Syriza, partidul lui Alexis Tsipras, pe primul loc la anticipatele din Grecia - rezultate preliminare (Video)

Duminica, 20 Septembrie 2015, ora 21:31
3979 citiri
Syriza, partidul lui Alexis Tsipras, pe primul loc la anticipatele din Grecia - rezultate preliminare (Video)
Foto: Facebook/Alexis Tsipras

Partidul de stanga Syriza al fostului premier Alexis Tsipras pare sa se indrepte spre o victorie mai categorica la alegerile legislative anticipate de duminica decat o aratau sondajele de opinie, obtinand 35% din sufragii, dupa numararea de catre Ministerul de Interne de la Atena a putin peste 10% din voturile exprimate.

Formatiunea de centru-dreapta Noua Democratie (ND), condusa de conservatorul Vangelis Meimarakis, se situeaza pe pozitia secunda, cu 28,6% din voturi, fiind urmata, la distanta considerabila, de partidul de extrema dreapta Zorii Aurii (7,32%).

Potrivit unor observatori citati de presa locala, prezenta la urne, de aproximativ 60%, este una scazuta, in contextul in care votul in Grecia este obligatoriu, chiar daca sanctiunile pentru absenteism nu se aplica.

Este a treia oara cand grecii au fost chemati la urne in acest an, dupa alegerile legislative din ianuarie, castigate categoric de Syriza (36,3% din voturi), si dupa referendumul de la inceputul lunii iulie privind acordul cu creditorii internationali.

Syriza, partidul lui Tsipras, castiga din nou alegerile in Grecia - Rezultate exit-poll

Tsipras si-a anuntat demisia in luna august si a fortat astfel organizarea alegerilor anticipate, in speranta de a-si reinnoi sprijinul parlamentar, dupa ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au impotrivit prevederilor acordului cu creditorii internationali.

Acest acord, care prevede reforme economice profunde si continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci in ultimii cinci ani, a fost initial respins categoric la un referendum organizat la inceputul lunii iulie.

Alegeri in Grecia: Contracandidatul lui Tsipras le cere elenilor sa respinga obscuritatea si minciunile

Syriza si Noua Democratie erau foarte apropiate in ultimele sondaje de opinie de dinaintea votului, cu un usor avans pentru Syriza.

Victoria Syriza nu va asigura insa, cel mai probabil, majoritatea necesara pentru ca partidul sa guverneze singur, astfel ca Alexis Tsipras va trebui sa incerce formarea unei coalitii cu cel putin o alta formatiune, el excluzand totusi un guvern de uniune cu Noua Democratie.

#alegeri Grecia, #rezultate exit poll Grecia, #Alexis Tsipras alegeri Grecia , #Grecia