Tarile europene care i-ar putea spune un mare "Nu" Greciei

Marti, 07 Iulie 2015, ora 14:52
10669 citiri
Tarile europene care i-ar putea spune un mare "Nu" Greciei

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a sarbatorit succesul de la referendum drept o "victorie a democratiei", insa in alte democratii europene care au strans cureaua va fi greu de explicat cetatenilor de ce merita Atena atata generozitate.

Perspectiva furnizarii in continuare de asistenta financiara Greciei si restructurarea datoriei sale uriase - 180 la suta din PIB - este un subiect cu precadere dureros in tarile zonei euro care au trecut ele insele prin recesiune profunda si s-au zbatut sa revina la situatia economica mai buna, deseori luand aceleasi "medicamente" de austeritate la care grecii se opun atat de vehement, scrie Jan Cienski, pentru Politico.eu.

Razboiul din Ucraina, mai important decat criza datoriei din Grecia

Tsipras, primele declaratii dupa votul clar al grecilor: Vom negocia restructurarea datoriei, nu austeritate

Pentru a ajunge la un acord, Atena trebuie sa-si sustina punctul de vedere nu doar la Berlin sau Paris, ci si la Riga, Tallinn, Dublin, Lisabona, Bratislava sau chiar Madrid.

Statele baltice

Dupa ce au fost lovite de criza, cele trei mici republici baltice au ales sa-si recastige competitivitatea prin taierea salariilor si a ajutoarelor sociale. PIB Letoniei s-a redus cu 23 la suta din 2008 pana in 2010, aproape aceeasi scadere prin care a trecut si Grecia, din 2008. La randul sau, Lituania a inregistrat o scadere de 17 la suta, iar Estonia de 13 la suta.

In loc sa ceara ajutor, Lituania s-a imprumutat de pe pietele internationale, iar unele salarii au fost reduse chiar si cu o treime. Letonia a avut un program de ajutor financiar de 7,5 miliarde de euro, insa a avut nevoie de doar 4,5 miliarde de euro si a platit imprumutul rapid.

Grecii au spus "NU" Europei - ziua votului, reactii si scenarii posibile

Astazi, toate cele trei state au PIB semnificativ crescut fata de perioada dinainte de criza. Experientele prin care au trecut le-au facut pe cele trei tari sa fie foarte critice cu cererile grecilor.

Slovacia

Tara central-europeana nu a fost lovita atat de rau precum cele baltice sau Grecia, insa a trecut printr-o tranzitie mult mai dura, la inceputul anilor '90. De la o tara disfunctionala si profund corupta, Slovacia a ajuns economia europeana cu cea mai mare crestere, dupa ce a redus taxele, a modernizat sistemul de pensii si de ingrijire medicala, si a liberalizat economia.

Un "nu" care zguduie Europa: Urmeaza o ultima incercare disperata pentru salvarea Greciei

Tara este supranumita acum "tigrul din Muntii Tatra", iar Bratislava a avut inca din 2011 o pozitie dura in ce priveste ajutorul financiar acordat Atenei. "Respingerea reformelor de catre Grecia nu poate insema ca vor primi banii usor", a scris pe Twitter Peter Kazimir, ministrul slovac de Finante.

Irlanda, Portugalia si Spania

Toate cele trei tari sunt mai bogate decat este Grecia, insa de asemenea au trecut printr-o criza foarte dificila. In ciuda reformelor drastice, toate trei inca au un PIB pe cap de locuitor mai mic decat inainte de 2008, precum si datorii considerabile.

Grecia a intrat in incapacitate de plata, dupa ce a ratat scadenta catre FMI - ce urmeaza si ce sanse de salvare are

Luni, ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a spus ca Grecia ar trebui sa ramana parte a zonei euro si Spania ar urma sa negocieze pentru un al treilea pachet de ajutor financiar, insa a subliniat ca este mult mai important ca Grecia sa revina la cresterea economica decat sa i se reduca debitul. Este acelasi mesaj pe care l-a transmis si prim-ministrul Irlandei, Enda Kenny, care a spus ca nu va sustine reducerea datoriei Greciei.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 5 decembrie 2021, că măsurile anti-Covid care vor fi luate pentru perioada sărbătorilor de iarnă vor fi anunțate în perioada...
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Povestea de dragoste între Liviu Dragnea (59 de ani) și Irina Tănase (28 de ani) pare să se fi încheiat. Dacă în urmă cu mai puțin de două luni fostul lider al PSD vorbea despre...