Fost comisar european: Romania se afla la periferia UE

Duminica, 14 Iulie 2013, ora 23:07
3986 citiri
Fost comisar european: Romania se afla la periferia UE
Foto: Digi 24

Fostul comisar european Balasz Peter a afirmat ca "Romania se afla la periferia UE", avand grave probleme legate de somaj sau infrastructura si sanse slabe de a se apropia de tarile cu adevarat dezvoltate ale Uniunii.

Balasz Peter, fost ministru ungar de Externe si ambasador in mai multe tari europene, a precizat ca trebuie sa facem diferenta intre tarile puternic dezvoltate din UE, cele semiperiferice, cu sanse de a se apropia de cele dezvoltate si cele cu adevarat periferice, cu "probleme grave de somaj, infrastructura si multe altele".

Presa germana: Romania sustine extinderea UE pentru a nu mai fi la periferia Europei

Diplomatul ungar a apreciat, duminica, la Digi 24 ca Romania se numara printre aceste tari "periferice" si sanse slabe de a se apropia de nivelul de dezvoltare al statelor din Vest.

"Exista o mica diferenta pentru ca in cazul tarilor de la Visegrad, granitele estice ale acestor tari apartin celei de-a treia categorii: estul Poloniei, Slovaciei, Ungariei, in timp ce Romania si Bulgaria sunt in totalitate in aceasta categorie si necesita o atentie speciala din partea guvernelor nationale si a Uniunii Europene.

E vorba de o diferenta de dezvoltare care poate duce la o migratie in masa de la periferie la centru. Si cred ca in Romania exista indicii clare pentru aceasta", a apreciat Balazs Peter.

Reuters: De la marginea Europei, Romania si Bulgaria cauta acceptarea Uniunii

Intrebat ce ar putea face Romania pentru a se apropia de statele cu adevarat dezvoltate, fostul comisar european a spus ca ar trebui sa facem parte din structurile integrate si "sa intelegem diferentele".

"Pe de o parte, sa faca parte din structurile integrate, ca de exemplu un sistem integrat de transport, un sistem integrat de protectie a mediului, de telecomunicatii, de furnizare de energie. Aceasta integrare se poate face fara o diferentiere pe baza nivelului de dezvoltare.

Pe de alta parte, cand stabilim obiective pe piata fortei de munca sau proiecte de investitii, atunci trebuie sa acordam o mare atentie diferentelor", a conchis Balazs Peter.

Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
Istoria alegerilor prezidențiale din România este una bogată în momente- cheie și gafe care au modificat, într-un sens sau altul, soarta acestora. Dacă în 1990 era clar că Ion Iliescu are...
Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
Candidatul independent la preşedinţia României Mircea Geoană afirmă că nu se opune dreptului femeii de a face avort. „Sunt decreţel şi eu. Nu sunt confortabil deloc să spun unei femei...
#Romania periferie UE, #Balazs Peter probleme somaj Romania, #Romania stat periferic UE , #integrarea Romaniei
  1. „În România, nu se preocupă nimeni, se varsă cel mai mult sânge pe șosea". Măsurile de siguranță rutieră pe care le-ar putea adopta țara noastră
  2. Declarația explozivă a fostului director adjunct al FBI: „Trump este un agent al Rusiei de facto”
  3. Candidatura lui Trump la alegerile prezidențiale ar putea fi „aruncată în aer”. Prețul prieteniei cu o conspiraționistă atrăgătoare
  4. Ministrul Energiei: „Echipele de intervenţie lucrează pentru a remedia avariile din zonele afectate de inundații”
  5. Cel puțin doi morți și zeci de răniți după ce două trenuri s-au ciocnit în Egipt VIDEO
  6. Jens Stoltenberg: NATO ar fi putut face mai mult pentru a preveni războiul din Ucraina
  7. Ciucă a survolat din elicopter zonele inundate din Galați. „Voi rămâne aici peste noapte” VIDEO
  8. Durerea oamenilor care au pierdut totul în urma inundațiilor: „Doamne, ce am mai muncit! A trebuit să plecăm afară ca să ne facem un cuibuşor!”
  9. Josep Borell, șeful diplomației europene, acuzat de antisemitism de ministrul de externe israelian
  10. „Fabrici de diplome“ cu „elevi fantomă”. Modalitatea de a absolvi fără să treci pe la școală