Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

UE pregateste masuri pentru oprirea imigrantilor. Grecia, ingrijorata ca va fi izolata

Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 13:34
5087 citiri
UE pregateste masuri pentru oprirea imigrantilor. Grecia, ingrijorata ca va fi izolata
Foto: Facebook Donald Tusk

Liderii UE pregatesc masuri pentru securizarea frontierelor cu Grecia, prin oferirea de asistenta Macedoniei pentru blocarea imigrantilor, in cadrul unui plan ce starneste preocuparile Guvernului Alexis Tsipras, care se teme ca extracomunitarii vor ramane pe teritoriul elen, scrie Financial Times.

Comisia Europeana si Germania sunt pregatite sa ofere asistenta Macedoniei, stat nonmembru UE, pentru securizarea frontierei cu Grecia. Masura risca sa izoleze Grecia, stat membru UE si al Spatiului Schengen, dar una din principalele rute de tranzit pentru extracomunitarii care vin din Orientul Mijlociu prin Turcia.

Manevra de izolare a Greciei intervine in contextul eforturilor de salvare a Spatiului Schengen, dupa ce asistenta de trei miliarde de euro oferita Turciei pare sa nu fi diminuat afluxul de imigranti. Vineri, cel putin 43 de imigranti, inclusiv 17 copii, s-au inecat in timp ce incercau sa traverseze Marea Egee pentru a ajunge in Grecia.

Noul plan ar bloca imigrantii la frontiera nordica a Greciei, cu Bulgaria si Macedonia, noteaza FT.

Premierul grec, populistul Alexis Tsipras, a exprimat temeri ca Grecia va deveni o "cutie neagra pentru refugiati".

Planul a fost discutat deja de ambasadorii statelor UE, dupa ce premierul Sloveniei, Miroslav Cerar, a solicitat oferirea de "asistenta europeana directa" Macedoniei pentru oprirea imigrantilor la frontiera elena. "Toate tarile trebuie sa ofere asistenta maxima autoritatilor macedonene pentru securizarea frontierei cu Grecia, prin trimiterea de agenti de politie, prin furnizarea de echipamente si prin alte masuri", a propus Miroslav Cerar.

Planul propus de Guvernul de la Ljubljana are sustinerea Berlinului si este luat in considerare de Donald Tusk, presedintele Consiliului European.

Oficiali europeni propuneau in urma cu cateva luni excluderea Greciei din Spatiul Schengen, pe fondul nemultumirilor Bruxellesului si Berlinului dupa ce peste 850.000 de extracomunitari au ajuns pe mare in Grecia, in 2015. Atena sustine ca nu poate face fata valului de imigranti clandestini.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut vineri Bulgariei si Macedoniei sa construiasca garduri la frontierele cu Grecia pentru a opri afluxul de imigranti. "Bulgaria si Macedonia trebuie sa construiasca garduri la frontierele cu Grecia, pentru a opri imigrantii. Daca nu putem securiza frontierele externe ale Uniunii Europene, indiferent cat de costisitor sau solicitant ar fi acest lucru, vom distruge noi insine Spatiul Schengen", a declarat Orban.

Tratatul Schengen ar putea fi suspendat pentru doi ani

Ministrii de Interne ai unor state UE vor participa luni, la Amsterdam, la o reuniune informala pe tema masurilor de securizare a Spatiului Schengen, in contextul crizei imigratiei. In cazul unor amenintari grave si persistente asupra frontierelor externe ale Spatiului Schengen, Comisia Europeana poate propune activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani.

Surse UE citate de presa italiana afirmau joi seara ca, pe fondul crizei imigratiei, Comisia Europeana ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioada de pana la doi ani. Germania, Austria, Suedia si Danemarca au introdus deja, in ultimele luni, controale temporare in cadrul Schengen.

Peste un milion de extracomunitari au patruns in spatiul Uniunii Europene in ultimul an, situatie care a generat dispute intre statele membre UE si masuri radicale, luate inclusiv in interiorul Spatiului Schengen. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau zilele trecute ca Uniunea Europeana are la dispozitie doua luni pentru a solutiona criza imigratiei, altfel exista riscul destramarii Spatiului Schengen si zonei euro.

"Avem la dispozitie doua luni pentru a aduce sub control situatia imigratiei: Consiliul European din martie va fi ultima ocazie de a verifica functionarea strategiei noastre. Altfel, ne vom confrunta cu o criza precum prabusirea Schengen", declara Donald Tusk.

Preocupari similare a exprimat si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "In acest moment, exista risc asupra Schengen, maine vor aparea intrebari referitoare la necesitatea de a avea o moneda comuna: Uniunea Europeana este amenintata la baza, iar noi abia daca ne dam seama de acest lucru", a spus Juncker, avertizand ca cetatenii UE vor gasi mai greu locuri de munca, iar economia comunitara va avea de suferit in cazul in care Spatiul Schengen s-ar destrama din cauza crizei imigratiei. La randul sau, Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a afirmat ca mentinerea spatiului de libera circulatie Schengen este esentiala pentru prosperitatea economica a zonei euro.

La randul sau, ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a atras atentia ca o eventuala suspendare a Spatiului Schengen va pune in pericol proiectul Uniunii Europene.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#UE masuri stopare imigranti, #UE imigranti Macedonia Grecia, #UE suspendare Schengen , #institutiile UE