Irlandezii au decis abrogarea infractiunii de blasfemie

Duminica, 28 Octombrie 2018, ora 13:34
3410 citiri
Irlandezii au decis abrogarea infractiunii de blasfemie
foto: captura video

Irlandezii care s-au prezentat la urne au votat in proportie de 65% in favoarea abrogarii infractiunii de blasfemie din Constitutie, intr-un referendum organizat concomitent cu alegerile prezidentiale, vineri, si ale carui rezultate au fost publicate sambata seara, transmite duminica AFP.

Dupa un "Da" cu privire la legalizarea avorturilor, pronuntat in mai, precum si al celui cu privire la legalizarea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex, din 2015, acest referendum marcheaza o noua distantare a irlandezilor fata de puternica lor traditie catolica, chiar daca infractiunea de blasfemie, considerata drept depasita, nu a fost niciodata aplicata in istoria recenta a Irlandei.

Nivelul de participare la referendum a fost de 44%, in conditiile in care la referendumul pentru legalizarea avortului participarea a fost de 64%.

"Am crezut mereu ca o astfel de dispozitie nu are ce cauta in Constitutie noastra", a declarat ministrul justitiei, Charlie Flanagan. "Irlanda este pe buna dreptate mandra de reputatia sa de societate moderna si liberala", a adaugat el.

Interzicerea blasfemiei a fost inclusa in Constitutia Irlandei in 1937 si statua ca "publicarea sau rostirea unor chestiuni blasfematoare, care incita la razvratire si indecente reprezinta o infractiune care este pedepsita in conformitate cu legea".

Legea Defaimarii (The Defamation Act), adoptata in 2009, a clarificat notiunea, stipuland ca o persoana comite aceasta infractiune daca publica sau rosteste "o fraza care este grosolan de abuziva sau insultatoare in legatura cu o chestiune considerata sacra de o religie, cauzand prin aceasta sentimente de manie in randul unui numar substantial de aderenti la acea religie".

In 2017, Politia irlandeza a analizat plangerile formulate dupa comentariile facute despre Dumnezeu intr-un interviu acordat pentru RTE de catre Stephen Fry, actor si scriitor englez, insa a decis sa nu continue acea ancheta. De fapt, nimeni nu a fost pus vreodata sub acuzare pentru blasfemie in istoria statului irlandez, fapt care i-a facut pe multi sa considere ca legea in cauza este redundanta.

Desi referendumul este considerat un nou pas pe care Irlanda il face pentru modernizarea legislatiei sale - si pentru a sublinia separatia dintre biserica si stat - peste un sfert dintre tarile lumii continua sa mentina si sa introduca legi care interzic blasfemia.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Irlanda blasfemie vot , #Irlanda