansarea crizei decat sa adanceasca populist niste dezechilibre letale pentru economia elena. Bugetarii primeau cate 14 salarii pe an, pensionarii cate 14 pensii pe an, cifrele bugetare erau modificate din pix fara nicio rezerva.

Tot ce insemna raportare catre stat in vederea decontarii era ultraumflat. Robinetele erau larg deschise, ca sa nu mai vorbim despre evaziune.

Imi aduc aminte ca in Grecia, inainte de mare prabusire, practic nu prea puteai plati cu cardul. Doar cash. Daca intrai intr-o pensiune si pronuntai cuvantul card, mai ca erai dat pe usa afara. Era greu sa gasesti pana si o benzinarie unde sa poti plati altfel decat cash.

Adaugati la asta coruptia clasei politice, nu foarte diferita de aceea de la Bucuresti, si decizii letale pentru economie, cum a fost organizarea Jocurilor Olimpice care a generat o gaura imensa sau tot felul de contracte de imprumut extern foarte impovaratoare pentru statul elen.

Dar toata lumea era fericita in iluzia unei bunastari fara nicio sustinere. Nu avea cum sa tina. Si inevitabilul s-a produs.

Adevarul crunt, pe care grecii insisi il recunosc in discutii private, fara tragere de inima, este ca si-au furat singuri caciula sistematic.

Sigur ca masurile de austeritate au fost de o duritate pe masura dezechilibrelor acumulate si sigur ca ele au reprezentat o aterizare brutala in realitate, decontata in primul rand de categoriile cele mai vulnerabile.

Dar aceste masuri de austeritate i-au adus pe greci in limita pe care le-o permite economia lor in mod real. Acum Grecia consuma cat produce. Ceea ce vinde Syriza este iluzia ca se poate ca inainte, ca austeritatea aceasta este o pedeapsa nemeritata impusa de dusmanii Greciei si ca odata inlaturata crunta nedreptate totul va reveni la normalul dinaintea crizei.

Syriza le propune de fapt grecilor sa reintre pe calea deficitului galopant, nesustenabil, insotit de restructurarea datoriilor externe si, desigur, renuntarea la disciplina financiara. Ceea ce presupune ca de fapt Grecia sa reinceapa sa manance mai mult decat produce, adica, mai pe romaneste, sa manance pe banii altora, in primul rand ai celor care au imprumutat-o.

Promitand Greciei ca o va scapa de disciplina financiara de fier impusa statului elen de FMI si UE, Alexis Tsipras nu promite decat ca o va impinge pe exact acelasi drum care a dus-o la faliment. Si, totusi, mai bine de o treime din electorat nu vrea sa inteleaga acest lucru. Nu vrea sa intelega ca i se propune sa ia de la capat drumul pierzaniei, dar de aceasta data cu mult mai scurt si mai sigur, pentru ca fara "dusmanii" finantatori nu vad cum va reusi Grecia sa supravietuiasca, chiar pe termen scurt.

Pana la urma, fiecare popor are dreptul sa faca ce doreste cu soarta lui. Dar problema e ca Grecia face parte dintr-un mecanism european care provoaca o externalizare a deciziilor sale. Si nu ma refer doar la efectele care se vor resimti pe pietele financiare.

Ma refer in primul rand la elanul pe care il primesc astfel miscarile extremiste din restul Europei si asa intr-o ascensiune periculoasa.

Exact pe modelul Syriza avem Podemos in Spania, intr-o ascensiune fulminanta. Este posibil sa apara si alti pui. Deocamdata in Romania nu au scos capul. Dar timpul nu-i pierdut.

Si nu va fi pierdut pana cand nu vom intelege ca masurile de austeritate au fost necesare pentru a evita falimentul, dar ceea ce a lipsit a fost continuarea lor prin politici inteligente de stimulare a economiei.

Aceasta carenta cronicizata e problema, insa cel mai usor e sa dai vina pe austeritate si disciplina. Discursul prinde, e facil si extrem de periculos dupa cum vedem.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#alegeri Grecia Syriza, #alageri Grecia austeritate , #Grecia