Varoufakis se afunda: Comisia Europeana nu ii sustine declaratiile

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 09:53
4490 citiri
Varoufakis se afunda: Comisia Europeana nu ii sustine declaratiile
Foto: Comisia Europeana

Comisia Europeana denunta acuzatiile fostului ministru elen de Finante, Yanis Varoufakis, potrivit carora creditorii internationali au control exclusiv asupra sistemului de taxare al Greciei.

Bruxelles-ul a facut aceste precizari dupa ce Varoufakis a justificat astfel planul secret de a intocmi un sistem paralel de plata pentru Grecia, scrie The Guardian.

"Cu privire la ceea ce a afirmat Varoufakis, acuzatiile potrivit carora Troika se afla in controlul secretariatului general al veniturilor publice sunt false si nefondate", a aratat purtatoarea de cuvant a Comisiei, Mina Andreeva.

Desi Troika creditorilor, formata din CE, FMI si Banca Centrala Europeana, a oferit asistenta tehnica sistemului elen de taxare, aflat in subordinea Ministerului de Finante, "pur si simplu nu este adevarat" ca Troika se afla la controlul acestui sistem, a intarit reprezentanta CE.

Cum apara Varoufakis planul secret de intoarcere a Greciei la drahma

Fostul ministru elen de Finante a comentat zilele trecute rapoartele din presa potrivit carora o echipa speciala s-a ocupat de un plan secret de copiere a parolelor folosite de greci pentru a-si plati taxele online, pentru a avea un sistem paralel de plata ce putea fi convertit rapid de la euro la drahma, daca Grecia iesea din zona euro.

Varoufakis a declarat presei britanice ca citatele ce i s-au atribuit de catre presa elena sunt corecte, insa unele publicatii au distorsionat stirea pentru a parea ca el a planuit inca de la inceput o intoarcere la drahma.

Ulterior, el a scris un articol in sectiunea de comentarii a publicatiei Financial Times, in care a argumentat ca planul era o incercare de a relaxa penuria de lichiditate din tara.

"Desi inteleg incantarea presei la acele remarci, cum ar fi ca am fost nevoit sa ma gandesc la mijloace neortodoxe de a capata acces la sistemele propriului Minister, exista o singura chestiune de interes, din punctul de vedere al interesului public", a scris Varoufakis.

"Exista o restrictie hidoasa a suveranitatii nationale impusa de troika creditorilor ministrilor eleni, care nu au acces la departamentele ministerelor lor, care sunt cruciale pentru implementarea politicilor inovatoare", a continuat acesta sa se apere.

Scandal in Grecia: Cum planuia Varoufakis intoarcerea la drahma

Publicatia elena Kathimerini a dezvaluit ca Varoufakis ar fi afirmat ca o mica echipa a pregatit planuri de copiere in secret a parolelor folosite de greci pentru a-si plati taxele online. Acest "plan B" a fost intocmit pentru a permite Guvernului sa creeze un sistem paralel de plata daca bancile ar fi fost inchise in urma politicii agresive a Bancii Centrale Europene.

Planul secret a fost intocmit inainte ca premierul Alexis Tsipras sa fie ales, in alegerile din ianuarie. Tranzactiile prin intermediul sistemului paralel ar fi fost facute prin euro insa s-ar fi putut trece cu usurinta la drahma, daca ar fi fost nevoie.

Grecia va renaste din cenusa sau va arde in flacarile lui Hades?

Grecia fierbe: Se cere judecarea lui Varoufakis pentru inalta tradare

Curtea Suprema de Justitie a Greciei a trimis marti Parlamentului de la Atena o plangere formulata impotriva lui Yanis Varoufakis de liderul unui partid neparlamentar, care considera ca fostul titular al Finantelor ar putea fi acuzat de "inalta tradare" pentru modul in care a procedat in timpul negocierilor cu creditorii internationali.

Cum apara Varoufakis planul secret de intoarcere a Greciei la drahma

In timp ce legislativul grec va dezbate aceasta prima solicitare, un grup de cinci avocati va pregati o a doua plangere, aceasta fiind legata direct de relatarile despre planul privind revenirea la drahma, ei invocand impotriva lui Varoufakis un posibil delict de divulgare a datelor personale.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
    CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
    Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
    De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
    De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
    În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
    #Varoufakis plan intoarcere drahma, #scandal Varoufakis drahma , #Grecia