Syriza, victorie zdrobitoare in Grecia - "Copilul crizei europene" a intors politica cu susul in jos (Video)

Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 07:29
8186 citiri
Syriza, victorie zdrobitoare in Grecia - "Copilul crizei europene" a intors politica cu susul in jos (Video)
Foto: Facebook/ Alexis Tsipras

Politica europeana a fost aruncata intr-o noua etapa volatila, in contextul victoriei istorice pe care a obtinut-o Syriza, partidul de extrema stanga din Grecia, care a promis sa puna capat austeritatii in statul elen.

La mai bine de cinci ani de cand a inceput criza in Grecia, alegatorii au respins cu vehementa reducerile de cheltuieli si cresterile de taxe impuse de institutiile europene, care au salvat tara de la faliment, scrie The Guardian.

"Pare o victorie istorica" si "acesta este un mesaj care nu ii vizeaza numai pe greci, ci intreaga Europa", a declarat purtatorul de cuvant al formatiunii Syriza, Panos Skourletis, la scurt timp dupa afisarea exit-poll-urilor.

Alegeri in Grecia: Syriza, aproape de o victorie istorica - exit-poll (Video)

Rezultatul alegerilor a depasit previziunile, marginalizand formatiunea conservatoare Noua Democratie a premierului Antonis Samaras. Dupa numararea a 93% din voturi, Syriza are 36% din sufragii, cu 8% mai mult decat partidul lui Samaras, ceea ce ii asigura 149 de locuri in Parlament. Singura incertitudine in acest moment este daca partidul radical de extrema stanga va incerca sa formeze o majoritate sau va incerca sa guverneze singur, avand in vedere ca mai are nevoie doar de doua mandate pentru a-i permite lui Tsipras sa guverneze fara niciun partener de coalitie.

Tsipras: Sa lasam in urma cinci ani de durere!

Alegatorii i-au dat puterea lui Alexis Tsipras, fostul comunist in varsta de 40 de ani care conduce Syriza. Victoria partidului sau la alegerile generale a fost decisiva, iar Antonis Samaras si-a recunoscut deja infrangerea, scrie New York Times.

Tsipras si-a savurat victoria in mijlocul multimii. "Poporul grec a scris istorie. Grecia lasa in urma austeritatea, frica si autoritarismul. Sa lasam in spate cei cinci ani de umilinta si durere", a declarat liderul Syriza, promitand inca o data ca "verdictul poporului grec inseamna sfarsitul troicii". Tsipras s-a angajat sa negocieze cu finantatorii internationali o "noua solutie viabila care sa fie benefica pentru toti".

Politica s-a intors cu susul in jos

Victoria lui Tsipras nu este surprinzatoare, insa este totusi uimitor scorul pe care formatiunea acestuia l-a obtinut, comenteaza jurnalistii straini. Majoritati formate dintr-un singur partid sunt foarte rare in sistemele parlamentare din Europa acestor zile, fiind intalnite doar in Ungaria si Slovacia. Pentru un partid parvenit, cum ar fi Syriza, care nu a fost testat la putere, victoria zdrobitoare la alegerile generale arata ca austeritatea din ultimii ani a intors politica cu susul in jos.

Raspunsul popular, desi discutabil si chiar condamnabil, la politicile de austeritate ale Europei este un rezultat care bantuie elita politica a UE, apreciaza The Guardian.

Pentru prima data, puterea a fost predata unui partid populist, care se opune politicilor de la Bruxelles si Berlin, insa nu este anti-european, spre deosebire de omologii lor de extrema dreapta din alte tari ale UE. Astfel, pentru prima data, "un copil al crizei europene", un partid explicit anti-austeritate, va sta la masa negocierilor in UE.

Rezultatul votului aduce in discutie iesirea Greciei din zona euro si stabileste un precedent pentru partidele anti-austeritate din Europa - in special din Spania, care va organiza alegeri in acest an.

Tsipras are acum soarta Greciei europene in maini. Atena si creditorii sai - Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, care au imprumutat statul elen cu 240 de miliarde de euro in schimbul unui sever program de austeritate - vor petrece saptamani de negocieri chinuitoare, pentru a vedea daca Grecia iese sau nu din zona euro.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Alexis Tsipras alegeri Grecia, #Syriza victorie alegeri Grecia, #rezultate alegeri generale Grecia , #Grecia