13 recomandari clare si dure in rezolutia PE impotriva Romaniei, care sa nu lase loc de interpretari Puterii de la Bucuresti (Document)

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 12:21
9925 citiri
13 recomandari clare si dure in rezolutia PE impotriva Romaniei, care sa nu lase loc de interpretari Puterii de la Bucuresti (Document)
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Rezolutia cu privire la statul de drept in Romania va fi discutata, miercuri, in Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul Europoean (LIBE) . Potrivit draftului documentului, obtinut de Ziare.com, tonul la adresa Romaniei este unul extrem de dur, cu avertismente puternice si recomandari clare, care sa nu lase loc de interpretari autoritatilor de la Bucuresti.

Sunt enumerate 19 motive pentru care s-a decis initierea acestei rezolutii. Primele vorbesc despre principiile si valorile Uniunii Europene, ce trebuie sa fie imbratisate si de statele membre. Cele mai multe, insa, sunt evenimente petrecute in ultimii doi ani in Romania, care au dus la ingrijorari considerabile ca guvernele de la Bucuresti se indeparteaza tot mai mult de aceste principii si valori.

Astfel, sunt mentionate avertismentele din raportul GRECO din aprilie 2018, cele ale Comisiei de la Venetia din martie si octombrie anul acesta, faptul ca Romania este data in judecata la Curtea de Justitie a UE pentru ca nu a transpus Directiva in ce priveste spalarea banilor.

Se mentioneaza si ca autoritatile nu au lamurit daca exista sau nu o problema in ce priveste protocoalele cu SRI, dar si ca am fost la un pas de a modifica definitia casatoriei in Constitutie intr-un sens care ar fi incalcat drepturile si libertatile cetatenilor.

Este notat si ca acest din urma demers a fost sustinut de Parlament, desi Romania e pe locurile fruntase in UE cand vine vorba de discriminare si ura fata de membrii comunitatii LGBT.

Cateva capitole vizeaza si presa din Romania, atragandu-se atentia ca in raportul Reporteri fara Frontiere se vorbeste de presiunile uriase asupra mass-media, incercandu-se jubjugarea sa in scopul de a fi folosita drept unealta de manipulare.

Si protestele sunt mentionate, dar mai ales incercarile de a le reprima, in enumerare regasindu-se si actiunile violente ale jandarmilor din 10 august.

Ultimele capitole sunt despre coruptie, amintindu-se si despre inlaturarea Laurei Codruta Kovesi de la DNA si cererea de revocare a lui Augustin Lazar.

"Coruptia ramane o provocare la nivelul UE, natura si scopul difera de la un stat membru la altul, insa asta afecteaza Uniunea in ansamblul ei, ii afecteaza economia, dezvoltarea, societatea, submineaza democratia si afecteaza statul de drept.

Procurorul sef al DNA a fost inlaturat din functie pe 9 iulie 2018 in ciuda opiniei CSM, cu ajutorul unei decizii a Curtii Constitutionale care a limitat puterile presedintelui. Comisia de la Venetia a punctat ca este important sa fie intarita independenta procurorilor, sa fie mentinut si crescut rolul unor institutii, precum cea prezidentiala sau CSM, care sa echilibreze influenta Ministerului Justitiei.

Guvernul Romaniei a adoptat insa o ordonanta de urgenta pe 15 octombrie 2018. Pana acum, 48 de procurori au trebuit sa plece din functii ca urmare a adoptarii acelei ordonante, afectand numeroase anchete in curs. Ministerul Justitiei a cerut si demiterea procurorului general pe 24 octombrie, acuzandu-l ca si-a depasit atributiile", se mai mentioneaza in draftul rezolutiei.

Astfel, sunt trasate 13 recomandari:

1. E imperios necesar ca in Romania sa fie respectate pe deplin valorile europene enumerate la Art. 2 din Tratatul Uniunii Europene si ca drepturile fundamentale sunt garantate.

Iata ce spune Art. 2: "Uniunea se intemeiaza pe valorile respectarii demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept, precum si pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care apartin minoritatilor. Aceste valori sunt comune statelor membre intr-o societate caracterizata prin pluralism, nediscriminare, toleranta, justitie, solidaritate si egalitate intre femei si barbati".

2. Reforma juridica din Romania este profund ingrijoratoare, considerandu-se ca submineaza independenta sistemului judiciar si capacitatea sa de a lupta impotriva coruptiei eficient, slabind astfel statul de drept.

3. Parlamentul European condamna interventia violenta si disproportionata a fortelor de ordine in timpul protestului din Bucuresti din august 2018.

4. Autoritatile din Romania sunt somate sa asigure mecanisme legale si transparente in ce priveste cooperarea interinstitutionala, astfel incat sa fie evitate orice ingerinte care ar afecta echilibrul puterilor in stat. Se cere si intarirea controlului parlamentar in ce priveste activitatea serviciilor de informatii.

5. Autoritatile sa renunte la orice masuri care ar dezincrimina coruptia si sa aplice strategia nationala anticoruptie.

6. Se cere si regandirea legislatiei in ce priveste ONG-urile, asociatiile si fundatiile, considerandu-se ca acum are ca efect intimidarea societatii civile, fiind afectate principii fundamentale ale UE.

7. Parlamentul European se arata profund ingrijorat de modul in care politicul afecteaza libertatea presei si de initiativele legislative care sanctioneaza denigrarea Romaniei peste hotare si reincriminarea calomniei in Codul Penal.

8. PE cere Parlamentului si Guvernului sa implementeze toate recomandarile Comisiei Europene, Comisiei de la Venetia si GRECO si sa se abtina de la masuri care pun in pericol statul de drept, inclusiv independenta sistemului judiciar. PE someaza institutiile mentionate sa permita implicarea societatii civile si sa trateze aceste probleme intr-un mod transparent, cu consultare prealabila a Comisiei de la Venetia pe masurile legislative inainte de adoptarea lor.

9. PE cere Guvernului Romaniei sa coopereze cu Comisia Europeana.

10. Parlamentul European isi exprima regretul si ca CE nu a publicat raportul anticoruptie la nivelul UE in 2017 si cere Comisiei sa reia fara intarziere monitorizarea anuala in ce priveste anticoruptia in toate statele membre. Comisiei Europene i se cere si sa dezvolte un sistem cu indicatori stricti si usor aplicabili si criterii uniforme pentru a masura nivelul coruptiei in statele membre si sa le evalueze politicile anticoruptie, in sensul rezolutiei adoptate in Parlamentul European pe 8 martie 2016.

11. Parlamentul European cere un proces sistematic de monitorizare si dialog intre statele membre pentru a apara valorile democratice ale UE, drepturile fundamentale si statul de drept. Se cere cooperarea in acest sens a Comisiei Europene, Consiliului si Parlamentului European.

12. PE cere Comisiei Europene si sa se asigure ca tratatele sunt respectate si sa monitorizeze implementarea recomandarilor facute autoritatilor romane, continuand sa ofere sprijin Romaniei pentru gasirea solutiilor optime.

13. Ultima recomandare ii este adresata presedintelui Parlamentului European, caruia i se cere sa trimita rezolutia Comisiei Europene, Consiliului European, presedintelui Romaniei, precum si tuturor guvernelor si parlamentelor statelor membre.

Marcel Ciolacu se laudă cu scăderea inflației. "A ajuns la jumătate față de momentul în care am preluat mandatul" VIDEO
Marcel Ciolacu se laudă cu scăderea inflației. "A ajuns la jumătate față de momentul în care am preluat mandatul" VIDEO
Inflaţia a ajuns la 5,1% în România, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de miercuri, 11 septembrie, cifrele actuale reprezentând jumătate faţă de momentul...
Ce a spus Donald Trump la finalul dezbaterii cu Kamala Harris. Aceeași strategie ca-n duelul cu Hillary Clinton
Ce a spus Donald Trump la finalul dezbaterii cu Kamala Harris. Aceeași strategie ca-n duelul cu Hillary Clinton
Donald Trump s-a dezlănțuit la finalul dezbaterii cu Kamala Harris. Fostul președinte a ținut să-i reproșeze contracandidatei și lui Joe Biden lucrurile care au dus Statele Unite într-un...
#rezolutie Romania Parlament European, #stat drept Romania rezolutie , #integrarea Romaniei
  1. Alfred Bulai așteaptă decizia pe patul de spital. Când află dacă scapă de arest
  2. Zelenski a anunțat când îi va prezenta ”planul victoriei Ucrainei” lui Joe Biden: ”Va constrânge Rusia să pună capăt războiului”
  3. Coliziune violentă între un autoturism și un microbuz. Patru persoane, între care trei copii, au ajuns la spital în urma impactului
  4. Carambol cu avioane pe aeroport: O aeronavă a rămas fără coadă. Unde a avut loc accidentul FOTO/VIDEO
  5. MApN explică problema cu care se confruntă militarii români în cazul dronelor rusești: "Legislaţia a fost emisă cam în anul 2001”
  6. Furtuni și ploi în următoarele ore. Județele aflate sub avertizări de vreme severă imediată
  7. Ucraina, presată de Occident să ia în considerare un plan B în războiul cu Rusia
  8. Situație revoltătoare la o grădiniță din Capitală. Reacția ANPC după ce a găsit acolo mucegai, igrasie, insecte vii la bucătărie și multe alte nereguli
  9. Ciolacu explică de ce a mărit plafonul de neimpozitare la pensiile militarilor
  10. Nivelul scăzut al Dunării a scos la iveală epavele unor nave naziste scufundate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial VIDEO FOTO