Fost comisar european: Romania se afla la periferia UE

Duminica, 14 Iulie 2013, ora 23:07
3976 citiri
Fost comisar european: Romania se afla la periferia UE
Foto: Digi 24

Fostul comisar european Balasz Peter a afirmat ca "Romania se afla la periferia UE", avand grave probleme legate de somaj sau infrastructura si sanse slabe de a se apropia de tarile cu adevarat dezvoltate ale Uniunii.

Balasz Peter, fost ministru ungar de Externe si ambasador in mai multe tari europene, a precizat ca trebuie sa facem diferenta intre tarile puternic dezvoltate din UE, cele semiperiferice, cu sanse de a se apropia de cele dezvoltate si cele cu adevarat periferice, cu "probleme grave de somaj, infrastructura si multe altele".

Presa germana: Romania sustine extinderea UE pentru a nu mai fi la periferia Europei

Diplomatul ungar a apreciat, duminica, la Digi 24 ca Romania se numara printre aceste tari "periferice" si sanse slabe de a se apropia de nivelul de dezvoltare al statelor din Vest.

"Exista o mica diferenta pentru ca in cazul tarilor de la Visegrad, granitele estice ale acestor tari apartin celei de-a treia categorii: estul Poloniei, Slovaciei, Ungariei, in timp ce Romania si Bulgaria sunt in totalitate in aceasta categorie si necesita o atentie speciala din partea guvernelor nationale si a Uniunii Europene.

E vorba de o diferenta de dezvoltare care poate duce la o migratie in masa de la periferie la centru. Si cred ca in Romania exista indicii clare pentru aceasta", a apreciat Balazs Peter.

Reuters: De la marginea Europei, Romania si Bulgaria cauta acceptarea Uniunii

Intrebat ce ar putea face Romania pentru a se apropia de statele cu adevarat dezvoltate, fostul comisar european a spus ca ar trebui sa facem parte din structurile integrate si "sa intelegem diferentele".

"Pe de o parte, sa faca parte din structurile integrate, ca de exemplu un sistem integrat de transport, un sistem integrat de protectie a mediului, de telecomunicatii, de furnizare de energie. Aceasta integrare se poate face fara o diferentiere pe baza nivelului de dezvoltare.

Pe de alta parte, cand stabilim obiective pe piata fortei de munca sau proiecte de investitii, atunci trebuie sa acordam o mare atentie diferentelor", a conchis Balazs Peter.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Romania periferie UE, #Balazs Peter probleme somaj Romania, #Romania stat periferic UE , #integrarea Romaniei