Tsipras l-a curtat pe Putin in timp ce grecii alearga sa-si puna la adapost banii

Autor: Ana Ilie
Sambata, 20 Iunie 2015, ora 14:11
6371 citiri
Tsipras l-a curtat pe Putin in timp ce grecii alearga sa-si puna la adapost banii
Foto: Hepta.ro

Premierul grec a atacat "iluziile" Europei si a aratat ca tara sa poate gasi "un port sigur" in Rusia, daca iese din zona euro la sfarsitul lunii.

Alexis Tsipras s-a aflat pe aceeasi scena cu Vladimir Putin la forumul economic de la St Petersburg, la o zi dupa ce negocierile dintre Grecia si creditorii sai europeni s-au prabusit, aducand mai aproape perspectiva unei catastrofe la data de 30 iunie, scrie The Independent.

Exista rapoarte care spun ca se va accelera ritmul retragerilor economiilor din bacile elene, iar Banca Centrala Europeana a fost nevoita sa isi sporeasca imprumutul de urgenta acordat sectorului financiar greu incercat.

Tsipras a descris Rusia drept unul din cei mai importanti parteneri ai Greciei si s-a plans de sanctiunile europene impuse acestei tari anul trecut. Si, in cuvinte ce au sansa sa fie interpretate drept un avertisment clar la adresa creditorilor tarii, a afirmat ca Grecia ar putea face o alianta cu Rusia daca tara iese din zona euro.

Weekend decisiv pentru Grecia: Ultimul efort de la Bruxelles

Mai mult, Tsipras a sugerat ca tara sa are si alte optiuni financiare in afara Europei: "Noi suntem in centrul unei furtuni, al unui vartej. Dar cei care traiesc langa mare stiu - nu ne temem de furtuni, nu ne temem de marea deschisa, de a merge in mari noi. Sutem gata sa mergem in mari noi si sa gasim noi porturi sigure".

Rusia incearca sa isi apropie Grecia si alte state europene mici cu scopul de a diviza UE, care pana acum a raspuns cu o singura voce la agresiunea Rusiei in Ucraina. Exista temeri in unele capitale europene ca Grecia ar putea refuza sa sustina viitoarele runde de sanctiuni impotriva Moscovei daca iese din zona euro dar ramane in UE.

Grecia a semnat o controversata intelegere cu Rusia pentru un gazoduct

La "avansurile" lui Tsipras a raspuns vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici, care a spus ca tara sa ar putea lua in considerare sprijinul financiar al Greciei. "Cele mai importante lucruri pentru noi sunt proiectele de investitii si comerciale cu Grecia. Daca e nevoie de sprijin financiar, vom lua in considerare chestiunea", a spus acesta.

Cu toate acestea, unii analisti se indoiesc ca Rusia are resursele financiare necesare sa ajute Grecia. Aceasta tara trebuie sa returneze 1,6 miliarde de euro FMI pana la 30 iunie, iar oficialii de la Atena au admis ca nu vor reusi sa plateasca banii daca zona euro nu elibereaza o noua transa din imprumutul de urgenta in zilele ce urmeaza. UE conditioneaza insa imprumutul de o serie de reforme pe care Atena nu se grabeste sa le faca.

Daca plata FMI nu se efectueaza pana la 30 iunie, observatorii se tem ca tara se va scufunda intr-o criza financiara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Grecia apropiere Rusia, #Tsipras Putin Rusia , #Grecia