Syriza, partidul lui Tsipras, castiga din nou alegerile in Grecia - Rezultate exit-poll

Duminica, 20 Septembrie 2015, ora 19:09
5482 citiri
Syriza, partidul lui Tsipras, castiga din nou alegerile in Grecia - Rezultate exit-poll

La cateva luni dupa ce au adus la putere stanga radicala, grecii au mers din nou la urne, pentru a cincea oara in ultimii sase ani. Primele exit poll-uri arata ca partidul lui Alexis Tsipras a castigat alegerile.

Astfel, Syriza ar fi obtinut, la alegerile anticipate de duminica, 34%, in timp ce noua Noua Democratie, condusa de Vangelis Meimarakis, a obtinut 32,5% din voturi, potrivit tvxs.gr.

Alegeri in Grecia: Tsipras cere votul elenilor pentru un "guvern de lupta"

Surpriza se afla pe locul trei: Zorii Aurii, formatiune de extrema dreapta, care este cotata cu 8% din voturi.

Un al doilea sondaj, efectuat de Universitatea Macedonia, arata ca Syriza ar urma sa obtina intre 31% si 35% din voturi, urmat de Noua Democratie cu 29-31%.

Daca aceste sondaje se confirma, Alexis Tsipras va avea intaietate pentru formarea unui nou guvern, insa Syriza nu va avea singura majoritate si va trebui sa formeze o alianta.

Alegeri in Grecia: Contracandidatul lui Tsipras le cere elenilor sa respinga obscuritatea si minciunile

Presa elena anunta ca s-a inregistrat cea mai slaba prezenta la vot din 1946 incoace la alegerile de duminica din Grecia, al treilea scrutin national din acest an.

Este cel de-al doilea scrutin legislativ din acest an, dupa cel din ianuarie, care a fost castigat categoric de Syriza, cu 36,3% din voturi.

Tsipras si-a anuntat demisia in luna august si a fortat astfel organizarea acestor alegeri anticipate, in speranta de a-si reinnoi sprijinul parlamentar, dupa ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au impotrivit prevederilor acordului cu creditorii internationali, care cer reforme economice profunde si continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci in ultimii cinci ani si care au fost initial respinse categoric (peste 61%) la un referendum la inceputul lunii iulie.

Ca si cum problemele economice si criza politica nu sunt de ajuns pentru a complica alegerea votantilor eleni, Grecia s-a trezit prinsa, vara aceasta, si in criza imigrantilor din nordul Africii si Orientul Mijlociu care traverseaza marea pentru a patrunde pe aici in Europa.

Citeste si:
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, duminică seara, 26 iunie, la Miercurea-Ciuc, în contextul participării la manifestarea dedicată Zilei Drapelului Naţional, că...
Comentarii
niculaeda
rank 5
"Syriza, partidul lui Tsipras, castiga din nou alegerile in Grecia "
DR.STRANGELOVE
rank 5