Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Tragedia greceasca, in Europa zilelor noastre (Opinii)

Marti, 28 Iunie 2011, ora 23:59
7514 citiri
Tragedia greceasca, in Europa zilelor noastre (Opinii)

Privita de departe, tragedia greceasca e o lectie despre felul in care un popor isi face rau cu buna stiinta. Precum un pacient care s-a imbolnavit din cauza propriilor excese, acum refuza cu obstinatie tratamentul, iar acesta trebuie sa-i fie administrat cu forta, de cei care se tem sa nu fie contaminati.

Inteleg disperarea grecilor, dupa aterizarea lor foarte dura, pe burta, cum o inteleg, probabil, toti cei care au fost in acea minunata tara. Grecii sunt obisnuiti sa munceasca moderat, sa traiasca din plin si au pe deasupra un complex de superioritate, astazi total nejustificat, izvorat din istoria lor fabuloasa. Doar ca aceasta combinatie i-a facut ca ani de zile sa traiasca cu mult peste ceea ce-si puteau permite. Si ca sa ascunda deficitul individual si national, au furat pe rupte.

Poporul a eludat taxele cat a putut, iar unul dintre simptomele evaziunii gigantice, perceptibil de la nivelul omului obisnuit, era posiblitatea extrem de limitata de plata cu cardul. In pensiuni, in magazine, in taverne, in benzinarii, nu se auzea decat cuvantul cash. Banii se miscau fara chitanta, fara factura si, evident, fara impozit. Statul pierdea astfel sume uriase, insa si acolo politicienii sunt politiceni, iar voturile se castiga cu bani. E drept, nu cu sacosa si galeata, ci cu cresteri nesustenabile de salarii, pensii si ajutoare.

Sigur ca deficitul bugetar crestea de la an la an, cu mult peste limita admisa de UE. Dar pixul de ce a fost inventat, daca nu pentru a corecta cifrele care dau prost? Si guvernele elene l-au folosit din plin.

Si totusi, de unde bani? Din imprumuturi publice care au ajuns la 150% din PIB. Si de la UE, adica in principal de la nemtii care petrec seara mult mai putin, se trezesc dimineata mult mai devreme, muncesc mult mai mult si se pensioneaza mult mai tarziu. Cu subventiile pentru maslinii lor plantati pe terenuri care depasesc suprafata tarii, grecii au mancat tot timpul din farfuria altora, vorba unui cunoscut comentator.

Probabil ca povestea ar mai fi tinut o vreme, dar a venit criza si grecilor le-a explodat deficitul in fata. Initial, Germania nu a vrut sa intervina si nu mi-e greu sa inteleg frustrarea nemtilor, dar aceasta neinterventie a periclitat euro. Si atunci intreaga UE a fost nevoita sa se mobilizeze. Si se mobilizeaza in continuare, disperata de gandul ca prabusirea Greciei ar putea avea efecte mai ceva ca prabusirea bancilor americane.

Si in loc sa bage capul la cutie si sa puna la randul lor osul pentru a iesi din impas, grecii ies in strada, incendiaza masini si ineaca Atena in fum. Sperand ce? Ca o sa inceapa sa ploua cu bani? Ca in mod miraculos vechii lor zei se vor milostivi si vor polei Grecia in aur? "Nu avem nevoie de banii europeni! Lasati-ne in pace!", scandeaza ei. Dar fara acesti bani se prabusesc.

In acest moment, Grecia este intr-o situatie limita: daca nu primeste ajutor in cateva zile, statul nu mai face plati. Adica nu se mai platesc inclusiv pensii si salarii. Sigur ca europenii conditioneaza acordarea banilor de un plan de austeritate, dar ce e anormal in faptul ca grecilor li se cere sa traiasca, in sfarsit, pe masura plapumii proprii si sa-si plateasca darile?

Cu demonstratiile violente care ocupa ecranele televizoarelor din intreaga lume, vor obtine un singur lucru - sa-si faca si mai mult rau. Risca sa piarda ultima sansa si isi dinamiteaza principalul motor economic care mai functioneaza mai ales in timpul verii, adica turismul.

Vazand la televizor ce vad, afland ca transportuile sunt blocate, iar grevele si violentele paralizeaza viata oraselor elene, cu siguranta multi turisti isi vor schimba planurile de vacanta. In plus, atenienii comit o crima la adresa propriei istorii, distrugand monumente pentru a arunca cu bucati din ele in fortele de ordine. Sunt furiosi? Sa fie, in primul rand, pe ei insisi si pe modelul pe care l-au practicat atata vreme.

Iar, daca sub presiunea dementa a strazii - care nu intelege ca nu doctorul e de vina ca are nevoie de chimioterapie - planul de salvare a Greciei va esua si tara va intra oficial in faliment, este foarte posibil ca natiunea care candva era farul civilizatiei europene sa devina sursa unei prabusiri generale de proportii imense.

Tragedia greceasca, care ar putea deveni tragedia europeana, a aparut pentru ca elenii nu pot intelege ca gloria trecutului nu tine de foame in prezent.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#criza Grecia, #proteste Atena, #criza economica Grecia, #masuri austeritate Grecia , #Grecia