PPE ameninta ca-l exclude pe rivalul lui Tusk la presedintia Consiliului European

Luni, 06 Martie 2017, ora 09:17
2378 citiri
PPE ameninta ca-l exclude pe rivalul lui Tusk la presedintia Consiliului European
Foto: Facebook/Donald Tusk

Liderul blocului de centru-dreapta din Parlamentul European, PPE, Manfred Weber, a amenintat intr-un comunicat ca il va exclude pe politicianul polonez Jacek Saryusz-Wolski, care a fost nominalizat de Varsovia pentru a-l inlocui pe Donald Tusk la presedintia Consiliului European.

Weber, un aliat al cancelarului german Angela Merkel, a declarat ca PPE continua sa il sprijine pe Tusk, relateaza Reuters.

"Donald Tusk (...) se bucura de sustinere in unanimitate din partea intregii familii PPE", a subliniat Weber. "Este simptomatic ca Guvernul polonez urmareste, din nou, numai agenda interna poloneza si a abandonat complet orice ambitie constructiva la nivel european. Orice nou atac vizandu-l pe Donald Tusk nu va face decat sa puna in pericol interesele poloneze din Europa", a adaugat el.

Razboi pe sefia Consiliului European. Polonia nu-l mai vrea pe Tusk, Bruxellesul se opune

Potrivit analistilor, liderii UE ar urma sa ii ofere lui Tusk, un fost premier polonez de centru-dreapta, un al doilea mandat de 30 de luni la summit-ul de joi, de la Bruxelles.

Din punct de vedere legal, niciun stat nu are drept de veto, iar Tusk poate primi un nou mandat cu votul majoritatii.

In 2014, Consiliul European a respins obiectiile vehemente ale premierului britanic din perioada respectiva, David Cameron, de a-l numi pe Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene.

Mandatul lui Donald Tusk la Consiliul European se incheie in mai. Pana sambata, niciun alt candidat nu s-a inscris in cursa. Prin traditie, cei care vor sa ocupe aceasta functie trebuie sa fie sau sa fi fost recent sefi de Guvern. Toti membrii, cu exceptia Poloniei, l-au sprijinit pe Tusk.

Liderul PiS si rivalul lui Tusk, Jaroslaw Kaczynski, l-a acuzat saptamana trecuta pe presedintele Consiliului European ca "incalca regulile elementare ale uniunii Europene". Iar Comitetul Politic al PiS a indemnat-o sambata pe Beata Szydlo, premierul polonez, sa se opuna puternic realegerii lui Tusk.

Presedintele Consiliului va juca un rol crucial, intre altele in negocierile de iesire a Regatului Unit din UE.

Citește și:
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, că Bucureştiul este „un oraş blocat în momentul de faţă, confruntat cu lipsa de perspectivă, cu un management cu probleme şi cu o...
Ciucă: ”Misiunea noastră e să continuăm demersurile pentru atingerea obiectivului naţional de aderare la Spaţiul Schengen”
Ciucă: ”Misiunea noastră e să continuăm demersurile pentru atingerea obiectivului naţional de aderare la Spaţiul Schengen”
Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că România merită să fie în Schengen, iar misiunea PNL este să continue demersurile în atingerea acestui obiectiv. „Mai întâi despre problema cea...