Turistii ingroziti povestesc cum au trait noaptea cutremurului din Grecia si Turcia: Tipete, plansete si isterie. Imaginile dezastrului

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 11:24
12617 citiri
Turistii ingroziti povestesc cum au trait noaptea cutremurului din Grecia si Turcia: Tipete, plansete si isterie. Imaginile dezastrului
Foto: Twitter/@Mariellena

Mai multi turisti, dar si localnici afectati de cutremurul din Grecia si Turcia relateaza clipele de groaza pe care le-au trait cand au simtit ca pamantul le fuge de sub picioare si au fost nevoiti sa iasa in miez de noapte din hotelurile zgaltaite puternic de seism si replicile lui.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,7, care a provocat moartea a doi turisti straini, in timp ce sute de oameni au fost raniti, a afectat cel mai puternic insula greceasca Kos, aflata cel mai aproape de epicentru.

The Telegraph a vorbit cu mai multi turisti britanici aflati in vacanta in Grecia si Turcia, care au povestit prin ce au trecut cand s-au vazut evacuati din hoteluri la 1:30 noaptea.

Lauren Duffy, o studenta de 20 de ani, a petrecut noaptea pe plaja, impreuna cu mama si sora ei, dupa ce au fost evacuate din hotelul Atlantis.

"Dormeam in camera noastra de hotel, cand am fost trezite de o miscare foarte violenta si toata lumea tipa. Ni s-a spus sa evacuam hotelul", relateaza tanara, care aminteste ca li s-a permis sa revina in camera doar ca sa-si ia pasapoartele, inainte de a fi fortate din nou sa iasa, pentru ca se simteau replicile seismului.

In hotelul unde statea Lauren Duffy nimeni nu a fost ranit, dar erau geamuri sparte peste tot si zona a fost considerata nesigura, asa ca turistii si-au petrecut restul noptii odihnindu-se pe sezlongurile de plaja, cu paturi furnizate de personal.

Centrul vechi al orasului Kos, plin de baruri si restaurante, era plin de caramizi si moloz, cazute de pe fatade.

Naomi Ruddock, de 22 de ani, care se afla in vacanta in Kos cu mama ei Eleanor, a relatat ca s-au simtit in hotel in timpul cutremurului ca si cum ar fi fost intr-o barca pe marea agitata:

"Dormeam si am simtit cutremurul, camera se misca, literalmente totul se misca si se simtea ca si cum eram pe o barca si totul se misca foarte repede dintr-o parte in alta".

Cele doua femei au fugit afara din camera lor din hotelul Akti Palace din Kardamena, la aproximativ 30 de minute de mers cu masina de Kos.

"Managerul restaurantului a spus ca nu a mai vazut niciodata asa ceva in aceasta zona sau in Grecia, in general. A spus ca a fost ca o scena de film. Si chiar asa a fost", a adaugat tanara britanica.

Au existat scene similare in Turcia, unde fostul fotbalist Kevin McNaughton se numara printre cei raniti de cutremur. Fostul jucator de la Cardiff City se afla langa Dalaman, la aproximativ 120 de kilometri de Bodrum, cand s-a produs cutremurul.

El a scris pe Twitter: "Tocmai am trait un cutremur in Turcia... Camera se misca peste tot. Acum stau afara si nu stiu ce sa fac".

Multi oameni au fugit din propriile case sau apartamente de vacanta cu perne si paturi, potrivit lui Kristian Stevens, un britanic care locuieste in Didim: "Era destul de suprarealist, tocmai ma asezasem in pat si toata cladirea s-a clatinat. Intreaga cladire se clatina ca un jeleu".

"Reactia a fost sa iesim repede din camera", spune si Christopher Hackland, care este instructor de scufundari in Kos. "Lustra se invartea, se lovea de tavan, vasele cadeau din dulapuri si tigaile la fel (...) Toata lumea tipa, plangea si era isterie generala in hotel", a spus el, referindu-se la hotelul de langa cladirea in care locuieste.

"M-am simtit ca intr-un parc de distractii, ca intr-o iluzie optica in care simti ca esti cu capul in jos", a adaugat el.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#turisti straini cutremur Grecia Turcia , #Grecia