Nu este prima data cand abordez acest subiect, dar revin asupra lui pentru ca tabloul ofensivei impotriva occidentalizarii Romaniei este astazi mult mai vizibil, fiind mult mai usor de documentat, de explicat.
De ce asistam de ceva timp la intensificarea retoricii anti-occidentale impotriva Romaniei, cine sau ce a favorizat acest periculos proces, cum se manifesta si mai ales ce putem face?
Acestea sunt intrebarile la care voi incerca in continuare sa raspund.
De ce avem o ofensiva impotriva occidentalizarii Romaniei?
In primul rand pentru ca ne luptam cu un fel de predestinare genetica.
Cine studiaza istoria formarii statului roman modern constata ca, dupa fiecare val de modernizare, de europenizare, incepand cu 1848 am inregistrat un recul al procesului. Explicatia nu este complicata.
Modernizarea celor doua principate si ulterior a Romaniei Mari, in tara dar si in strainatate, nu a avut numai invingatori si beneficiari, ea a inregistrat si infranti, romani care au avut de pierdut in tara sau mari puteri care au avut de pierdut in politica europeana sau mondiala.
La acest al doilea aspect, cel extern, eternul perdant al oricarei modernizari a Romaniei este Rusia, prin diminuarea posibilitatilor sale de a influenta deciziile politice ale Bucurestiului.
De aceea, incepand cu revolutia pasoptista, Moscova s-a opus tuturor incercarilor romanilor de a-si europeniza tara.
Dupa remarcabilele realizari ale anilor 1848, 1859 sau 1877, a urmat o reactie de respingere, de rezistenta la modernizare sustinuta mai ales de partida influenta a proprietarilor de pamant, care pierdeau lupta pentru putere politica in defavoarea noi burghezii industrial-bancara.
Expresia cea mai elocventa, cea mai plastica a acestei rezistente la europenizare este jurnalistul Mihai Eminescu si articolele sale anti-pasoptiste.
In anii '30, dupa o alta importanta realizare, Marea Unire, am avut o noua rezistenta la modernizare, o noua reactie anti-occidentala, de data asta exponentii ei de varf fiind fascistii romani, legionarii si celelalte miscari de extrema dreapta.
Adoptand o atitudine egal anti-occidentala si anti-bolsevica, folosind ortodoxia ca vector principal al rezistentei lor, ei au incercat sa valorifice multiplele nemultumiri sociale ale acelor clase care inca nu profitasera cu nimic de pe urma realizarii Romaniei Mari.
Nu a fost o intamplare ca ideile legionare au prins foarte bine in zonele rurale, taranimea romana fiind cea care achitase nota de plata grea a efortului de razboi, fara a avea beneficii materiale pe masura sacrificiilor.
Parasirea "caii europene", denuntarea aliatilor nostri traditionali, Franta si Marea Britanie, infundarea Romaniei in noroiul fascismului european, alaturi de Germania nazista, au adus rapid tara in faliment politic si national.
In fine, in anii '80, ca reactie atat la "greselile" anilor de deschidere, dar si a unor evolutii internationale considerate periculoase, in special aparitia Solidaritatii in Polonia, regimul lui Nicolae Ceausescu se refugiaza in protocronism. Recuperand o parte din ideile anti-europene ale fascismului romanesc din anii '30, augmentate cu prostiile lui Ceausescu, "continuator" al lui Burebista si Decebal, aceasta sterila pseudo-gandire ideologica a adus Romania, in 1989, in situatia unui stat falimentar economic si izolat politic. Ceausescu era un indezirabil atat in Vest, cat si in Est.
Pe acest model istoric, astazi asistam la o recrudescenta a miscarilor anti-occidentale, generate de aceleasi doua motive din totdeauna.
Atat in intern, cat si pe plan international avem indivizi, grupuri de interese, chiar tari, care pierd de pe urma actualului proces de occidentalizare. Ei pierd bani, putere si influenta politica sau geopolitica. De aceea, se si opun, incercand diluarea procesului de occidentalizare sau chiar reversarea lui.
Cine pierde pe plan intern din occidentalizarea Romaniei?
In primul rand, cei care au incalcat legea, in special prin implicarea lor in cazuri de coruptie. Avem deja multiple exemple in acest sens. Cei condamnati pentru coruptie isi pierd libertatea si, in foarte multe privinte, si averea. Sau o parte a ei.
Libertatea individuala si bunastarea proprie, chiar daca au fost obtinute prin mijloace ilicite, reprezinta o motivatie suficient de puternica pentru ca anumite persoane sa se opuna occidentalizarii.
Al doilea motiv mare este cel de ordin economic. Se opun modernizarii Romaniei acele cercuri economice de interese care nu stiu sa faca profit decat din afacerile cu statul, si aici coruptia jucand un rol important.
Aceste cercuri sunt deranjate de regulile occidentale ale concurentei libere, de transparenta vitala unei viabile economii de piata libera.
Sunt deranjati de insasi ideea de competitie sau de proprietatea privata. Multi dintre acestia au ramas fideli ideii de capitalism de stat, de aceea, se uita cu interes la modelul chinezesc. Ei alimenteaza propaganda impotriva companiilor multinationale, fara a scuza aici erorile sau greselile unora dintre acesti actori economici.
In al treilea rand, pe fondul nevoii tot mai mari de experti, de specialisti, sunt deranjati de occidentalizarea tarii toti cei care-si dau seama ca prin studiile pe care le au, multi fiind absolventi de facultati private, nu au sanse reale pe o piata a muncii care ar pune accent pe competenta, pe inteligenta, pe creativitate, pe un nivel ridicat de pregatire.
De aceea si sunt tratati atat de dispretuitor cei care absolva facultati occidentale de varf, cautandu-se diferite forme pentru a preveni intoarcerea lor masiva acasa.
In fine, mai avem o ultima categorie de oameni care se opun, singurii fata de care am simpatie si intelegere. Acestia nu sunt putini, nu sunt de rea credinta, dar pur si simplu nu a avut nimeni timp pentru ei sa le explice de ce este mai bine asa pentru Romania.
Sunt oameni onesti, cinstiti, fara prea multa educatie sau cultura, dar muncitori, trudind din greu sa-si intretina familiile. Nu au simtit pana acum beneficiile materiale ale modernizarii Romaniei, sunt tematori fata de viitorul lor, sunt traditionalisti si conservatori pentru ca, in general, viitorul nu a fost prea generos cu ei.
Nu sunt de rea credinta si pot fi convinsi sa sprijine in continuare destinul european al Romaniei, cum de altfel instinctiv au facut-o si pana acum. Doar ca acum au un moment de descumpanire cauzat de dezamagire.
Ei, de fapt, vor hotari destinul viitor al nostru, al tuturor. Pe ei vrea Puric sa-i "ridice" cand organizeaza spectacole de manipulare la Sala Palatului. Daca-i pierdem pe ei, iar vom rataci calea.
In a doua parte a acestei expuneri voi explica ce a favorizat aceasta recrudescenta a discursului anti-occidental, cum se manifesta acest discurs si mai ales ce trebuie facut pentru a-l contracara.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.