Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Vacanta a la grec: Tot ce trebuie sa stie turistii despre criza elena

Luni, 06 Iulie 2015, ora 19:15
8188 citiri
Vacanta a la grec: Tot ce trebuie sa stie turistii despre criza elena
Foto: Hepta.ro

Referendumul din Grecia, prin care elenii au respins categoric pachetul de reforme propus de creditorii internationali, a ridicat un val de incertitudine pentru milioanele de turisti care planificasera sa-si petreaca vacanta in insulele grecesti.

Cum iesirea Greciei din zona euro pare un scenariu din ce in ce mai probabil, cum bancile si-au tras obloanele cel putin pana vineri si cum exista ingrijorari ca grecii se vor confrunta cu o penurie a bunurilor de baza, multi turisti se intreaba acum daca ar trebui sau nu sa isi anuleze vacanta, scrie CNN.

Grecia a spus NU Europei - LIVE

Exista o multime de scenarii, o avalansa de intrebari care nu au primit inca raspuns, dar cu certitudine un dezavataj pentru turisti ar fi neplacerile legate de tranzactii financiare.

Acest lucru ar putea insemna doar asteptarea la coada, la bancomat. Insa exista si riscul ca turistii sa ramana blocati in cazul unei penurii de combustibil sau sa intampine alte probleme logistice aduse de criza in curs de desfasurare. Pe de alta parte, scrie sursa citata, multi turisti se bucura acum de vacante linistite, fara probleme, pe insulele grecesti.

Grecia are nevoie de venituri din turism mai mult decat oricand, iar angajatii din industrie lucreaza din greu pentru a se asigura ca oaspetii lor se bucura de o sedere fara probleme. In ceea ce priveste pretul unei vacante, probabil nu a fost niciodata un moment mai prielnic ca acum pentru un sejur in Grecia. Rezervarile sunt in declin si exista pachete turistice la pret de chilipir, mai ales in statiunile mai putin aglomerate.

Mai mult, criza a afectat puterea monedei euro, ceea ce inseamna ca turistii din afara zonei euro se vor bucura de preturi mai mici.

Ar trebui sa am bani cu mine?

ATM-urile din Grecia functioneaza, insa exista rapoarte despre bancomate in care nu se mai gasesc bani, mai ales in zonele foarte aglomerate. Bancile au ramas inchise in Grecia pentru mai mult de o saptamana si exista o limita pentru retrageri, impusa clientilor greci.

Grecii au spus "NU" Europei - ziua votului, reactii si scenarii posibile

Nu exista restrictii suplimentare cu privire la titularii de cont strain, dar o crestere a cererii a dus la cozi lungi la unele ATM-uri si, in unele cazuri, la lipsa de numerar.

Multi consultanti in turism isi sfatuiesc clientii sa aiba numerar cu ei, daca opteaza pentru un sejur in Grecia.

Se gandesc operatorii din turism la un plan de urgenta?

Sophia Antoniadou, co-fondator al unei companii de turism cu sediul in Atena, a declarat recent pentru CNN ca operatorii de turism nu au prevazut scenarii de urgenta si au fost increzatori ca actuala criza fiscala nu ar avea un impact serios pentru industria de turism - cel putin nu in aceasta vara.

Exista pericolul sa nu mai functioneze cardurile de credit?

Calatorii care doresc sa isi petreaca vacanta in Grecia ar trebui sa citeasca stirile in aceasta perioada. In general, nu sunt restrictii pentru straini in ceea ce priveste retragerile de numerar, acestia putand folosi cardurile lor de credit sau bancare emise in strainatate pentru a face tranzactii si a retrage bani.

Totusi, pericolul exista, avand in vedere criza prin care trec acum bancile. In plus, multe restaurante si hoteluri nu mai accepta plata cu cardul.

Exista probleme de siguranta, se poate inregistra o crestere a criminalitatii?

Atena a cunoscut mai multe focare majore de neliniste de la inceputul crizei financiare. Chiar daca recent au fost organizate mai multe demonstratii, localnicii spun orice risc de tulburari este mic.

"Grecia este linistita si pasnica si oamenii sunt inca la fel de calzi si primitori ca intotdeauna", a declarat un grec pentru CNN.

Acesta a punctat ca si atunci cand Atena sau alte orase au fost puncte fierbinti pentru proteste, acestea nu s-au extins la destinatiile de vacanta de pe insulele grecesti.

Feriboturile se vor opri la tarm?

Vor fi difuzate in continuare feriboturi? Nu exista nici un risc de a fi irecuperabile?

Multe vacante greci depind de reteaua de feriboturi care leaga insulele mici - destinatii turistice - de aeroporturi. Vor functioneaza feriboturile in continuare, daca se adanceste criza?

"Nu exista niciun indiciu ca ar fi astfel de anulari", spune Stephanie Anastasiou, care conduce Ask2Travel Group, Yachts-sailing.com si sistemul de rezervare Entrada central.

"Este foarte important de mentioneaza ca intreprinderile turistice sunt companii cu capital privat, care nu au nimic de-a face cu guvernul si sectorul public", a punctat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#vacanta Grecia criza, #turism vacante Grecia , #Grecia