Cum i-a insultat Nike pe irlandezi, chiar de ziua lor

Marti, 20 Martie 2012, ora 00:19
2828 citiri
Cum i-a insultat Nike pe irlandezi, chiar de ziua lor
Foto: The Guardian

Cu ocazia zilei Sfantului Patrick, compania Nike a lansat un nou model de pantofi sport, "Black and Tan", nume care i-a insultat de-a dreptul pe irlandezi, chiar de Ziua Nationala a Irlandei.

Mai exact, cei de la Nike si-au numit noua colectie de pantofi sport "Black and Tan" (Negru si Bronz) in semn de respect pentru unul dintre cele mai populare produse irlandeze, berea Guinness, scriu jurnalistii de la The Guardian.

Iar daca stam sa analizam atat berea Guinness, de culoare neagra, cat si recipientele in care este vanduta, atat dozele cat si sticlele, ornate cu o harpa aurie, un alt simbol al Irlandei, ajungem intr-adevar la concluzia ca negru si bronz sunt cele mai potrivite culori prin care putea fi reprezentata berea Guinness.

Ziua Sf. Patrick, sarbatorita in verde de irlandezi si de lume (Galerie foto & Video)

Ce nu stiau, se pare, angajatii de la Nike este ca "Black and Tan" a fost si porecla unei unitati englezesti paramilitare, The Royal Irish Constabulary, vinovata de mai multe masacre in randul civililor, in timpul razboiului pentru independenta Irlandei.

"Black and Tan" sunt vinovati si pentru Bloody Sunday (Duminica sangeroasa), din 19 noiembrie 1920, cand britanicii au tras in populatia civila irlandeza ca represaliu pentru uciderea unor agenti britanici.

Chiar daca cei de la Nike le-au cerut scuze irlandezilor pentru gafa comisa, un irlandezo-american spune ca incidentul "Black and Tan" nu este cu nimic diferit de a-i pune unui pantof numele "al-Qaida", cunoscuta grupare terorista.

Turnul din Pisa se inverzeste cu ocazia zilei Sfantului Patrick

Nike nu e primul producator care greseste grav din lipsa de documentare: Ben & Jerry a lansat, in 2006, o inghetata care se nume tot "Black and Tan", firma de echipament sportiv Umbrio a lansat, in 2002, pantofi de sport cu numele Zyklon, denumirea gazului mortal folosit de nazisti in lagarele de concentrare, iar Reebok a propus doamnelor incaltari numite Incubus, termen folosit traditional pentru fiinte supranaturale malefice, care molesteaza sexual femeile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Nike irlandezi Black and Tan, #Nike Black and Tan Guinness, #irlandezi Sfantul Patrick Nike, #Ziua Nationala Irlanda Nike , #Irlanda
Comentarii
Poza bulineli
bulineli
rank 5
Ce ridicol !