Viata fabuloasa a lui Yanis Varoufakis, fostul ministru grec de Finante care a fascinat o lume intreaga

Luni, 06 Iulie 2015, ora 16:42
14277 citiri
Viata fabuloasa a lui Yanis Varoufakis, fostul ministru grec de Finante care a fascinat o lume intreaga
Foto: Facebook/Yanis Varoufakis

Demisia ministrului grec de Finante de extrema stanga Yanis Varoufakis, in varsta de 54 de ani, reprezinta probabil o surpriza pentru numerosi alegatori, in urma victoriei zdrobitoare in referendumul de duminica asupra planului de salvare al tarii.

Varoufakis, care a jucat un rol cheie in convingerea natiunii sa voteze "nu", poate ca ar fi putut sa convinga creditorii sa puna capat austeritatii si sa renunte la o parte din datoriile tarii, relateaza BBC.

Un personaj charismatic si un economist politic respectat, el a devenit celebru dupa ce a fost numit in Guvern. Dar se pare ca omologii sai din zona euro nu l-au gasit chiar atat de fermecator.

Intr-o postare pe site, Varoufakis a scris luni ca a fost "pus la curent cu o anumita preferinta a unora dintre participantii la Eurogrup si unor 'parteneri' de acelasi fel fata de... 'absenta' (sa) la intalniri".

Ministrul grec de Finante si-a dat demisia: Accept dezgustul creditorilor cu mandrie

Grecia, in plina criza si fara ministru la Finante: Cine i-ar putea lua locul controversatului Varoufakis (Video)

El a intrat in mod repetat in conflict cu creditorii, in timpul ultimelor negocieri, si crede, se pare, ca demisia sa il va ajuta pe premierul Alexis Tsipras sa ajunga la un acord cu creditorii, la Bruxelles.

"Varufite"

Plecarea lui Varoufakis ii va intrista, fara indoiala, pe cei care l-au votat la putere. El a obtinut mai multe voturi decat orice alt candidat in alegerile generale de la 25 ianuarie.

Aparitia ministrului cu parul ras, constitutie atletica si care refuza sa-si bage camasa-n pantaloni ori sa poarte cravata - inclusiv in timpul vizitei la Downing Street numarul 11 - i-a fascinat pe jurnalistii de afaceri, editorii de moda si editorialisti deoportiva.

Inclusiv presa germana - una dintre cele mai critice fata de Grecia - a parut impresionata. "Este unul pe care ti-l poti imagina jucand intr-un film ca Die Hard 6", a declarat prezentaoarea postului ZDF Marietta Slomka, iar cotidianul conservator Die Welt a titrat "Ce-l face pe Yanis Varoufakis un sex simbol?".

Criza in Grecia: Ministrul elen de Finante, acuzat ca "prosteste populatia"

In tara s-a inventat un nou cuvant - "varufite" - pentru femeile care-l idolatrizeaza pe Varoufakis. El era urmarit, luni dimineata, de peste 528.000 de persoane pe Twitter, un numar de fani devotati pe Facebook si a inspirat un joc video, "Syrizaman Vs Troika".

Insa colegii sai din zona euro nu se afla printre fanii sai. In prima sa intalnire cu ei, pe 11 februarie, a refuzat sa aprobe o declaratie comuna a Eurogrupului care sugera ca Atena urma sa solicite o prelungire a planului de salvare.

Varoufakis este cunoscut, de asemenea, pentru unele declaratii controversate. Planul de salvare a Greciei este un fel de "simulare a inecului fiscal", a spus el, iar zona euro este un fel de Hotel California din cantecul trupei Eagles, un loc din care "poti sa pleci oricand vrei, dar pe care nu-l poti parasi niciodata".

Varoufakis este "un George Clooney al Guvernului", potrivit lui Nikitas Kaklamanis, un politician din cadrul Noii Democratii (centru-dreapta).

"Lasati-ne sa intram in default! Acum! Zambind si cu optimism!", spunea Varoufakis in aprilie 2010.

"Europa, in infinita sa intelepciune, a decis sa abordeze acest faliment punand cel mai mare imprumut din istoria omenirii pe cei mai slabi umeri - ai contribuabilului grec", mai afirma el.

Intotdeauna sfidator

Varoufakis s-a aratat sfidator si nonconformist inca de pe cand era foarte tanar. El si-a scris numele in mod gresit, cu un singur "n" in scoala elementara. "Aveam o problema estetica cu n-ul dublu", a spus el.

"Asa ca am decis sa-mi scriu numele cu unul singur. Profesorul mi-a dat o nota proasta, care m-a infuriat foarte tare, si am continuat sa-mi scriu numele cu un singur n de atunci incoace".

Varoufakis s-a nascut pe 24 martie 1961, la Atena. Este absolvent al scolii private Moraitis, care a dat numerosi membri ai elitei politice si economice grecesti. Tatal sau, Giorgos Varoufakis, in varsta de 89 de ani, este presedintele Halyvourgiki, un gigant industrial grecesc.

Referendumul din Grecia: Ministrul de Finante da 6 motive pentru care sa se voteze un mare NU

Acest trecut relativ privilegiat nu l-a impiedicat pe Varoufakis sa devina un marxist liberarian si sa spuna ca "Marx este reponsabil de elaborarea perspectivei mele asupra lumii in care traim, din copilarie si pana azi".

Dupa ce si-a luat doctoratul la Universitatea din Essex, el a petrecut doi ani predand la aceasta universitate si una din Anglia. Insa a treia victorie a lui Margaret Thatcher, in 1987, s-a dovedit prea mult pentru Varoufakis, care a inceput sa-si "planuiasca evadarea" din Marea Britanie.

Destinatia sa nu a fost Grecia, ci Australia, unde a predat economie la Universitatea din Sydney. El a revenit la Atena in 2000, o decizie pe care a atribuit-o unei combinatii de nostalgie si, din nou, unei "orori a virajului conservator" din Australia.

Fosta sa sotie si fiica lor, Xenia, s-au mutat permanent in Australia, in 2005, lasandu-l pe Varoufakis "intr-o stare de soc". La scurt timp dupa aceea, el a cunoscut-o pe a doua sa sotie, Danae Stratou, care, spune el, l-a salvat din "uitare" si alaturi de care se afla de atunci.

O Casandra moderna

Varoufakis a aparut subit pe scena politica in 2010, cand Atena a pledat pentru un plan de salvare din partea partenerilor sai europeni si FMI.

El a fost unul dintre putinii economisti care au condamnat planul de salvare, avertizand in legatura cu iminenta unei distrugeri si indemnand Guvernul sa opteze pentru default. Cea mai mare parte a economistilor si presei a urmat linia oficiala, afirmand ca Grecia se va relansa economic si pe piete.

Varoufakis a fost fericit sa joace rolul Casandrei, printesa troiana cu darul profetiei din mitologia greaca, blestemata de catre Apollo sa nu fie crezuta.

"Nu putem suporta durerea. Problema este ca troica sugereaza o 'terapie' care, din cate stiu eu, nu este doar dureroasa, ci mai rea ca 'boala'. In zece ani, toata lumea, nu doar noi, ci intreaga Europa, va spune ca aceasta 'terapie' a fost o Mare Greseala", scria el pe blog.

Cine are pe mana economia Greciei: Un economist influentat de Marx, specializat in tranzactiile din jocurile online

Postarile sale pe blog, articole si numeroase interviuri i-au popularizat punctele de vedere. Avea darul explicarii termenilor economici "ezoterici" in limbajul "profan".

Marxist in Texas

In 2012, Varoufakis a plecat din Grecia in Statele Unite, pentru a preda la Lyndon B. Johnson School of Public Affairs, la Universitatea Texas din Austin. El a spus ca decizia i-a fost dictata, in parte, de amenintarile cu moartea pe care le-a primit dupa ce a vorbit despre scandalurile din bancile grecesti si, in parte, de ingrijorari de natura financiara, avand in vedere ca in Grecia primea un salariu modest.

In Texas, a castigat simpatia facultatii si studentilor deopotriva. "Este un universitar excelent, publicat, cu ani de cercetare si idei inovatoare", declara profesorul James Galbraith, un prieten apropiat de la Universitatea Texas, unul dintre consilierii Greciei in cadrul negocierilor de ultima sansa cu creditorii.

"Datorie morala"

Varoufakis a declarat ca el nu va parasi "niciodata, niciodata, niciodata" lumea universitara pentru politica. Ce l-a determinat, totusi, sa-si schimbe parerea?

Persoane din anturajul sau au declarat ca Varoufakis s-a simtit "responsabil moral" sa accepte invitatia premierului Alexis Tsipras. Acestea l-au descris drept un dependent de munca si ideolog, convins de esecul politicilor de austeritate. Ar dormi doar cateva ore pe noapte, au mai spus ele.

Unii experti au avertizat ca nu este omul care sa faca stanga imprejur sub presiunea creditorilor. Ei afirmau ca Varoufakis mai degraba ar iesi din politica decat sa-si tradeze convingerile.

Unii critici au spus ca si-a permis luxul de a fi sfidator deoarece are dubla cetatenie australiana si greaca, dar si sansa sa revina in lumea academica oricand doreste.

Indiferent ce va alege sa faca, un lucru este sigur, si anume ca Varoufakis este mandru de munca sa in Europa. "Voi purta dezgustul creditorilor cu mandrie", a scris el luni, dupa ce si-a dat demisia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#ministru grec Finante, #ministru Finante Grecia, #Yanis Varoufakis, #Yanis Varoufakis biografie , #criza Grecia